Demonstrant henrettet i Iran

Iran har henrettet den første som er dømt for forbrytelser i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene.

Det har vært landsomfattende demonstrasjoner i Iran etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.

Torsdag ble en demonstrant som skal ha skadet en sikkerhetsvakt med machete, henrettet, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

I tillegg skal demonstranten, som er identifisert som Mohsen Shekari, ha sperret av en gate i Teheran, skriver Reuters.

Tasnim skriver videre at landets høyeste domstol avviste en anke fra den dømte, og forsvarer straffen med at den dømtes handlinger er «krig mot gud».

Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt, i det som er en av de største utfordringene mot landets regime siden den islamske revolusjonen i 1979.

To mennesker går forbi en utbrent bygning i Irans hovedstad Teheran, som har blitt påtent under demonstrasjonene mot landets moralpoliti.

Flere andre politiske fanger i Iran risikerer dødsstraff for sin involvering i demonstrasjonene i landet. Aktivister har advart om at flere kan bli henrettet snart, og så langt har godt over ti personer fått en dødsdom som følge av protestene.

– Henrettelsen av Mohsen Shekari må føre til sterke reaksjoner, ellers vil vi stå overfor daglige henrettelser av demonstranter, advarer Mahmood Amiry-Moghaddam, som leder Oslo-baserte Iran Human Rights.

Ifølge gruppa har minst 475 mennesker blitt drept i demonstrasjonene, og mer enn 18.000 pågrepet.

Dommen mot Shekari falt i revolusjonsdomstolen i Teheran, som vanligvis holder retten for lukkede dører i saker som har blitt internasjonalt kritisert.