Madelaine Rodriguez ute av fengsel i Bolivia

Norske Madelaine Rodriguez er løslatt fra fengsel i Bolivia, melder NRK.

Rodriguez har sittet i fengsel i åtte år etter å ha blitt dømt for smuglingsforsøk av kokain.

Det er søsteren til Rodriguez som melder dette på Facebook.

Advokat Marius Didrichson bekrefter dette overfor NRK.

Får ikke dra ut av landet

Madelaine Rodriguez er ifølge NRK løslatt mot kausjon. I 2008 ble hun dømt til 13 års og fire måneder i fengsel for smuglingsforsøk av kokain.

– Jeg kan bekrefte at hun er løslatt. Bakgrunnen er at familien, spesielt søsteren, har foretatt en innsamling, og på denne måten har fått løslatt henne og barna fra fengselet, opplyser hennes advokat til VG.

Rodriguez er ifølge NTB ilagt meldeplikt og får ikke forlate landet med de to barna hun har fått mens hun har sittet fengslet. Hva hun skal foreta seg og hvordan hun skal livnære seg, er ifølge advokaten helt uavklart.

– Hun må nå gjennom en prosess for å få arbeids- og oppholdstillatelse. Hun håper nå Utenriksdepartementet og andre norske myndigheter kan bidra til å få henne hjem til Norge, sier Dietrichson til NTB.

Pressevakt Hilde Steinfeld i UD sier til Aftenposten at utenrikstjenesten er kjent med at det lenge har vært arbeidet for en løslatelse med kausjon, men at de ikke kan kommentere saken ytterligere.

Venter på rettskraftig dom

Rodriguez ble dømt etter å ha blitt stanset på flyplassen i Cochabamba i Bolivia i 2008 sammen med to andre norske kvinner. Ifølge myndighetene hadde de 22 kilo kokain i bagasjen. De to andre er tilbake i Norge – den ene av dem rømte før rettssaken mot henne startet, mens den andre rømte i 2011.

Til tross for den lange tiden i fengsel er dommen mot henne enda ikke rettskraftig. Dette er fordi den norsk-bolivianske bakmannen som også er dømt i saken har anket sin sak til høyesterett.

— Reglene i Bolivia er slik at alle involverte i samme sak må avvente ny behandling før det kan avsies en rettskraftig dom, har Dietrichson tidligere forklart til NTB.

Rodriguez har fått to barn mens hun har sittet i fengsel.

Rodriguez var den eneste av de tre norske kvinnene som ble pågrepet den gangen, som fortsatt satt i fengsel.

Hun har vært gjennom en lang rettsprosess for å komme fram til en rettskraftig dom.