Verden

Tyrkisk minister hevder etterretningsorganisasjon var involvert i nattklubbangrepet

Den tyrkiske visestatsministeren sier at det ser ut som at en etterretningsorganisasjon var involvert i angrepet på nattklubben Reina nyttårsaften.

Angrepet på nattklubben Reina i Istanbul nyttårsaften førte til at 39 mennesker mistet livet. Foto: STR / AP / NTB Scanpix

  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Det er i et intervju med TV-stasjonen A Haber at visestatsminister Numan Kurtulmus fortalte dette mandag. Angrepet på Reina kostet 39 mennesker livet.

Den tyrkiske visestatsministeren Numan Kurtulmus står på dette bildet fra februar 2016 til venstre for daværende statsminister Ahmet Davutoglu. Til høyre daværende innenriksminister Efkan Ala. Foto: AP/ NTB Scanpix

– Det ser ut som at Reina-angrepet ikke bare er en terroristorganisasjons verk, men det var også en etterretningsorganisasjon involvert. Det var en ekstremt planlagt og organisert handling, sier Kurtulmus ifølge Reuters.

  • Sikkerhetspolitiet i Kirgisistan: Frikjenner mann for Istanbul-angrep

Tyrkisk politi har etterlyst denne mannen for terrorangrepet. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

IS har påtatt seg skylden for angrepet. Terrororganisasjonen sier det var hevn for rollen det tyrkiske militæret spiller i Syria.

Til nyhetsbyrået Dogan har en antiterrorekspert tidligere uttalt at gjerningsmannen må være profesjonell, og at han har fått militær våpentrening.

– Han har trolig skutt før i konfliktsoner. Han nølte ikke med å skyte uskyldige mennesker. Han er absolutt en drapsmann, og han har mest sannsynlig drept før, uttaler antiterroreksperten Abdullah Ağar til nyhetsbyrået.

Han omtaler skyteren som bestemt og kaldblodig.

– Gjerningsmannen pågrepet

Mandag kveld meldte tyrkiske medier at den terrormistenkte mannen er pågrepet.

Den tyrkiske avisen Hürriyet navnga den usbekiske IS-krigeren Abdulkadir Masjaripov, også kjent som Ebu Muhammed Horasani, som gjerningsmann.

Ifølge den tyrkiske avisen var det han som ble pågrepet i Istanbul-bydelen Esenyurt mandag, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Les mer om

  1. Tyrkia
  2. Terror