Verden

Valgdagsmåling viser seier til separatistene i Catalonia

En valgdagsmåling fra regionvalget i Catalonia viser at partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, er sikret flertall i det regionale parlamentet.

Ifølge en valgdagsmåling som er gjort av den lokale TV-stasjonen TV3, vinner partienene som støtter løsrivelse et klart flertall av parlamentets 135 plasser i Catalonia. Foto: ANDREA COMAS, Reuters/NTB Scanpix

 • Ntb

Ifølge målingen, som er gjort av den lokale TV-kanalen TV3, vinner partiene som støtter løsrivelse et klart flertall av parlamentets 135 plasser.

Koalisjonen «Junts pel Si» (sammen for ja) ligger an til å få mellom 63 og 66 plasser. Det venstreorienterte partiet CUC, som også støtter løsrivelse, kan få mellom 11 og 13 plasser.

Høyere valgdeltagelse

Avisen La Vanguardia melder at foreløpige målinger viser en valgdeltakelse på rundt 63 prosent — drøyt 7 prosentpoeng høyere enn ved valget i 2012.

Madrid-avisen El Mundo har kalt søndagens valg for «det viktigste siden Spanias overgang til demokrati». Regionpresident og uavhengighetsforkjemper Artur Mas lovet før valget å erklære uavhengighet fra Spania i løpet av halvannet til to år dersom separatistkoalisjonen vinner valget.

Har trosset Madrid

Mas og den katalanske regjeringen har trosset Madrid ved å erklære at valget er en de-facto folkeavstemning om uavhengighet.

— Hvis vi vinner valget, er folkeavstemningen gjennomført, gjentok Artur Mas i et intervju med AFP onsdag.

Konstitusjonsdomstolen i Madrid har imidlertid tidligere avklart at grunnloven ikke åpner for at katalanerne kan erklære uavhengighet gjennom folkeavstemning.

Spanias statsminister Mariano Rajoy har også uttalt at han ikke vil tillate en utvikling som leder til katalansk løsrivelse. (©NTB)

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Spanias statsminister vil ha nyvalg i Catalonia og frata regionen selvstyret

 2. VERDEN
  Publisert:

  Stor usikkerhet foran valget i Catalonia

 3. VERDEN
  Publisert:

  Demonstrerer for spansk enhet

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kampen for løsrivelse kan ende med det stikk motsatte. Her er fire scenarioer for Catalonia etter folkeavstemningen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Han kaller spanjoler for snuskete og griske. Nå vil Catalonias president forhandle med Madrid.

 6. VERDEN
  Publisert:

  4 spørsmål og svar om konflikten: Derfor er striden mellom Madrid og Barcelona eksplosiv