Verden

Obama: - Avtalen er bygget på verifisering, ikke tillit

Det oppnådd enighet i forhandlingene om en atomavtale mellom Iran og stormaktene i 5+1-gruppen. Nyheten har satt sinnene i kok i Israel.

 • Lars Heltne
 • Steffen Pedersen Øberg
 • Ntb

Amerikas president, Barack Obama, er helt klar i sin tale til det amerikanske folk og Den amerikanske kongressen. Talen ble også sendt live på Iransk TV.

— Avtalen er bygget på verifisering, ikke tillit, sier den amerikanske presidenten i sin tale.

— Men det ville vært uansvarlig å gå bort fra den. Dette er ikke en avtale man inngår med venner.

Obama sier også at han mener avtalen bør godkjennes, og sier at han kommer til å legge ned veto mot alle forsøk på å blokkere den.

— Vi har kuttet av hver eneste vei mot atomvåpen.

— Jeg tviler ikke på at den personen som sitter som president i USA om ti til femten år vil være i en langt sterkere posisjon overfor Iran, enn i dag.

— Vi må lede, ikke bare med vår makt, men med våre prinsipper. Vi er sterkest når vi samler verden, ikke når vi står alene.

De viktigste punktene i avtalen:

 • Iran må ruste ned sin kapasitet til å anrike uran med to tredjedeler.
 • Landets lager med anriket uran vil bli redusert med 96%.
 • Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.
 • I bytte mot innsynet skal landets økonomiske sanksjoner oppheves.
 • Ifølge Reuters vil Irans våpenembargo bestå i ytterligere fem år.
 • Missil-sanksjonene mot landet vil ikke oppheves på åtte år.
 • I tillegg skal det ligge inne en såkalt «snap-back-klausul» i avtalen som sier at FNs sanksjoner vil kunne gjenopprettes innen 65 dager dersom avtalen brytes.
  Iran vil tillate FN-inspektører å komme inn på anleggene, inkludert militære, når inspektørene mener de har grunnlag for å tro at udeklarert atomaktivitet foregår. Iran kan protestere, men en multinasjonal kommisjon kan overstyre protestene fra Iran dersom det er flertall for det.

Alle inspektørene skal kun komme fra land som har diplomatiske relasjoner med Iran.

Mandag morgen stupte oljeprisene etter at nyheten om den bejublede avtalen ble kjent. Også Sveriges tidligere stats- og utenriksminister Carl Bildt er blant gratulantene.

- Jeg tror jobben til den norske nobelkomitteen akkurat ble mye enklere, skriver Bildt på Twitter.

- Et nytt kapittel er i gang

Irans president Hassan Rouhani holdt sin tale tett etterfulgt av Barack Obamas.

— Dette er et viktig historisk øyeblikk for oss og for vår region. De siste tolv årene var fulle av andres illusjoner. Nå starter et nytt kapittel.

— Et kapittel som viser at problemer kan løses, sier han.

— Dagen i dag er en slutt og en begynnelse. Slutten på grunnløse påstander og begynnelsen på en ny fase av internasjonale forhold.

- Historiske avgjørelser er ikke lett

Irans utenriksminister Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini, som forhandlet frem avtalen, gikk tidligere tirsdag på scenen i Wien til applaus da den historiske atomavtalen mellom stormaktene og Iran var på plass.

— Ingen trodde det kom til å bli lett. Historiske avgjørelser er aldri det, sa Mogherini da hun leste opp den engelske versjonen av kunngjøringen.

- Avtalen kan åpne et nytt kapittel i internasjonale relasjoner. Dette er et tegn på håp for hele verden, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini under en felles pressekonferanse med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif tirsdag.

Håper å løse spørsmål i løpet av 2015

Tidligere tirsdag twitret Irans president Hassan Rouhani om at det signeres en avtale som gir Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) tillatelse til å inspisere iranske atomforskningsanlegg. Dette sees på som et ledd i den større avtalen.

Ifølge Reuters sier sjef for IAEA, Yukiya Amano, at de håper å løse alle utestående spørsmål med Iran innen 2015.

Utenriksministrene i Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia Frankrike og Tyskland møtes for et «avsluttende plenumsmøte» tirsdag klokken 10.30. Forhandlingene, som har pågått i over et år, skulle etter planen ende opp i en avtale 30. juni. Partene satt altså i to uker på overtid.

— Jeg ønsker avtalen om Irans atomprogram velkommen. Denne historiske avtalen vil tjene både verdenssamfunnet, Midtøsten og Iran. Den vil også åpne for tettere politisk og økonomisk kontakt med Iran, sier utenriksminister Børge Brende tirsdag.

Israel reagerer

sraels statsminister Benjamin Netanyahu har vist særdeles lite begeistring for en atomavtale med Iran.

Derimot er ikke tirsdagens fremskritt godt nytt for Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu har tidligere sagt at en avtale truer Israels eksistens fordi den i praksis vil legitimere Irans atomprogram.Etter offentliggjøreingen tirsdag har han ikke endret mening.

– Iran får nå en sikker vei til å skaffe seg atomvåpen. Mange av restriksjonene som skulle hindre det, blir nå opphevet, var Netanyahus umiddelbare reaksjon.

Også viseutenriksminister Tzipi Hotovely har reagert på tirdagens nyhet. Hun kaller den nye avtalen for en "kapitulasjon".

Les også

 1. Stadig svakere norsk krone – og verre kan det bli

 2. Aker Solutions åpner for Iran-satsing

 3. Datingapplikasjon med mål om å skape fred i Midtøsten

https://96b8340f-83df-3422-a589-2885a4fc6b2f