Terrorekspert droppet Nice-ferie på grunn av sikkerhet
Magnus Ranstorp, en av Europas fremste terrorismeforskere, vurderte å dra på ferie både til Antaliakysten i Tyrkia og Nice i Frankrike. Han droppet begge.
Han reiser på ferie lørdag, vel et døgn etter terrorangrepet i Nice.
For et par uker siden var han på nippet til å bestille ferietur for seg og sin familie til den populære feriebyen på azurkysten i Frankrike. Men terrorismeforskeren ombestemte seg, særlig fordi han skulle reise sammen med barna sine.
– Jeg var på vei til booke reise til Nice for et par uker siden. Men fordi jeg er bevisst på at Frankrike har en eksepsjonell utfordring når det gjelder terror, valgte jeg i stedet Sicilia og Calabria, sier Magnus Ranstorp.
Han er en av Europas fremste terrorismeeksperter.
Frykter strand-terror
Ranstorp har også vurdert Antalia-kysten i Tyrkia.
– Jeg tenkte at når de (terroristene, red. anm.) kan ramme Istanbul, kan de lett nå et turisthotell på kysten. Jeg kan lett tenke meg at de forsøker å storme et turisthotell på kysten og drepe så mange utlendinger som mulig, sier Ranstorp.
Frankrike topper IS’ terrorliste
Ranstorp er ansatt ved Forsvarshögskolan i Sverige og sitter i ledelsen for EUs Radicalisation Awareness Network. Han understreker at det fortsatt er åpent hvem som står bak terrorangrepet den 14. juli på Promenade des Anglais i Nice.
Ranstorp mener likevel det er naturlig å se mot Den islamske stat (IS), eller noen som er inspirert av terrorgruppen.
– Det er IS-terroren som har ført til unntakstilstanden i Frankrike, denne eksepsjonelle sikkerhetssituasjonen, sier han.
Han viser til at IS-talsperson Abu Muhammad al-Adnani den 22. september 2014 gikk ut og oppfordret muslimer til å angripe vestlige mål - med alle midler - også bil.
IS er i krig med Frankike og Vesten, alle land som er medlemer av NATO og koalisjonen mot IS, ifølge terroreksperten.
– Frankrike står øverst på IS’ terrorliste. Men også Storbritannia og Tyskand ligger høyt på den listen, sier Ranstorp.
- Få oversikten over siste utvikling etter Nice-angrepet her: Dette vet vi og dette vet vi ikke om terroren i Nice
Vært i Syria eller Tunisia?
Den store lastebilen som meide ned feststemte barn, kvinner og menn i sommernatten etter fyrverkeriet på nasjonaldagen, skal ha blitt ført av en 31 år gammel fransk-tunisier, bosatt i Nice. Det skal ha blitt funnet ID-kort i lastebilen som ble brukt i angrepet.
– Det skal bli interessant å se om han har vært i Syria, eller i Tunisia der det også finnes mange ekstremister som er klare for å utføre terrorangrep, sier Ranstorp.
– Er det noen grunn til å tro at gjerningsmannen opererte alene?
– Det er sjelden at de opererer helt på egen hånd, sier Ranstorp.
Tunisia stoppet 12.000 fremmedkrigere
6000 tunisiske fremmedkrigere har reist til IS i Syria, ifølge en rapport fra The Soufan Group i 2015. Tunisia er det landet med flest fremmedkrigere til IS.
– Men Tunisia har også stoppet mange. Tunisiske myndigheter har hindret 12.000 tunisiere fra å reise til Syria, sier Ranstorp.
– Hvis IS står bak, hva vinner de på dette?
– IS har tapt terreng i Midt-Østen, men de har sin terrorkapasitet intakt.
IS er i fullstendig krig med Frankrike og Vesten. Dette er en hevn for Frankrikes involvering i Midtøsten og Nord-Afrika, sier Ranstorp.
Ranstorp sier at å skape polarisering, å tvinge frem høyrepopulistiske partier, skape fremmedfiendtlighet og islamofobi, gjør det lettere for IS å rekruttere.
Uansett god PR for IS
Michael Stephens er forskningsstipendiat i Midtøsten-studier ved The Royal United Services Institute (RUSI) og leder av RUSI Qatar. Han sier at uavhengig av hvem som virkelig står bak terrorangrepet, er det god PR for IS.
- Angrepet trenger ikke å være planlagt av IS for å være fordelaktig for IS. Det er nok at det er inspirert av gruppen, sier han til Aftenposten.
Både Stephens og Ranstorp sier at terrorangrep ved bruk av bil i denne størrelsesorden er nytt i IS-sammenheng.
Men det er en metode som har blitt mye brukt i Israel-Palestina-konflikten.
Stephens påpeker at det ikke krever særlig mye planlegging eller kommunikasjon med andre for å utføre denne type angrep, med bil. Det blir dermed mye vanskeligere for sikkerhetstjenestene å plukke opp.