Verden

Clintons ledelse øker: USAs mektigste republikaner gir opp Trump

Leder av Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan sier han ikke vil forsvare Trump, verken nå eller i fremtiden. Nå leder Clinton med over ti prosentpoeng på meningsmålingene.

Republikanernes presidentkandidat fortsetter å skape problemer for eget parti.
 • NTB
 • Caroline Enge

Etter publiseringen av skandalevideoen fra 2005 mister Trump støtte både blant folket og i eget parti.

 • John McCain, Condoleezza Rice, og Arnold Schwarzenegger. Listen over republikanske ledere som tar avstand fra Trump er allerede i ferd med å bli lang.

"Leder med doble sifre"

En ny undersøkelse gjennomført på vegne av NBC News og Wall Street Journal, viser nå at demokratenes kandidat Hillary Clinton «leder med doble sifre», skriver NBC.

Målingen som er gjort blant «sannsynlige velgere» lørdag og søndag, før den siste debatten mellom kandidatene. Da svarte 46 prosent at de ville stemme på Clinton, mens 35 prosent oppga at de støttet Trump. Ni prosent ville stemme på Libertarian-kandidaten Gary Johnson, mens Green Partys kandidat Jill Stein fikk to prosent oppslutning.

Vil ikke drive valgkamp

Mandag kom det frem at lederen av Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, sier han ikke kommer til å forsvare Donald Trump – verken nå eller i framtida.

Leder for representantenes hus, Paul Ryan

I en telefonkonferanse med partifeller gikk Ryan langt i å antyde at han ikke tror at Trump har noen mulighet til å vinne presidentvalget 9. november.

Ryan sier at han i stedet for å drive valgkamp på vegne av Republikanernes presidentkandidat, vil bruke energien sin på sikre at Hillary Clinton ikke får noen blankofullmakt som president.

Det tolkes av mange som at han forskutterer partiets nederlag i det kommende presidentvalget.

Trump: – Ryan endrer ingenting

– Paul Ryan bør ikke kaste bort tid på å motarbeide Republikanernes presidentkandidat, sier Donald Trump etter at toppolitikeren vendte ham ryggen.

Trumps talsmann Jason Miller avfeier Ryans uttalelser og slår fast at ingenting har endret seg.

– Trumps valgkamp har alltid vært drevet av en grasrotbevegelse, ikke av Washington, tvitrer Miller.

Selv skriver Trump på Twitter at Ryan ikke bør «kaste bort tida si på å kjempe mot republikanernes presidentkandidat».

«Ganske forbløffende»

Clinton-kampanjen regaerte med å kalle Paul Ryans uttalelser om at han ikke vil støtte Trumps valgkamp videre «ganske forbløffende».

Kommunikasjonssjef for kampanjen, Jen Palmieri, sier det er «for sent» for republikanske ledere å vende seg mot Trump nå, og påpeker at «Donald Trump ikke ble nominert av partiet på egen hånd», ifølge nyhetsbyrået AP.

– Gjør det som er best for dere

Paul Ryan sa også at han fristiller de republikanske representantene fra å forsvare Trump, «dersom det skader deres sjanser for gjenvalg», skriver The Washington Post.

Det er allerede bekymring i partiet for å miste flertallet i Representantenes hus som følge av Trump-kampanjen, ifølge avisen. Nå åpner altså lederen deres for at deres gjenvalg settes foran presidentvalget.

– Dere må alle gjøre det som er best for dere og deres distrikter, skal Ryan ha sagt i en telefornsamtale med flere av de republikanske representantene.

Ryan har tidligere kritisert presidentkandidaten kraftig, senest i helgen på grunn av en video der Trump i 2005 beskriver hvordan man kan komme unna med å antaste kvinner seksuelt.

 1. Les også

  Hagen om Trump:«En privat gubbesamtale med griseprat, det har alle menn vært borti»

 2. Les også

  Trump eller Clinton? Ta testen og se hvem du er mest enig med.

 3. Les også

  Trump/Clinton-debatten: «Jeg er muslim og ønsker å politianmelde en gal mann som truer en kvinne på en scene i Missouri»

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KULTUR
  Publisert:

  «House of the dragon»: Storslagen forløper til «Game of Thrones»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5