Norge bekrefter: Nye samtaler mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela lørdag

Regjeringen til Venezuelas president Nicolás Maduro gjenopptar samtalene med opposisjonen i helgen etter mer enn ett års opphold, bekrefter Norges ambassade.

Forhandlingene mellom Venezuelas president Nicolás Maduro og landets opposisjon gjenopptas etter mer enn et år, ifølge Colombias president. Norge har vært tilrettelegger for samtalene.

De offisielle samtalene mellom partene for å finne en løsning på den politiske krisen landet har stått i siden 2018, har stått i stampe siden oktober 2021.

Flere internasjonale aktører har de siste månedene jobbet for å få dem i gang igjen, blant dem Norge, som de siste årene har vært tilrettelegger for forhandlingene og siden august har hatt en diplomat i landet.

Flere forsøk

Norge har hatt en aktiv rolle som tilrettelegger av forhandlinger mellom Nicolás Maduros regime og opposisjonen.

I 2019 var norske diplomater tilretteleggere for forhandlinger på Barbados og i Oslo.

Høsten 2021 var det flere forhandlingsrunder, der Norge spilte rollen som tilrettelegger.

I oktober i fjor ble forhandlingene lagt på is.

I september i år deltok forhandlingslederne fra både den venezuelanske regjeringen og opposisjonsgruppen Enhetsplattformen på Osloforum. Dette er et seminar om fredsforhandlinger, med deltagelese fra forhandlere fra hele verden.

Nye forsøk

Opposisjonen ber om frie og rettferdige valg, mens regjeringen vil at det internasjonale samfunnet skal anerkjenne Maduro som landets rettmessige president og heve sanksjonene mot hans regjering. Det neste valget skal etter planen skje i 2024.

– Dialogen mellom Maduros regjering og den venezuelanske opposisjonen gjenopptas 25. og 26. november, tvitret Colombias president Gustavo Petro onsdag.

Torsdag bekrefter Norges ambassade i Mexico i en Twitter-melding at samtalene gjenopptas lørdag i Mexico – tilrettelagt av Norge.

– Der skal partene undertegne en delavtale om sosiale spørsmål, heter det fra ambassaden.

I begynnelsen av november meldte Voice of America at det foregikk nye samtaler, dette ble ikke bekreftet av andre.

Millioner på flukt

Nicolás Maduro overtok som president i Venezuela i 2013, etter Hugo Chávez. Som forgjengeren har han slått hardt ned på alle tilløp til opposisjon. Landet er i en dyp økonomisk krise, som følge av vanstyre og internasjonale sanksjoner.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har 7,1 millioner venezuelanere forlatt landet. Mange av dem søker asyl, andre reiser som gjestearbeidere i nabolandene. Det regnes som verdens nest største migrasjonskrise.

Ifølge høykommissæren flykter de fra vold, usikkerhet, matmangel og medisinmangel.

De aller fleste flyktningene ender opp i nabolandene. Ifølge Amnesty International blir mange av dem utsatt for vold og diskriminering.

To presidenter

Siden 2019 har landet hatt to presidenter. I hovedstaden Caracas styrer Nicolás Maduro.

Nicolás Maduro arrangerte et valg i mai 2018. det var et halvt år før valget egentlig skulle finne sted. Opposisjonen fikk liten tid til å drive valgkamp, og Maduro forbød flere opposisjonspartier å delta.

Valgdagen stemte bare 46 prosent av de som har stemmerett. Det var rekordlavt. Internasjonale observatører gjorde det klart at valget ikke kunne regnes som demokratisk.

Maduro hevdet uansett at han hadde fått 67 prosent av stemmene og derfor vant en ny seks års periode som president. Han ble tatt i ed i januar 2019.

Opposisjonen reagerte med å utnevne Juan Guaidó som president. Han ble raskt akseptert av USA som landets lovlig valgte president. Canada og flere europeiske og latinamerikanske land gjorde det samme.