Hevder at kuppmakernes soldater trodde de skulle beskytte Tyrkia mot terror
ISTANBUL (Aftenposten): Offiserene som sto bak kuppforsøket i Tyrkia kommanderte vernepliktige til å delta, forteller unge tyrkere Aftenposten har snakket med. Ordren skal ha vært å sikre landet mot terror.
Mer enn 800 000 tyrkere er under militær kommando. Nå taues pansrede personelkjøretøy som ble brukt i kuppet vekk fra gatene i både Istanbul og Ankara. Et ynkelig tilbaketog, men for mange av Tyrkias innbyggere har kuppforsøket svekket forholdet til de militære.
– Vi kommer til å gjøre hva vi kan for å slippe unna militæret. Så lenge vi studerer så får vi utsettelse. Via venner har vi hørt at de (soldatene, red. anm.) som ble drept og såret ikke ante at de skulle være med i noe kupp, forteller Emre (24) og Veysel Tekin (23).
Vi møter dem søndag formiddag i Istanbul sentrum. De to var ikke blant dem som jublet på Taksim-plassen lørdag kveld. De sier at de forstår at folk nå støtter en demokratisk valgt president, men de jubler ikke.
– Vi er stadig mer skeptiske til både militæret og den voksende islamske radikalismen i dette landet, forteller de to.
De to studerer henholdsvis PR og turisme. Emre vil ikke ha sitt ansikt eller etternavn på trykk.
– Jeg håper på å få en jobb i regjeringsapparatet. Dersom man åpent kritiserer dem, får man ikke det, forklarer han.
– Trodde de deltok i anti-terroroperasjon
De menige soldatene som ble sendt ut for å avsette Tyrkias lovlige valgte president, regjering og nasjonalforsamling, skal ha fått beskjed om at de skulle hindre terror. Dette fremgår av en rekke videoopptak som er spredd på sosiale medier.
Journalisten Meric Senyüz, som jobber for nettstedet ilerihaber.org, har sett flere av disse og har oversatt innholdet for Aftenposten. Ifølge Senyüz sier soldatene at trodde de skulle hindre terror. Dette var grunnen til at de stanset trafikken på broen over Bosporosstredet i Istanbul.
– Det er opplagt at mange av disse soldatene ikke ante at de skulle delta i et militærkupp. Slik er det tyrkiske militære: Er du menig soldat, så utfører du ordre, men det er bare offiserene som vet hva operasjonen går ut på, forklarer han.
Skjøt mot sivile
Likevel opptrådte soldatene svært brutalt mot de sivile kuppmakerne hevdet at de hadde intensjon om å beskytte.
Videoer i sosiale medier viser tydelig at soldatene ved broen løsnet skudd mot de mange sivile som tok til gatene på president Ergodans oppfordring, og det finnes også videoer som dokumenterer at sivile ble overkjørt av stridsvogner eller pansrede personellkjøretøy.
Kuppmakerne hadde annonsert portforbud, men dette ble ignorert. Dagen etterpå ble flere soldater på og ved broen skadet og drept da rasende folkemengder slo tilbake, viser bilder og videoer fra stedet.
Amatørmessig kupp
Det kommer frem stadig flere opplysninger som viser at dette var et amatørmessig kuppforsøk, noe også eksperter Aftenposten har snakket med påpeker. Kuppmakerne klarte kun å ta kontroll over statlig radio og TV i noen timer, og allerede etter kort tid var det klart at kuppforsøket ikke lå an til å lykkes. Parlamentet, regjeringskontorer og presidentpalasset klarte kuppmarkene ikke å få kontroll over.
Programleder Nevsin Mengu i CNN Türk, som ble forsøkt stengt ned av kuppmakerne, forteller at det var unge, vernepliktige soldater, kun anført av én offiser, som tok seg inn i TV-stasjonen.
– De hadde bare frykt i øyene, og var lite motiverte, sier Mengu, ifølge Reuters.
6000 arrestert
Søndag fortsatte massearrestasjoner av militære som myndighetene mener skal ha deltatt i kuppet - totalt er nå 6000 mennesker pågrepet. En stor andel av disse er vernepliktige soldater. Ifølge Financial Times har politiet tatt i bruk gymsaler og skoler i Ankara for å få plass til alle fangene.
Imens fortsatte ryktene og konspirasjonsteoriene å svirre, blant annet at USA sto bak kuppet. Noen av de offiserene som nå er arrestert skal ha hatt ansvar for kontakt med NATO, opplyste kilder til BBC International.
Tyrkia er et meget splittet land, politisk sett. Erdogan har festet et jerngrep om det tyrkiske samfunnet, og mange frykter kuppforsøket vil brukes som et påskudd for å styrke dette ytterligere.
Det militære har gjennomført militærkupp tidligere, hele tre ganger siden Tyrkia ble med i NATO i 1952.
Med en styrke på nesten 800 000 soldater og 110 000 offiserer er Tyrkias forsvar alliansens nest største. Forsvarsbudsjettet er på omtrent 15 milliarder lira (2011), omtrent 46 milliarder norske kroner. Det er 12 måneders obligatorisk førstegangstjeneste for menn