Én kan ha blitt stanset av en folkeavstemning. Her er de andre favorittene til fredsprisen.
En av favorittene til årets Nobels fredspris snublet på oppløpet. Etter nei i folkeavstemningen er det lite som tyder på at prisen kan gå til fredsprosessen i Colombia.
Fred etter mer enn 50 års borgerkrig mellom myndighetene og FARC-geriljaen, kan utvilsomt være verdt en fredspris.
Det var ikke noen ulempe at deler av forhandlingene ble ført på en storgård ved Mjøsa og at fredsnasjonen Norge har bistått partene. Fredsprosessen i Colombia var derfor en selvskreven toppkandidat til Nobels fredspris.
Men folkets nei til fredsavtalen sist helg gjør det mindre sannsynlig at partene bak avtalen blir belønnet med fredsprisen. I hvert fall i denne omgang.
- Se hvem som får årets Nobels fredspris klokken 11:
Rekordmange kandidater
Fredag offentliggjøres årets vinner av Nobels fredspris. I år er det rekordmange som er nominert, nemlig 376, hvorav 228 personer og 148 organisasjoner. Dette er det høyeste antallet nominerte noen gang. Den forrige rekorden var 278 og er fra 2014.
- Denne fredsprisen var så omstridt at hverken kongen eller utenriksministeren stilte opp på utdelingen: Den mest kontroversielle fredsprisen noensinne
Hvem som er nominert, offentliggjør ikke Nobelkomiteen. Derimot hender det ofte at forslagsstillerne offentliggjør det. Komiteens begrunnelse for sitt valg er hemmelig i 50 år.
Russer kan bety bråk
Kristian Berg Harpviken, leder for Fredsforskningsinstituttet PRIO, holder i år en knapp på den russiske menneskerettighetsaktivisten Svetlana Gannusjkina.
Det kan bli en ny kontroversiell pris, litt på linje med prisen til Liu Xiaobo i 2010.
– Dersom det skjer, vil Norge få reaksjoner fra russerne, og det bør ikke overraske noen. Russerne reagerer på alt som vil berøre deres stolthet som stormakt. Det vil bli mye roping, sier professor Iver B. Neumann til Aftenposten, men legger til: - Det at vi kan vente reaksjoner bør ikke ha noen innvirkning på komiteens valg.
Selv om Nobelkomiteen hevder den er uavhengig, minner Neuman om at den bemannes med ekspolitikere.
Iran-avtalen
To av arkitektene bak atomavtalen med Iran, Ernest Moniz og Ali Akbar Salehi, er andre kandidater Harpviken peker på. Det vil være å ta fredsprisen litt tilbake til det opprinnelig.
De syriske redningsmannskapene De hvite hjelmene er et annet godt navn som Harpviken peker på. Han har også Edward Snowden på sin liste. Komiteen består nå av folk fra Ap, Høyre og Frp - at de skulle gi prisen til Snowden er lite trolig.
- Ikke alle Nobel-prisene har vært blinkskudd: Les om bommene her.
En gjenganger på listen over kandidater, er folk som har jobbet mot seksuelle overgrep i krig. Trioen Jeanne Nacatche Banyere, Jeannette Kahindo Bindu og Dr. Denis Mukwege nevnes også i år som favoritter av Harpviken.
- Svensken Alfred Nobel ga Norge ansvaret for fredsprisen: Svenskene ønsker å kontrollere fredsprisen
Klimaavtalen i Paris
Andre muligheter som nevnes er klimaavtalen som ble inngått i Paris. Ap-representant Åsmund Aukrust står bak denne nominasjonen. Ifølge NTB er det flere eksperter som tviler på om den kan nå opp.
I de siste årene, under tidligere statsminister Thorbjørn Jaglands ledelse, utmerket komiteen seg med mildt sagt overraskende tildelinger. USAs president Barack Obama fikk prisen (2009) nesten før han var blitt varm i stolen. EU fikk prisen (2012). I 2010 fikk den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo prisen og de norsk-kinesiske relasjonene ble frosset.
Årets prisvinner er?
Fjorårets pris, den første som ble delt ut under Kaci Kullmann Fives lederskap, var ikke kontroversiell og gikk til kvartetten fra Tunisia.
- Hva kan du egentlig om Nobels fredspris? Test deg selv i Nobel-quiz
Det var en lite omstridt pris som hedret det som var igjen av den arabiske våren.
Fredag offentliggjør Kullmann Five hvem årets prisvinner er.