Verden

Svensk politi: Ta med ID hvis du vil inn i landet

Klokken 12 innførte Sverige grensekontroll. Den nordiske passfriheten vil bestå, men alle bør ha med seg ID-papirer hvis de vil reise inn til Sverige, opplyser svensk politi.

Utsikt fra Øresundsbroen. Foto: Birgitte Aasen

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Svenske myndigheter innførte fra klokken 12.00 i dag, torsdag, kontroll på grensene i det sørlige og det vestlige Sverige. Grensekontrollen vil påvirke reisende som kommer med både bil, båt og tog.

Det betyr at det kan bli kontroll av personer som vil reise inn til Sverige med bil eller tog over Öresundsbroen, og folk som kommer med ferge til Sverige fra Danmark, Tyskland og Polen.

Det er ikke aktuelt å kontrollere folk som kommer til Sverige fra Norge.

Vil foreta tilfeldige stikkprøver

Det er heller ikke snakke om at alle vil bli kontrollert ved grensene som Sverige har mot sør og vest.

— Vi kommer til å foreta stikkprøver, sa talsmennene for det svenske politiet under en pressekonferanse i Stockholm klokken 12.00 torsdag.

Det ble sagt at politiet ikke skal velge ut hvem som skal kontrolleres ut ifra utseende eller hvilket språk man snakker. Det skal være tilfeldig. Unntaket er dersom politiet for eksempel har fått opplysninger om at de bør sjekke et spesielt kjøretøy.

Ifølge politiet skal det fremdeles være mulig å søke om asyl i Sverige når man kommer til den svenske grensen.

De som forteller at de vil søke om asyl vil bli tatt med over i en buss som vil frakte dem til et registreringssenter i Malmö.

Kontrollerte alle som kom med toget

Aftenposten ble i ettermiddag, torsdag, vitne til at cirka 20 politifolk gikk ombord i toget som kom fra København og sjekket identiteten til alle de reisende. Toget ble stoppet på stasjonen på Hyllie stasjon, den første stasjonen man kommer til i Sverige.

Etter en stund kom politifolkene ut av toget med en liten gruppe personer, alle asylsøkere. De vil bli fraktet til et av Migrationsverkets sentere for å bli registrert.

De som hverken søker asyl eller har lov til å komme inn i Sverige vil bli sendt tilbake til Danmark.

— Vi har til nå samlet opp 12 personer som skal utredes for utsendelse, sier politiinspektør Jonn Lanberth i grensepolitiet.

Han opplyser at det også har vært noen personer som har valgt å sette seg på første tog som har gått tilbake til Danmark.

— De forsto vel at Sverige ikke lenger var noe transittland for dem som vil til Norge, sier Lanberth.

Den nye ordningen kan påvirke antallet asylsøkere i Norge

Svenskenes nye grensekontroll kan påvirke antallet asylsøkere som kommer til Norge, siden personer som blir stoppet på grensen og sier de vil søke asyl, da vil bli nødt til å søke asyl i Sverige. Hvis de senere reiser videre til Norge for å søke om asyl der, så vil de i henhold til Dublin-avtalen bli sendt tilbake til Sverige.

Men det er høyst uklart hvor mange det kan komme til å gjelde. Norsk politi har nemlig ikke oversikt over hvor mange av asylsøkerne som har kommet via Sverige. Det eneste som det føres nøyaktig statistikk over er hvor mange som passerer grensen mot Russland ved Storskog. Der kom det 1113 asylsøkere sist uke. Det utgjorde nesten halvparten av alle de 2452 som søkte asyl i Norge den uken.

Hvor mange av disse som kom via Sverige er det altså vanskelig å anslå. Det er heller ikke lett å vite hvor mange som faktisk vil bli stoppet av svenskenes stikkprøvekontroller.

Ta med pass eller annen gyldig legitimasjon

Det svenske politiet anbefaler nå alle reisende om å ha med seg gyldig legitimasjon. For folk som bor i Sverige, Norden eller Schengen-området, så holder det med for eksempel et førerkort.

Politiet sa også at ingen som har rett til å reise inn i Sverige, slik som nordiske borgere og folk som bor i Schengen-området, vil bli hindret å komme inn i Sverige. Det kan imidlertid ta noe lengre tid å passere grensen dersom man blir tatt ut til kontroll og ikke har med seg ID-kort.

— For dem som bor i Sverige kan det være snakk om noen ekstra minutter, sa politiet på sin pressekonferanse.

Folk uten ID fikk ikke gå om bord i ferge

Selv om politiet har gjort det klart at grensekontrollen ikke innebærer at de vil stoppe alle som kommer med bil eller tog, så kan det føre til at noen vil bli nektet å komme med fergene som går til Sverige. Det vil imidlertid bli opp til rederiene om de vil slippe noen om bord som ikke har ID-papirer. Grensekontrollen startet altså klokken 12.00 i dag, torsdag, men allerede i dag tidlig ble 43 personer nektet å komme om bord i en ferge som skulle gå fra Rostock i Tyskland, Agneta Nilsson, kommunikasjonsansvarlig ved Trelleborgs havn til Expressen.

25 personer er blitt nektet å kommer ombord i fergene til Stena Line i dag, melder SVT.se.

Trapper opp bemanningen mot mandag

Politiet ble tatt på sengen. Nå må de samle 200–300 betjenter. Full grensekontroll betyr kaos i Skåne og full stopp på danske motorveier. Politiet var ikke varslet på forhånd da den svenske regjeringen onsdag kveld klokken åtte ga beskjed om at grensekontroll skulle innføres torsdag klokken 12.

Politiet i regionene Vest og Sør må klare seg med de politimannskapene de har frem til mandag. Deretter vil de få hjelp fra andre politidistrikter i Sverige.

Les også

Sverige innfører grensekontroller – også Norge vil vurdere opptrappet kontroll

Oppgaven med å kontrollere den svenske grensen mot Danmark er enorm: Hver dag passerer 100.000 mennesker Sveriges grense i Skåne.

**Les kommentaren om norsk grensekontroll:

Les også

Asylsøkere som pressmiddel | Per Anders Madsen

.**

ID-kontroll på fergene

Til Trelleborg og Ystad ankommer ca. 25 ferger pr. døgn fra tyske Rostock, tyske Travemünde og polske Swinoujscie. Rostock-båtene alene frakter inntil 500 migranter pr. døgn. Flere hundre migranter overnatter i gymsaler i Rostock mens de venter på å få plass på fergen.

På disse fergene regner man med at nyordningen får umiddelbar effekt hvis rederiene ikke vil slippe om bord dem som ikke har gyldig ID.

 1. Les også

  De vanskelige asyl-tvistene partiene må bli enige om

 2. Les også

  Det kommer stadig flere flyktninger til Tøyen

 3. Les også

  EU venter tre millioner migranter innen utgangen av 2017

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 2. VERDEN

  DR: Danmark innfører grensekontroll mot Sverige

 3. NORGE

  Skal du til Sverige? Ta med pass

 4. VERDEN

  De kom til Europa som turister. Så dro de til Norge og søkte asyl.

 5. NORGE

  35 utlendinger søkte om asyl i april

 6. VERDEN

  Svenskene reagerer på lange koronakøer over broen