FN-utsending: – Aleppo må ikke bli et nytt Rwanda

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura sier at han ikke kommer til å sitte passivt og se på at Aleppo blir et nytt Rwanda eller Srebrenica.

Dette bildet viser sivile som frakter bort et offer for et av de mange flyangrepene i Aleppo.

Samtidig rykker de syriske regjeringsstyrkene fram i opprørskontrollerte områder i byen. Torsdag kom det meldinger om at de har nådd Bustan al-Basha-distriktet, nær sentrum av byen, som er delt mellom regjeringsstyrkene i vest og opprørere i øst.

Ifølge lederen for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), er dette den viktigste framgangen de har hatt i byen siden 2013.

Mistura henstiller nå syriske myndigheter om å stanse angrepene dersom ytterliggående opprørsgrupper trekker seg ut av byen.

FNs Syria-utsending Staffan de Mistura i Genève torsdag. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix

Han sa tidligere torsdag at han er villig til personlig å følge de ytterliggående opprørene i gruppa Jabhat Fatah al-Sham ut av Aleppo hvis de er villige til å dra. Gruppa var tidligere en del av al-Qaida.

– Hvis dere velger å dra med verdighet, er jeg personlig rede til å fysisk følge dere, sa FN-utsendingen torsdag.

Han advarte også om at den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo kan bli «totalt ødelagt» i løpet av to måneder. De østlige bydelene har lenge vært utsatt for harde angrep fra Syrias regjeringsstyrker, som støttes av russiske kampfly.

Jabhat Fatah al-Sham var tidligere offisielt tilknyttet al-Qaida. I sommer skiftet gruppa navn og hevdet at båndene til al-Qaida var brutt.