Verden

Nestlederen vil ikke utfordre Labour-lederen

Labours nestleder vil ikke utfordre den sittende lederen Jeremy Corbyn i ett nytt ledervalg, mens Angela Eagle avventer til torsdag med å offentliggjøre om hun vil ta kampen.

Nestleder Tom Watson (t.v.) sammen med Jeremy Corbyn på et valgkamparrangement i begynnelsen av juni i forbindelse med EU-valget. Watson hadde møte med Corbyn onsdag ettermiddag, hvor målet skal ha vært å overtale Cobyn å trekke seg med verdighet. Foto: NEIL HALL / Reuters/ Scanpix

  • Steinar Dyrnes
    Nyhetssjef

Watson var antatt å kunne bli kandidaten som utfordret Corbyn i et nytt ledervalg.

Onsdag kveld sier han imidlertid til BBC at han ikke vil utfordre Jeremy Corbyn, som de siste dagene har fått hard medfart.

Men for at det i heletatt skal bli et ekstraordinært ledervalg i Labour kreves det at minst 50 eller 51 medlemmer av parlamentet nominerer en rivaliserende kandidat til Jeremy Corbyn. Bakgrunnen er at den som utfordrer en sittende leder må ha støtte fra minst 20 prosent av partiets medlemmer i Parlamentet, hvor Labour nå har 229 seter, og Europaparlamentet, hvor Labour nå har 20 seter.

Alternativet er at Corbyn går av, noe han nekter å gjøre. Watson sier til BBC at han har forsøkt å få Corbyn til å trekke seg, i et møte de har hatt onsdag ettermiddag.

– Han nekter å trekke seg. Situasjonen vi er i nå er en stor tragedie, sier Watson til BBC, som beklager situasjonen partiet er i.

Han sier også at han forventer at det blir et ekstraordinært ledervalg.

Ydmyket i mistillitsavstemning

Mange av Labour-opprørerne i Parlamentet, hvor 172 stemte for et mistillitsforslag mot venstreradikaleren Corbyn tirsdag, ønsker å samle seg om en kandidat de kan få til å utfordre partilederen.

Bakgrunnen er at de ønsker at også den moderate delen av velgerne i et ledervalg skal gjøre det samme. For stiller flere moderate kandidater, kan disse splitte de moderate stemmene.

  • Selv statsministeren fra erkefienden støttet opprørerne onsdag:
    Cameron til Labour-lederen: «For guds skyld mann, gå av!»

Dragkamp om å utfordre Corbyn

Men de siste dagene har opprørerne kranglet om hvem denne kandidaten bør være. Først og fremst har striden stått om det skal være nestlederen eller Angela Eagle, som inntil hun trakk i protest mot Corbyn mandag var skyggenæringsminister.

Sky News melder onsdag kveld at Eagle vil vente til torsdag før hun vil annonsere hvorvidt hun vil utfordre partilederen. Både Sky News og BBC erfarer onsdag kveld at hun kommer til å ta kampen.

Her er Angela Eagle under en EU-debatt på ITV tidligere i juni. Foto: Handout / NTB scanpix

Grunnen til at det nå har gått flere dager med opprør, uten at det har kommet en offisiell motkandidat, er ønsket om at de skulle samle seg om én motkandidat, og at man i det lengste har håpt på at Corbyn ville trekke seg frivillig.

Uklart om Corbyn har rett til å stille i nyvalg

Corbyn har helt siden opprøret brøt ut i helgen sagt at han ønsker å stille igjen om det blir nytt ledervalg.

MenLabour-vedtektene er uklare på om en sittende leder kan stille automatisk om han utfordres i et ekstraordinært valg, eller om vedkommende også trenger støtte fra 20 prosent av medlemmene i Parlamentet og i Europaparlamentet.

Hans støttespillere har nå innhentet juridisk råd, og på bakgrunn av det hevder de at Corbyn automatisk har rett til å stille i et nyvalg. Corbyn gjorde det selv klart overfor en Sky-reporter onsdag at hans navn kommer til å være på stemmeseddelen.

Tidligere partiledere ba ham trekke seg onsdag

Siden natt til søndag har nesten hele skyggeregjeringen til Corbyn trukket seg eller fått sparken. Tirsdag gikk han på et knusende nederlag i en mistillitsavstemning i Labours parlamentsgruppe. Onsdag fortsatte presset mot ham med uforminsket styrke, etter at blant annet de to tidligere partilederne Ed Miliband og Gordon Brown ha ham trekke seg

Men med dette nedslående resultatet økte presset betraktelig for at Corbyn må trekke seg som partileder, etter avstemningen der hver enkelt i partiets parlamentsgruppe kunne avgi sin stemme hemmelig.

– Klarer ikke arrangere fyllefest på et bryggeri

Det er bitre fronter internt i Labour-partiet mellom «Team Corbyn», som ligger langt til venstre og opprørerne. En av skyggeministerene som har trukket seg, sa det slik til Financial Times onsdag:

– Jeg kan nesten ikke tilgi deres filosofi. Problemet er det faktum at de ikke er i stand til å arrangere en fyllefest på et bryggeri, sier personen anonymt.

Hør Europa-korrespondent Øystein Langberg, tidligere London-korrespondent Ulf Andenæs og programleder Alf Ole Ask analysere konsekvensene av britenes dramatiske EU-nei i vår ferske utenrikspodcast.

Les mer om

  1. Jeremy Corbyn
  2. Labour
  3. Brexit