Verden

Theresa May: – Innvandringskontroll vesentlig for Brexit-avtale

– Jeg mener det må være en ekte kamp, sa Theresa May søndag i et TV-intervju søndag. Hun ønsker ikke en «kroning», slik et sentralt medlem av partiet tidligere skal ha ønsket seg. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB scanpix

Storfavoritten Theresa May lover å arbeide for en britisk EU-avtale som begrenser innvandring til et «bærekraftig nivå».

  • NTB

– Folket har gitt klar og tydelig beskjed om at vi ikke kan tillate fri bevegelse og fortsette slik vi har gjort hittil, sa Theresa May i et TV-intervju med kanalen ITV søndag.

Hun er blant fem toryer som har meldt seg på kampen om å bli ny partileder i De konservative og Storbritannias neste statsminister.

På spørsmål om innvandring sa May at det «ikke finnes noen mirakelkur som løser folks bekymringer». Hun ga også uttrykk for at det er mulig å begrense migrasjonen til det hun kaller et bærekraftig nivå.

– Det er viktig at vi sikrer oss en avtale om kontroll av fri bevegelse, men det handler også om å forsikre at vi får de beste mulige avtalene om vare- og tjenestehandel, utdypet May.

Ikke omkamp

Innenriksministeren lanserte sitt kandidatur torsdag, og flere partifeller stiller seg bak henne som favoritt i lederkampen. Hun har gjort det klart at det ikke vil bli noen omkamp om EU med henne ved roret.

Les også

Seks sjokk som fulgte Brexit

I søndagens intervju sier May at hun ønsker å samle ja- og nei-leirene etter brexit for å danne en regjering «for alle mennesker».

Storbritannia må raskt etablere sin posisjon i forhandlingene med EU før artikkel 50 i Lisboa-traktaten om utmelding aktiveres, slår hun fast.

Fri bevegelse

Tysklands statsminister Angela Merkel har tidligere stått fast på at en britisk handelsavtale med EU må innebære fri bevegelse. Det har også EU-president Donald Tusk understreket tidligere.

Mange er bekymret for hva som vil skje etter brexit. I et brev signert av frontfigurer fra begge leirene i brexit-kampen, uttrykkes bekymring for de tre millioner EU-borgerne som bor i Storbritannia, samt de 1,2 millioner britiske statsborgeren som bor i andre EU-land.

I brevet oppfordres lederkandidatene til å gi en utvetydig uttalelse om at EU-migranter i Storbritannia er velkomne, og at eventuelle endringer kun må gjelde for nye innvandrere, skriver The Guardian.

Innvandringspolitikk

Det ligger an til hard kamp om hvem som skal ta over som ny tory-leder og statsminister. Politikken i Storbritannia har vært preget av et såpeopera-lignende drama etter at Cameron trakk seg som følge av britenes nei til EU.

Justisminister Michael Gove kjempet sammen med tidligere London-ordførere Boris Johnson for EU-utmelding, og det ble tatt for gitt at Gove skulle stille seg bak Johnson sin ny partileder etter David Cameron. Det skjedde ikke, for Gove annonserte selv sitt kandidatur torsdag.

Les også

Ble 17 millioner Brexit-velgere skremt og lurt til å stemme nei? Det kommer an på hvem du spør.

– Jeg bestemte med veldig sent onsdag kveld. Jeg våknet opp tidlig, og bestemte meg for å stille som statsministerkandidat, sier Gove til BBC om den dramatiske helomvendingen.

Også han innledet kampen for å bli britenes nye statsminister med å love en streng innvandringspolitikk og en slutt på fri bevegelse.

Les mer om

  1. EU
  2. Storbritannia
  3. Brexit