Verden

Øyenvitne til prestedrap: De utførte en slags seremoni rundt alteret, på arabisk

De to gisseltakere som drepte en 86 år gammel prest i Frankrike, hevdet å være fra IS. Det opplyser president François Hollande.

Francois Hollande (t.v.) dro til byen hvor gisselaksjonen foregikk mens politiet fortsatt var væpnet i gatene, kort tid etter at hendelsene var over.
  • Petter Winther
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

En nonne som var til stede i kirken i byen Saint-Étienne-du-Rouvray da to drapsmenn gikk til angrep tirsdag, forteller at den 86 år gamle presten ble tvunget ned på knærne. Da han forsøkte å forsvare seg selv, kuttet drapsmennene strupen hans. Nonnen forteller at de to drapsmennene filmet seg selv.

– De utførte en slags seremoni rundt alteret, på arabisk. Det er forferdelig, sier søster Danielle til TV-kanalen BFM.

– Han var en flott prest, føyer hun til.

President Hollande: De erklærte at de var fra IS

Den franske presidenten Francois Hollande kom tirsdag ettermiddag frem til byen Saint-Étienne-du-Rouvray ved Rouen.

Her uttalte han at de to gisseltakerne som ble drept i en politiaksjon like før, hadde erklært at de kom fra terrororganisasjonen IS.

Mens den 86 år gamle presten Jacques Hamel ble drept, ble en annen person brakt til sykehus med livstruende knivskader i halsen.

De to gjerningsmennene skal ha tatt seg inn i kirken via en bakdør. Presten, to nonner og to kirkegjengere skal først ha blitt tatt som gisler. En tredje nonne greide å unnslippe og fikk varslet politiet. Da gisseltakerne kom ut på kirketrappen, ble de skutt og drept av politiets spesialstyrke.

Fransk TV: Gjerningsmann var i politiets søkelys

Én av drapsmennene er ifølge Le Monde identifisert som Adel Kemiche. Han var 19 år gammel.

Kemiche var ifølge statsadvokat Francoise Molins en jihadist som selv kom fra området. Han skal ifølge franske medier ha vært i antiterrorpolitiets søkelys siden han i fjor forsøkte å reise til Syria ved to anledninger. Den første gangen hadde han ikke fylt 18 år.

Kemiche skal ha blitt stanset i Tyrkia og sendt tilbake til Frankrike etter at foreldrene hans hadde varslet politiet.

AFP skriver at han var siktet for terrorforbindelser etter at han to ganger i fjor forsøkte å komme seg til Syria.

En venn av 19-åringens familie, Jonathan Sacarabany, opplyser at moren hans er lærer, og at Adel har en bror, samt en søster som er lege i Rouen.

Etter at Kemiche ble løslatt fra fengsel 2. mars, har han vært utstyrt med elektronisk lenke.

Ifølge en ikke navngitt politikilde ble lenken deaktivert fem timer hver dag slik at han skulle kunne forlate boligen sin uten å bli overvåket. Han skulle også melde seg for politiet en gang om dagen.

– Ikke overrasket

– Han snakket aldri til oss. Sist gang jeg så ham, var fredag. Han spilte fotball i hagen sin, sier en nabo.

En jevnaldrende gutt sier at han ikke er overrasket over det som har skjedd.

– Han snakket om det hele tiden. Han snakket om islam, at han kom til å gjøre noe sånt. For to måneder siden sa han «jeg skal ta en kirke». Jeg trodde ikke på ham. Han sa så mange ting, sier en 18-åring til radiostasjonen RTL.

– For egen regning

En annen nabo mener på sin side at gjerningsmannen var en ung gutt som alle andre, og at han ikke kan forstå at han endret seg på denne måten.

– Det han gjorde har ingenting å gjøre med muslimer. Han gjorde det for egen regning, sier han.

To gjerningsmenn ble drept av antiterrorpoliti. En tredje person, som selv ikke deltok i angrepet, ble kort tid senere pågrepet.

- Mer fremmedfiendtlighet

– At en prest får strupen blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, mener den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp.

– Vi kommer til å se flere slike angrep i Vest-Europa. Det er nesten umulig å stoppe dem, sier Ranstorp til NTB.

Frankrike er allerede i unntakstilstand og har trappet opp sikkerheten etter lastebilangrepet i Nice der 84 menneskeliv gikk tapt.

Hollande: Ynkelig!

President Francois Hollande er født og oppvokst i dette området, han understreket at denne terroraksjonen viser at Frankrike må delta med alle midler i kampen mot IS og terror.

Han karakteriserte terroraksjonen som ynkelig.

Det var en politisk meget hardt presset president som ankom den lille byen. I kjølvannet av terroren i Nice har regjeringen blitt hardt kritisert for manglende sikkerhet.

Store politistyrker var raskt på plass da to menn tok gisler i en kirke i byen Saint-Étienne-du-Rouvray i Normandie.

Drept av politiet

De to gisseltakere ble skutt og drept under politiaksjonen mot gisseltagerne i en kirke i byen Saint-Étienne-du-Rouvray, en forstad til Rouen som ligger i Normandie helt nordvest i Frankrike.

Da var ett av gislene allerede myrdet. Erkebiskop Dominique Lebrun av Rouen bekreftet at det var den 84 år gamle presten fader Jacques Hamel som ble drept.

Hvordan har våre reaksjoner på terroren endret seg? Hør vår siste podkast.

Ifølge innenriksdepartementet ble gisseltakerne skutt av politiets spesialstyrker da de var utenfor kirken.

Presten Jacques Hamel (86) ble drept av gisseltakerne. Her er han avbildet ved en tidligere anledning.

Mellom liv og død

I tillegg melder TV-stasjonen BFMTV med innenriksdepartementet som kilde at ett gissel er alvorlig skadet og svever mellom liv og død.

TV-stasjonen BFMTV melder at de to gisseltakerne avbrøt gudstjenesten og tok gisler.

Den franske statsminister Manuel Valls kaller handlingen for grusom og barbarisk.

Vatikanet var også raskt ute og fordømte handlingen som barbarisk.

  • LES OGSÅ:Slik reagerer vi på terroren.

IS påtar seg skylden for drapet

IS påstår at de har skylden for angrepet. Det kunngjør terroristgruppen gjennom sitt talerør Amaq. Terroristene sier at det var deres «soldater» som sto bak.

– Mennene som gjennomførte kirkeangrepet i Normandie, er IS-soldater. Dette var et svar på vår oppfordring om å gjennomføre angrep mot land som deltar i korsfarernes koalisjon mot oss, melder terroristene.

Statsminister Manuel Valls sier han er sjokkert over «det barbariske angrepet på en kirke». På Twitter sier han at hele Frankrike og alle katolikker er blitt såret i dag.

«Vi står sammen», skriver statsministeren.

Pave Frans slutter seg også til fordømmelsene.

– Spesielt fordi denne grufulle volden fant sted i en kirke, som er et hellig sted der Guds kjærlighet blir forkynt, sier han i en uttalelse.

Innenriksministeren og presidenten på plass

Frankrikes president François Hollande og innenriksminister Bernard Cazeneuve kom til den lille byen Saint-Étienne-du-Rouvray tirsdag ettermiddag.

Den franske presidenten Hollande er født og oppvokst i dette området. han flyttet fra Rouen til Paris da han var 13 år.

Etter terrorangrepet i Nice for kort tid siden var det lite igjen av den brede franske enigheten. Medlemmer av regjeringen ble buet ut under minnehøytidelighet. Hollande er den minst populære presidenten siden man startet med å måle en presidents popularitet.