Nabo om gjerningsmannen: - Han var ikke utpreget religiøs

NICE/OSLO (Aftenposten): Den antatte gjerningsmannen skal ikke ha vært utpreget religiøs. - Han både drakk og spiste skinke, forteller den tidligere naboen Nazim (33).

Nazim (33) er tidligere nabo til den antatte gjerningsmannen. Han bor fortsatt i samme etasje som ekskona og de tre barna.

Fredag ettermiddag bekrefter politiet at sjåføren av lastebilen var Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) fra Tunisia.

Minst 84 mennesker ble drept da en lastebil kjørte inn i folkemengden på Promenade de Anglaise i Nice under nasjonalfeiringen torsdag kveld.

Foreløpig har ingen tatt ansvaret for angrepet, men detaljer om den antatte gjerningsmannen har begynt å bli kjent.

I denne boligblokken bodde den antatte gjerningsmannen etter at han ble skilt for to år siden. Boligen ligger i det såkalte slakterstrøket, nordøst i Nice.

Kvinne pågrepet

Mannen som politiet mener står bak terrorangrepet heter Mohamed Lahouaiej Bouhlel og er 31 år gammel. Opprinnelig er han fra byen Msaken i Tunisia. Politiet fant identitetskortet hans i lastebilen som ble brukt i terrorangrepet torsdag kveld.

Politiet aksjonerte i formiddag mot leilighetens hans. En kvinne skal være pågrepet. Det er gjort flere beslag i leiligheten, og flere kriminalteknikere undersøker leligheten og en lastebil som har stått parkert utenfor, melder Aftenpostens journalist på stedet.

Aftenpostens Alf Ole Ask er i Nice.

31-åringen bodde tidligere i et gigantisk boligkompleks helt i utkanten av Nice. Der møter Aftenposten mannens tidligere nabo Nazim (33) som bodde i samme etasje som den antatte gjerningsmannen.

31-åringens fraskilte kone og tre barn bor fortsatt her.

– Gikk ikke i moskeen

Nazim forteller at naboen ikke var særlig sosial, men at de slo av en prat i ny og ne.

-Virket han som en fyr som kunne ha ekstremistiske holdninger?

-Nei, ikke på noen måte. Jeg så ikke at han gikk i moskeen eller at han ba, og han både drakk alkohol og spiste skinke, forteller Nazim, som også er fra Tunisia.

Den antatte gjerningsmannen ble til slutt skutt av politiet, etter å ha kjørt 2 kilometer ned promenaden i Nice.

Skilt trebarnsfar

Naboene i arbeiderklassestrøket er sjokkert over angrepet.

– Han gikk på jobb som de fleste av oss, jeg mener han jobbet som lastebilsjåfør. Noen ganger så jeg at han dusjet og ordnet seg før han dro på byen. Han virket som en normal fyr, forteller Nazim.

For to år siden ble 31-åringen skilt, han flyttet fra leiligheten i 2. etasje men kom fortsatt på besøk til familien.

Politiet har sperret av området rundt boligblokken der den antatte gjerningsmannen bodde, og tatt beslag i en rekke gjenstander forteller Aftenpostens journalist på stedet.

Det er et sjokk, jeg ante ingenting før politiet kom for å ransake ekskonas leilighet ved 10.00-tiden, forteller Nazim til Aftenposten.

Kontrollert eksplosjon ved leiligheten

Ifølge Nice Matin var mannen ikke på overvåkingslisten til den franske etterretningstjenesten, men var kjent for politiet i forbindelse med annen kriminalitet som tyveri og vold med våpen.

Franske medier melder om en kontrollert eksplosjon i nærheten av leiligheten.

Et samlet pressekorps fikk beskjed om å trekke seg unna leiligheten, like etter ble lyden av en eksplosjon hørt, skriver TV2.

Leide lastebilen to dager i forveien

Ifølge den franske avisen Le Figaro skal gjerningsmannen ha leid lastebilen i Saint-Laurent-du Vaur, som ligger like i utkanten av Nice.

Lastebilen skal ha vært av typen som blir brukt til å frakte matvarer, og ble leid to dager før angrepet fant sted.

Skal ha kjørt lastebilen mens han skjøt

IfølgeThe Guardian skal gjerningsmannen ha skutt samtidig som han kjørte inn i folkemengden. Han skal bevisst ha kjørt sikksakk for å treffe flest mulig.

Etter å ha kjørt to kilomenter ned promenaden ble han skutt og drept av politifolk som omringet bilen.

Vitner trodde ifølge BBC først at føreren hadde mistet kontroll over bilen, men skjønte etterhvert at han kjørte målrettet.

– Jeg hadde til og med tid til å se førerens ansikt. Han hadde et skjegg og så ut som han hadde det morsomt, sier et vitne.

Flere nordmenn i Nice siertil VG at de så en mann hoppe ut av bilen og begynne å skyte på folkemengden. En udetonert granat og flere håndvåpen og rifler skal ha blitt funnet inne i bilen, ifølge Le Figaro.

Det er enda uklart om gjerningsmannen var alene om angrepet, men Le Figaro rapporterer at han skal ha vært alene i bilen.

Minst 84 personer er døde etter angrepet i Nice.

Mye tyder på jihadistisk angrep

Motivet bak angrepet er foreløpig ikke kjent.

Ifølge franske aviser som Le Parisien og Le Figaro følger angrepet i Nice et mønster som er anbefalt fra IS-ledere. I september 2014 skal Abu Mohammed al-Adnani ha oppfordret sine tilhengere - kalifatets soldater - om å bruke store kjøretøy under terroraksjoner, hvis de ikke hadde mulighet til å bruke bomber.

Antiterror-ekspert Margaret Gilmore sier til BBC at angrepet har alle kjennetegn på et IS-angrep. Hun sier det likevel er mulig at det var utført av en enkeltperson som delte IS-ideologien.

– Det viser at terrortrusselen er mer variert enn den noen sinne har vært. Det gjør jobben til de som kjemper mot alt dette veldig, veldig vanskelig.

Til Aftonbladet sier terrorforsker Magnus Ranstorp at selv om man ikke kan si noe sikkert ennå, er det mye som tyder på at det kan vær utført av noen med jihadistiske koblinger.

– Selve framgangsmåten, stedet og dagen det skjer på, gjør det mer sannsynlig at det kan være innenfor rammene til et jihadistisk angrep.