Verden

Svensk politileders oppgjør med mistenkte kriminelle innvandrere får enorm oppmerksomhet. Nå får han både kritikk og hyllest.

Den erfarne politimannen Peter Springare var lei av tingenes tilstand hos Örebro-polisen – og listet opp navn på mistenkte kriminelle på Facebook. Det har satt i gang en brennbar debatt i Sverige.

Snart går den svenske politimannen Peter Springare av med pensjon. Før den tid varsler han at han vil fortelle om hva de jobber med på avdelingen for grove lovbrudd hos Örebro-politiet.
  • Lorns Bjerkan

– Jeg er så jævla lei. Det jeg kommer til å skrive nedenfor, er ikke politisk korrekt. Men det driter jeg i, skriver den svenske politimannen og etterforskningslederen Peter Springare i et innlegg han publiserte på Facebook fredag kveld. Springare er en erfaren etterforsker som har vært leder for avdeling for grove lovbrudd hos politiet i Örebro, en svensk by med rundt 130.000 innbyggere.

Innlegget har nå blitt delt over 16.000 ganger i Sverige. I dette forteller den erfarne politimannen, som har jobbet 47 år i politiet, at han hver uke fremover vil publisere hva han og hans kolleger i avdelingen for grove lovbrudd jobber med.

– Dette har hendt mandag til fredag denne uken: Voldtekt, voldtekt, grov voldtekt, overfallsvoldtekt, utpressing, utpressing, overgrep i rettssak, ulovlige trusler, vold mot politiet, trusler mot politiet, narkotikalovbrudd, grovt narkotikalovbrudd, drapsforsøk, voldtekt igjen, utpressing og mishandling, skriver han.

  • Göteborg er på størrelse med Oslo - og har hatt 250 skyteepisoder siden 2013: Kriminelle gjenger står bak mange av dem

Anmeldt for å ha publisert fornavn på mistenkte

Så fortsetter han å liste opp fornavnene til dem som er mistenkt for disse lovbruddene. På listen er det ett svensk navn, resten er av ikke-vestlig opprinnelse. Han opplyser videre hvilke land de mistenkte kommer fra, og påpeker at Midtøsten, Afrika og deler av Asia skiller seg ut.

Nå er han anmeldt for å ha navngitt mistenkte av lensmann i Örebro, Bo Andersson.

Andersson mener det er opp til påtalemyndigheten å vurdere hvorvidt Springare bryter loven eller om hans innlegg er innenfor ytringsfrihetens grenser.

– Man kan skrive veldig mye, men man kan ikke skrive alt, sier Andersson til avisen Nerikes Allehanda.

Kritiseres og hylles

Etter å ha publisert innlegget, har Springare mottatt mye kritikk, men også blitt hyllet.

Saken har blitt omtalt i riksdekkende svenske medier, han har fått støttegrupper på Facebook med titusenvis av medlemmer, og uttalelsene hans omfavnes av innvandringskritiske nettsteder og alternative nyhetskilder. Mens noen mener han er en varsler, anklager andre ham for å ha tvilsomme og forutinntatte holdninger.

Dette er innlegget Peter Springare har publisert på Facebook. I det området som er sladdet navngis mistenkte.

Politimannen mener han daglig omgir seg med grove lovbrudd som er utført av personer født i utlandet eller annengenerasjons innvandrere.

– Dette er ikke å henge ut innvandrere og asylsøkere som kriminelle. Dette er å verne disse gruppene og andre ikke-kriminelle som bor i dette landet. Igjen: Det handler om innvandrerkriminalitet og kriminelle innvandrere. Ikke om innvandrere og asylsøkere som gruppe, skriver han.

Dobbelt så høy drapsrate som Norge

Mandag lot han seg intervjue av Nerikes Allehanda, etter å ha avvist en rekke forespørsler fra svensk presse.

– Jeg står på mitt. Jeg forsøker her å peke på et problem vi har i politiet. For jeg ser at vi mister kontrollen og at vi ikke klarer å håndtere disse grove lovbruddene, sier han til avisen.

Peter Springare jobber i politiet i Örebro, Sveriges sjette største by.

Mandag ble det kjent at det var 110 drap i Sverige i fjor. Sverige har 9,8 millioner innbyggere. Norge, som har 5,2 millioner innbyggere, hadde 27 drapsofre i 2016. Det betyr at drapsraten i Sverige er omtrent dobbelt så høy som i Norge.

Aftenposten fortalte i januar om hvordan politiet i Malmö ba om nasjonal hjelp for å oppklare overfallsvoldtekter og drap i en kriminalitetshverdag som ble stadig mer brutal.

Studie: Barn av innvandrere står bak mer kriminalitet

Den svenske kriminologen Jerzy Sernecki mener innlegget til politimannen ikke gir noe nytt til samfunnsdebatten.

– Vi vet at innvandrere, særlig fra land med lav Human Development Index (HDI), er overrepresentert blant dem som mistenkes for lovbrudd. Spesielt for seksual- og voldslovbrudd. Så det her opplyser oss ikke på noen måte. Dessuten er det vanskelig å ta en stikkprøve fra ei uke også generalisere ut ifra det, sier han til Expressen.

Sernecki har selv gått gjennom 24 ulike svenske studier som ser på hvordan personer som er født i utlandet er representert på kriminalitetsstatistikken.

Av disse studiene er det en undersøkelse gjort av Brottsförebyggande rådet som er mest sitert, ifølge Sarnecki. Denne viste at personer som er født i utlandet av utenlandske foreldre 2,5 ganger oftere er mistenkt for lovbrudd, enn personer som er født i Sverige av svenskfødte foreldre. Også barn født i Sverige av utenlandske foreldre var overrepresentert.

Denne studien ligger dog lang tilbake i tid. Den kom i 2005, og undersøkte mistenkte i perioden 1997 til 2001.

– Ser bare det negative

Kriminologen mener også at Springare overser de positive aspektene med innvandring.

I hans første innlegg skriver politimannen også om at pensjonene kneles, skolen er et kaos, at helsesektoren er «et inferno» og at politiet er blitt ødelagt.

Her mener Sernecki at han overser at mange innvandrere faktisk er ansatt i helsesektoren.

– Innvandrernes overrepresentasjon blant leger er nesten like stor som blant mistenkte. Han ser bare det negative. Det er svært ubalansert og spiller rett i hendene til rasistene, sier kriminologen til Expressen.

Les mer om

  1. Sverige
  2. Krim
  3. Ytringsfrihet