Verden

Terroristjakt i Nederland

Luftrommet over Haag ble stengt og hundrevis var evakuert fra boligene sine. Tre nederlandske politimenn ble skadet i jakten på terrormistenkte.

  • Forf>
  • <forf>gunnar Kagge <
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Krigstilstand. Kvart på tre natt til i går gikk politi til aksjon mot et bolighus like bak jernbanestasjonen i Haag. Forsøket på å trenge seg inn en av leilighetene mislyktes, det ble kastet en håndgranat etter politimennene. Tre av dem måtte på sykehus, to var hardt skadet. I går kveld ble det meldt om skyting i området.Da politiet ropte mot huset og spurte hvem som var der inne, kom svaret:— Kall meg den svarte død.Stadig større politistyrker gikk i stilling rundt huset. Etterhvert fikk de støtte fra militære. Myndighetene stengte også luftrommet over hovedstaden. Flere kvartaler ble evakuert og omringet. Avisen de Telegraaf hevdet i går ettermiddag at stridsvogner tok oppstilling i området.Politimester Han Moraal sa at hensynet til liv og helse veide tyngst i måten aksjonen ble gjennomført på.- Det gjelder også de mistenktes liv, understreket han.Myndighetene ville ikke bekrefte at aksjonen hadde noe med etterforskningen av drapet på Theo van Gogh å gjøre. Filmskaperen ble drept i Amsterdam forrige tirsdag, til nå er minst 10 unge nordafrikanske menn arrestert. Etterforskningen har avdekket en gruppe militante muslimer. På van Goghs kropp festet drapsmannen et brev med trusler mot navngitte politikere.

Kraftige konfrontasjoner

Drapet på van Gogh har rystet den nederlandske nasjon. Mens politikerne anklager hverandre for handlingslammelse og ettergivenhet, har militante fra begge sider tatt skjeen i egen hånd. Både kristne kirker, moskeer og muslimske skoler er angrepet med hjemmelagede bomber og av brannstiftere.I går ba statsminister Jan Peter Balkenende befolkningen om hjelp.- Vi må ikke la oss bli dratt med i den voldelige malstrømmen, sa han i parlamentet. I går ettermiddag besøkte han en muslimsk skole i byen Uden, som ble brent ned natt til onsdag. Statsministeren sa at drapet på van Gogh og angrepene på kirker, moskeer og skoler truer rettsstaten og Nederlands historiske røtter.

Les også

  1. Brev avslører dødskultus

  2. Nederlandsk terror-raid over

  3. Omfattende antiterroraksjon i Haag

  4. Eksplosjon ved muslimsk skole i Nederland

  5. Syv siktet for drap på filmregissør i Nederland

&lt;b&gt;Politiet &lt;/b&gt;stanset alle som ville passere inn og ut av det avsperrede området i Haag i går. Her blir en muslimsk kvinne kontrollert.