Lula da Silva skal styre Brasil – igjen

RIO DE JANEIRO / OSLO (Aftenposten / NTB): Lula da Silva blir igjen president i Brasil. Det ble klart etter at han sikret seg en knapp seier over sittende president Jair Bolsonaro.

Rio de Janeiros Lula-tilhørere følger opptellingen av stemmer i Brasils presidentvalg fra Cinelândia- plassen i sentrum.

Lula vant med nærmere 51 prosent av stemmene mot 49 prosent til Bolsonaro.

– Vi går mot nye tider med fred, kjærlighet og håp. Jeg skal lede 215 millioner brasilianere, og ikke bare dem som stemte på meg. Det er ikke to Brasil. Vi er ett land, ett folk, en stor nasjon, sa Lula i sin første tale etter valgseieren.

77-åringen lovet blant annet at landet skal ta tilbake sin plass i kampen mot klimakrisen, spesielt når det gjelder Amazonas-regnskogen.

Bolsonaro har ikke uttalt seg offentlig i timene etter at valgnederlaget var et faktum. Det har vært knyttet stor spenning til om Bolsonaro vil bestride valgresultatet dersom han tapte.

– Så langt har ikke Bolsonaro ringt meg for å erkjenne min seier, sa Lula foran titusener av jublende tilhengere etter valgseieren.

Ikke alle ble like glad for Lulas seier i presidentvalget i Brasil. Her omfavner to av Jair Bolsonaros tilhengere hverandre etter at det foreløpige resultatet ble klart.

Tidligere president

Lula sikret seg 59 millioner stemmer. Det er to millioner flere enn Bolsonaro, ifølge Einar Braathen, seniorforsker ved Oslo Met og Brasil-ansvarlig hos Store norske leksikon.

– Det er det største antallet stemmer noen president i Brasil er blitt valgt med, sier han.

Lula var også president i landet mellom 2003 og 2010, og skal nå ta fatt på sin tredje fireårsperiode. Bolsonaro er den første brasilianske presidenten siden 1990-tallet som er blitt stemt ut av embetet.

Andre valgomgang i presidentvalget gikk av stabelen søndag. Stemmegivningen er elektronisk og resultatene tikket raskt inn etter at valglokalene stengte klokken 21 norsk tid.

Splittelse

Det har vært spenning til om Bolsonaro kommer til å godkjenne valgresultatet dersom det gikk Lulas vei. Han har brukt mye energi på å så tvil om man kan stole på valgsystemet. Eksperter frykter han vil følge Trump og hevde at valget er «stjålet».

Brasil-ekspert Torkjell Leira er i Rio for å følge valget. Han har tidligere sagt til Aftenposten at Bolsonaro høyst sannsynlig kommer til å trekke valgresultatet i tvil.

– Det er mulig han vil oppfordre til gatedemonstrasjoner. Da kan det bli konfrontasjoner, sier han.

– Bolsonaro er blitt hardt presset i valgkampen på dette spørsmålet. Under den siste TV-debatten 28. oktober erklærte han at den som får mest stemmer, blir president, «slik er demokratiet», forteller Braathen.

– Men det er lite sannsynlig at Bolsonaro og hans tilhengere vil vise Lula mye respekt som president. De vil gjøre det de kan for å svekke hans legitimitet, advarer han.

Han legger til at Bolsonaros parti har flertallet i landets nasjonalforsamling. Det er relativt lett for et flertall å reise riksrettssak mot den til enhver tid sittende presidenten.

– Brasil vil derfor fortsette å være preget av politisk uro og skarpe konflikter i all overskuelig fremtid, sier Braathen.

Brasil-ekspert Torkjell Leira fulgte stemmeopptellingen i presidentvalget i Brasil på valgvake hos venner

– Håp for regnskogen

Lulas seier gir etterlengtet håp og momentum for å beskytte regnskogen i Amazonas. Det mener Regnskogfondet.

Ifølge organisasjonen økte avskogingen med 73 prosent under Bolsonaro, etter å ha falt betydelig under forgjengerne. Bolsonaro har bygget ned institusjonene som skal beskytte regnskogen og lagt til rette for mer næringsvirksomhet. Under Lulas periode fra 2003 til 2010 ble avskogingen redusert med 68 prosent.

Ifølge regnskogfondet kan avskogingen i Amazonas reduseres med 90 prosent dersom Lula innfrir løftene han har gitt. Fondet ber det internasjonale samfunnet om å gjøre det de kan for å sikre at han lykkes.

– Men han har også snakket om behovet for mer infrastruktur og industri, som gjort feil kan stå i rak motsetning til beskyttelse av skogen, sier Tørris Jæger, som leder Regnskogfondet.

Gratulasjoner

USAs president Joe Biden og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant flere som sender gratulasjoner til Lula da Silva etter valgseieren.

– Vi vil slå oss sammen for å ta fatt på de mange felles utfordringene og fornye vennskapsbåndene mellom våre to land, skriver Macron på Twitter, bare minutter etter at det endelige valgresultatet ble kunngjort.

Biden gratulerer Lula med å ha vunnet etter et «fritt, rettferdig og troverdig valg».

– Jeg ser frem til å jobbe sammen og fortsette samarbeidet mellom våre to land i månedene og årene som kommer, sier Biden i en uttalelse.

Også Putin gratulerer Lula med seieren, og håper på «konstruktivt samarbeid», melder AFP.

Lulas tilhengere feiret seieren i Rio de Janeiro i natt.

Spenning

Meningsmålinger pekte på en seier til da Silva i forkant av andre valgomgang, og han fikk også flest stemmer i første valgomgang.

Men det har likevel knyttet spenning til om ytre høyre-kandidaten Bolsonaro kunne sikre seg gjenvalg.

Bolsonaro er en omstridt politiker, som har kommet med rasistiske, homofobe og kvinneundertrykkende uttalelser.

Under hans styre er politikken blitt mer polarisert. Men han har også sørget for en reform av pensjonssystemet som vil føre til nødvendige innsparinger, privatisering av havner og flyplasser og utbygging av infrastruktur.

Fengslet

Da Silva er heller ikke en samlende figur i Brasil. Han satt fengslet i halvannet år etter å ha blitt dømt for korrupsjon, en dom som siden ble opphevet. Men han har også fått æren for å ha gjennomført reformer som løftet millioner av brasilianere ut av fattigdom.

Over 150 millioner brasilianere har stemmerett i valget. I løpet av søndagen kom det en rekke meldinger om at politiets veisperringer forsinket busser med velgere i områder der da Silva har stor støtte.

Dommer Alexandre de Moraes, som har overoppsynet med valggjennomføringen i landet, sier det ble gitt beskjed om at veisperringene måtte fjernes. Ifølge ham har ingen blitt hindret i å stemme på grunn av dem.