Verden

En tredjedel av massemordere er psykisk syke

En blodig sommer i Europa har satt fart i diskusjonen om hva som utløser massemord. Den europeiske politiorganisasjonen Europol påpeker i en ny rapport at psykiske problemer er en viktig faktor.

Bevæpnet politi patruljerte torsdag like ved åstedet for knivangrepet onsdag kveld. Foto: NEIL HALL

 • Christina Pletten
 • Hans Olav Torgersen

Darlene Horton var en pensjonert lærer fra Florida som likte å spille tennis og gå på tur. Hun var 64 år, hadde to barn og denne sommeren besøkte hun England sammen med mannen Richard.

Torsdag kveld ble hun drept på Russell Square i London. En norsk-somalisk nittenåring er siktet for mordet.

Dermed ble Darlene Horton nok et offer for tilfeldig vold i Europas gater, og nok et offer for vold utøvd av en ung mann med psykiske problemer.

En tredjedel har psykisk lidelse

Den norske statsborgeren skadet også fem andre personer før han ble pågrepet. Britisk politi har sagt at voldshandlingen sannsynligvis er «et resultat av psykiske problemer». De sa også at det ikke er tegn til at somalieren, som er muslim, er radikalisert.

Mer enn en tredel av alle som har utført «ensomme ulv»-angrep mellom 2000 og 2015 har en eller annen form for psykisk lidelse, ifølge en rapport fra Europol som ble publisert nylig.

«Uavhengig av det faktum at mange ensomme angripere tillegger handlingene sine en religiøs eller ideologisk dimensjon, bør man ikke se bort fra rollen psykisk helse spiller,» skriver Europol i rapporten.

Organisasjonen minner også om at en stor andel av fremmedkrigerne som har reist til Irak for å kjempe for IS, har hatt psykiske diagnoser før de dro.

Lett mottakelig for ideologi

Europol påpeker at mannen bak massakren i Nice tidligere i sommer, Mohamed Bouhlel, hadde en alvorlig psykisk lidelse og fikk behandling. En del eksperter har tatt til orde for at Bouhlel, og gjerningsmannen bak massedrapet i Orlando, Omar Mateen, først og fremst må betraktes som ensomme ulver med psykiske problemer, til tross for at IS har påtatt seg ansvaret for terrorhandlingene.

– Morderen i Nice, eller piloten som styrtet Germanwingsflyet er mer desperate selvmordere enn terrorister. Psykisk syke mordere vil hekte seg på den ideologien som er i vinden på den tiden de vil uttrykke sitt sinne, sier David Canter ved International Research Centre for Investigative Psychology til Associated Press.

Samtidig kan ekstrem ideologi, som for eksempel IS-propaganda, trigge psykisk syke til å utføre angrep, skriver Europol i rapporten.

– Folk som er einstøinger og som er sinte og frustrerte, kan lett bli tiltrukket ekstreme ideologier. De dehumaniserer andre mennesker og trenger ikke annen motivasjon for å ta avgjørelsen om å angripe, sier psykiater Raj Persaud til Associated Press.

 • FBI-ekspert: - Massemordere har mangelfullt seksualliv, dårlig sosial tilknytning og uforløste ambisjoner

I tilfeller «der angriperen har en psykisk diagnose kan ideologi spille en rolle i å gjøre angrepet verre, eller føre til at han velger andre typer mål,» skriver Europol.

En blodig sommer i Europa

Diskusjonen kommer i kjølvannet av en særdeles blodig sommer i Europa, der angrepene har rammet tilfeldige offer på offentlige steder:

 • I Nice ble 84 mennesker drept da tunisiske Mohamed Bouhlel kjørte en lastebil inn i en menneskemengde som var samlet på Promenade des Anglais for å feire Bastille-dagen.
 • I München ble ni mennesker drept da en 18 år gammel tysk-iraner begynte å skyte i en McDonald’s restaurant.
 • En 17 år gammel afghansk flyktning skadet flere da han gikk amok med kniv og øks på et tog i Würtzburg.
 • En 27 år gammel syrisk asylsøker sprenger seg selv i luften på en musikkfestoval i Ansbach i Tyskland. Flere blir skadet, og angriperen blir drept.
 • To frank-algeriske nittenåringer tok gisler i en kirke og drepte en katolsk prest i byen Rouen i Frankrike.

Mannen som kjørte i hjel 84 mennesker i Nice, ble skutt og drept av politiet mens han fortsatt satt i lastebilen han brukte til angrepet. Foto: Claude Paris /AP/NTB Scanpix

Prøvde å kutte hodet av T-banepassasjer

Etter angrepet i London har det vært hissig debatt på sosiale medier om motivet for drapene på Russell Square, og hvorvidt det skal regnes som terror. Få dager før angrepene ble somalieren Muhiddin Mire dømt til livsvarig fengsel, for å ha forsøkt å drepe en passasjer på T-banen i London i desember 2015.

Mire forsøkte å skjære hodet av en 56-år-gammel mann. Somalieren skal ha vært inspirert av IS til å utføre angrepet, skriver Scotland Herald. Han ropte «dette er for mine syriske brødre» under angrepet. Han hadde også lastet ned IS-propaganda på telefonen.

Ifølge The Independent er det imidlertid nær sammenheng mellom hans mentale sammenbrudd og voldshandlingen, og legene hans skal ha sagt at angrepet var mer knyttet til hans psykiske problemer enn til terrorideologi.

Les mer om

 1. Drap
 2. Terror
 3. Irak
 4. Europa

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Norsk statsborger innrømmer å ha drept amerikansk turist i London

 2. VERDEN
  Publisert:

  Drapssiktet 19-åring forblir varetektsfengslet

 3. NORGE
  Publisert:

  Antatt gjerningsmann i London-angrep er norsk statsborger

 4. VERDEN
  Publisert:

  Darlene Horton (64) ble stukket ihjel bare timer før hun skulle fly hjem til USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  135 mennesker drept i islamistiske terrorangrep i Europa i fjor

 6. VERDEN
  Publisert:

  Politifolkene som skjøt Nice-angriperen: – Først skjønte jeg ikke hva som hadde skjedd