Verden

20 medlemmer har trukket seg fra Corbyns skyggeregjering

Partiet Labour er inne i sin verste krise siden 1935, ifølge britiske medier. Det kommer stadig tikkende inn meldinger om nye som har trukket seg.

Labour-leder Jeremy Corbyn (t.v) er under press etter EU-avstemningen. Noen av toppmedlemmer av Labour-partiet har nå trukket seg fra sine verv. Fra venstre: Gloria De Piero, Heidi Alexander og Hilary Benn (ble sparket). Foto: AP/Reuters

  • Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Jeremy Corbyns skyggeregjering har gjort alt annet enn å holde seg i skyggen: 11 medlemmer trakk seg søndag, og én har fått sparken.

Mandag morgen meldte Sky News at tre nye medlemmer av skyggeregjeringen, Diana Johnson, Anna Turley og Toby Perkins, trakk seg (se komplett liste under). Og det kommer stadig tikkende inn meldinger om nye politikere som trekker seg.

BBC melder at Yvonne Fovargue har trukket seg som skyggeminister for forbrukerspørsmål og vitenskap, og Steve Reed har trukket seg som skyggeminister for lokalmyndigheter. Og Sky News skriver at Alex Cunningham også går av.

Jeremy Corbyn har oppnevnt flere erstattere til de viktige stillingene, som kan sammenlignes med talspersoner i det norske systemet.

Trond Giske som er utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i Norge, tilsvarer skyggeutdanningsministeren til Labour i Storbritannia

AvisenIndependent mener Labour er inne i sin verste krise siden 1935, da pasifisten George Lansbury ble tvunget til å gå av.

Ifølge The Guardian vil Jeremy Corbyn mandag holde krisesamtaler med Labours nestleder Tom Watson etter alle utmeldingene fra skyggeregjeringen og det varslede mistillitsforslaget fra parlamentsmedlemmer i partiet.

Samtidig varslet valgkomiteen i Det konservative partiet mandag at de ønsker en tidsplan som innebærer at ny leder er på plass innen 2. september.

De tidligere støttespillerne til Labour-leder Jeremy Corbyn gjorde alt annet enn å holde hviledagen hellig. I tur og orden trakk de seg fra skyggeregjeringen søndag. Slv vil ikke Corbyn trekke seg. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS

  • Brexit-tilhenger Boris Johnson: Storbritannia vil fortsatt ha tilgang til EU-goder

Her er nøkkelpersonene som så langt har gått av:

Hilary Benn (skyggeutenriksminister) – ble sparket etter at han ytret mistillit til partilederen.

Heidi Alexander (skyggehelseminister): – Skal vi danne den neste regjeringen er det helt avgjørende med et lederskifte, sier hun.

Gloria De Piero (skyggeminister for unge og stemmeregistrering): – Jeg tror ikke Corbyn kan vinne valget for oss, sier De Piero, ifølge The Guardian.

Ian Murray (skyggestatssekretær for Skottland): – Labour trenger mer enn noen gang å være i regjering, og jeg tror ikke det kan skje med Corbyn som leder, sier Murray til BBC.

Kerry McCarthy (skyggeminister for miljø, mat og landbruk). I et brev som hun har lagt ut på sin Twitter-konto, skriver hun rett ut at Labour trenger en ny leder for å møte utfordringene som står for døren.

Lillian Greenwood (skyggetransportminister) i protest mot at Corbyn fortsetter som leder, ifølge Nottingham Post.

Lucy Powell (skyggeutdanningsminister) sier at beslutningen om å trekke seg var vanskelig.

Seema Malhotra (skyggefinansminister)

Vernon Coacker (skyggeminister for Nord-Irland).

Lord Charlie Falconer (skyggejustisminister).

Karl Turner (skyggeriksadvokat).

Chris Bryant (skyggeleder for parlamentet)

Diana Johnson (skyggeutenriksminister)

Toby Perkins (skyggeforsvarsminister)

Anna Turley (skyggeminister for sivilt samfunn)

Yvonne Fovargue (skyggeminister for forbrukerspørsmål og vitenskap) – Selv om jeg respekterer deg som en prinsippfull mann, har det blitt helt klart for meg at mine velgere ikke er overbevist om at du kan lede Labour til seier i neste valg, skriver hun i et brev til Corbyn.

Steve Reed (skyggeminister for lokalmyndigheter)

Alex Cunningham (skyggeminister for naturvern)

Stephen Kinnock (rådgiver for skyggenæringsministeren)

Jess Phillips (rådgiver for skyggeutdanningsministeren)

BBC viser til at Corbyn har fylt flere hull i skyggeregjeringen, men at flere mangler.

Rystet ekspert

Storbritannia-ekspert Gary Love ved NTNU er rystet over spillet rundt Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Hva det er vi er vitne til? Vi ser en gruppe Labour-politikere som er fast bestemt på å benytte Brexit-situasjonen til å ta ned Jeremy Corbyn, sier Love, som er førsteamanuensis i moderne britisk historie ved institutt for språk og litteratur ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim.

Gary Love, førsteamanuensis i moderne britisk historie ved institutt for språk og litteratur ved NTNU. Foto: NTNU

En trist situasjon

– Lykkes de? Jeg tror det. De vil i hvert fall splitte Labour, sier Love. Han synes situasjonen er trist.

Love mener riktig nok at Corbyn ikke har vært noen stor, karismatisk leder, og kom lovlig sent inn i EU-valget, men likevel:

– De konservative er i kaos. Økonomien ser ikke bra ut. Da trenger du et sterkt Labour. Jeg har aldri sett et sånt kaos. Det går mot nasjonal krise, sier førsteamanuensen.

Han peker på måten skyggeregjeringsmedlemmene har gått av på:

– Time for time, navn etter navn, for å få maksimal publisitet og trykk på saken.

Tror Corbyn har mest støtte

– Hva kommer Corbyn til å gjøre?

– Han ser at dette ser ut som en lederskap-konkurranse. Jeg tror han kommer til å henge på. Han er den med mest støtte blant medlemmene, og hvis navnet hans er på stemmeseddelen (ved et nyvalg av leder, vår anm.) tror jeg han kommer til å vinne. Det vil bety at hele denne greia er en farse og at de har kastet bort masse tid, sier Gary Love.

Flere briter feiret etter torsdag at flertallet av innbyggerne i Storbritannia stemte for å melde landet ut av EU. Resultatet har ført til stor politisk uro på øya. Foto: NEIL HALL / Reuters, NTB scanpix

Corbyn: Vil ikke svikte dem som har stemt på meg

Sent søndag kveld kom Corbyn med en uttalelse hvor han gjorde det klart at han ikke kommer til å trekke seg – for han vil ikke «svikte dem som har stemt på han», melder SkyNews.

Videre i uttalelsen står det at de som ønsker å utfordre hans plass som leder «må være med i et demokratisk valg, hvor han vil være en av kandidatene».

BBC møtte Corbyn mandag, men han sa ingenting. Han bare smilte.

Guardian siterer nyhetsbyrået Press Association på at det forventes at Labours ledere i House of Lords (overhuset) forventes å boikotte møtene i Corbyns skyggeregjering.

Et enormt ansvar

Men Jeremy Corbyn høster massiv motstand fra sine egne.

I en kronikk i The Guardian publisert søndag skriver Labour-politikeren Phil Wilson at Corbyn er nødt til å gå av.

– Å være opposisjonsleder og lede Labour kommer med et enormt ansvar. Ja, du får vise vei. Men du må også få folk med deg og gå foran som et eksempel. I folkeavstemningen ble det klart at Corbyn verken var kapabel eller villig til å gjøre noen av delene.

Den nye skyggeministeren for Skottland, Emily Thornberry, sier til BBC at Corbyn vil være leder til han selv velger ikke å være det.

– Dette er ikke tiden hvor Labour skal stupe inn i et kaos, sier hun.

  • Les mer om Brexit her:

Grafene som viser fordelingen av britenes Brexit-stemmer

Prisen på fredagens Brexit-fall: 2000 milliarder dollar

Brexit-tilhenger Boris Johnson: Storbritannia vil fortsatt ha tilgang til EU-goder

EU kan nekte Storbritannia uformelle brexit-samtaler

Les mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. NTNU
  4. Labour
  5. Jeremy Corbyn