Verden

Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

Det hagler med anklager mellom Russland og Ukraina etter at kampene i Øst-Ukraina har blusset opp igjen. Ukraina frykter svekket støtte fra USA.

Ukrainske sanitetsssoldater fotografert etter at de har fraktet skadede soldater til et sykehus u
 • NTB

Minst syv personer ble drept i kamper natt til tirsdag, ifølge ukrainske regjeringskilder og prorussiske separatister.

I tillegg er 200 arbeidere fanget i en gruve i Donetsk som følge av at et underjordisk elektrisk anlegg er ødelagt i et granatangrep, opplyser kilder i den separatistkontrollerte delen av Øst-Ukraina.

Artilleriangrepene er de verste på flere måneder, til tross for at partene ble enige om våpenhvile på ubestemt tid så sent som i forrige måned.

Kampene er konsentrert rundt den regjeringskontrollerte byen Avdiivka, der det ligger et stort koksanlegg. Tirsdag morgen ble det målt 18 minusgrader i byen, og tusenvis av innbyggere har de siste dagene måttet klare seg uten strøm og oppvarming. Også vannforsyningene til mesteparten av byen er ødelagt.

Byen ligger nord for Donetsk, som fungerer som separatistenens hovedstad i Øst-Ukraina.

Overfylt sykehus

Ifølge den ukrainske regjeringen ble minst tre soldater drept og 20 såret i kampene natt til tirsdag. Det meldes også at et ukjent antall sivile er drept eller såret, og flere boliger skal være ødelagt i granatangrep. Mandag ble det meldt at syv soldater var drept i kampene.

Separatistenes eget nyhetsbyrå i Donetsk melder på sin side at fire opprørere er drept og syv såret i løpet av natten.

Det lokale sykehuset i Avdiivka er overfylt etter å ha tatt imot en strøm av sårede soldater, og flere av dem er sendt videre til et sykehus lenger vekk fra frontlinjen, melder nyhetsbyrået AP.

I en uttalelse fra Kreml anklages ukrainskstøttede styrker for å ha startet kampene. Kremls talsmann, Dmitrij Peskov, uttrykker samtidig stor bekymring for kampene, som han mener "kompliserer" den såkalte Minsk-avtalen.

– Slike aggressive handlinger som støttes av Ukrainas væpnede styrker, undergraver målet med å føre Minsk-avtalen ut i livet, sier han.

Ukrainas utenriksminister, Pavlo Klimkin, kom like etter med en blank avvisning av anklagene, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Avbrøt besøk

Ukrainas president Petro Porosjenko avbrøt mandag et besøk i Berlin som følge av oppblussingen. Før har reiste hjem, oppfordret han Tysklands statsminister Angela Merkel til å trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Angela Merkel og Petro Porosjenko besøkte minnestedet for terrorangrepet i Berlin da den ukrainske presidenten besøkte Tyskland mandag. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA / AP / NTB scanpix

– Vi er sikre på at det er nødvendig med tydelig og felles handling som kan motivere russerne til å sette seg til forhandlingsbordet og fullt ut implementere Minsk-avtalen - særlig den delen som gjelder sikkerhet - og forhindre sivile dødsfall. Vi mener at sanksjonene ikke bare må opprettholdes, men skjerpes, sa Porosjenko på vei inn til møtet i Berlin.

Les også

Syv drept i nye kamper i Ukraina

Merkel sier situasjonen er «bekymringsfull», men sa ingenting om hvorvidt hun vil legge mer press på Russlands president Vladimir Putin.

- Harde angrep

Frykten er økende i Kiev for at støtten fra USA kan minke etter hvert som president Donald Trump søker et tettere forhold til Putin.

– Siden søndag har det vært pågående kamper og harde angrep mot våre stillinger, sier Olena Mokryntsjuk, talskvinne for den ukrainske hærens 72. brigade.

Videoer publisert i sosiale medier skal vise det som er omfattende rakettangrep i områdene rundt frontlinjen.

En journalist i Avdiivka sier at tre opprørere ble tatt til fange av regjeringsstyrkene, og at to av dem senere døde av skadene. Opprørerne melder også om at to sivile skal være drept av ukrainsk ild i nærheten av Donetsk, som i praksis er separatistenes hovedstad.

Tre år med konflikt

Frustrerte meglere forsøker å få en slutt på det som er en av de blodigste konfliktene i Europa siden krigene på Balkan på 1990-tallet, men igjen settes denne innsatsen i fare av volden som pågår.

Nesten 10.000 mennesker - rundt halvparten av dem sivile - har mistet livet i konflikten som startet i grenseområdene øst i Ukraina etter at Ukrainas russiskstøttede leder ble avsatt i februar 2014 og landet begynte å se mer mot Vesten.

Russland avviser at de støtter separatistene og har bare villet innrømme at «frivillige» og soldater på perm har tatt seg inn i krigssonen på eget initiativ.

 1. Les også

  Ministrene i Ukraina tjener offisielt rundt 5000 kr. i måneden. Nå lurer folk på hvordan de har fått tak i 50 millioner i kontanter.

 2. Les også

  EU forlenger Russland-sanksjoner

 3. Les også

  Europa famler i møte med Trump. Da lederne skulle vise samhold, droppet flere land å møte opp.

 4. Les også

  Russerne liker at verden frykter hva Putin og Trump kan finne på.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  Dette er sjelden kost i norsk politikk

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5