Verden

Spanias statsminister: – Det har ikke vært noen folkeavstemning i Catalonia

Det hevdet Spanias statsminister i en pressekonferanse søndag kveld.

Avstemningen er en hån mot selve essensen av demokratiet, sa Spanias statsminister i sin TV-tale søndag.
 • Anders Veberg
  Journalist
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Hanne Christiansen
  Korrespondent i Midtøsten
 • NTB

Til tross for flere hundre skadede, mener han at staten har reagert med «fasthet og ro» i situasjonen, og han holder fast ved regjeringens standpunkt om at det «ikke har vært en folkeavstemning» i Catalonia i dag.

– Vi gjorde det vi måtte gjøre. Vi er Spanias regjering, og jeg er statsminister i Spania. Jeg tok mitt ansvar, fortalte Mariano Rajoy på pressekonferansen.

– Jeg forstår frustrasjonen

Statsministeren beklaget søndagens voldelige hendelser til det katalanske folket i den TV-sendte pressekonferansen.

– Jeg forstår frustrasjonen til det katalanske folket, og det beklager jeg dypt, sier statsministeren.

Samtidig takket han politistyrkene for innsatsen.

Han rettet også skarp kritikk mot dem som har vært mest aktive i ønsket om folkeavstemning og uavhengighet.

– Vi har sett oppførsel som vekker avsky hos alle demokrater; indoktrinering av barn, trakassering av dommere og journalister, sa Rajoy og mente at disse aktivistene har ansvaret for det som skjedde søndag, for lovbrudd og brudd på fredelig sameksistens.

Han la også til at han er takknemlig for støtten fra EU og det internasjonale samfunnet.

Mandag skal Rajoy samle representanter fra alle partiene i det spanske parlamentet for å opprette orden og diskutere veien videre.

Han avsluttet pressekonferansen med å si at «vi spanjoler må stå sammen, og forbli ett land».

 • Rajoy har kanskje ikke fått dette med seg: Sterke internasjonale reaksjoner på volden
Carles Puigdemont med hele den katalanske regjeringen holdt en TV-tale søndag kveld.

Catalonias leder: – Vi har vunnet retten til en selvstendig stat

Noen timer etter Rajoys tale, dukket den katalanske presidenten, Carles Puigdemont, sammen med sine ministre, opp i en direktesending på regionale TV-stasjoner etter at valglokalene var stengt søndag.

– Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggerne av Catalonia vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk, sa Puigdemont.

Det ble ikke lagt frem noe resultat, men regionallederen ga noen hint om at det kom til å gå i ja-leirens favør.

Dersom flere enn 50 prosent har stemt ja, er planen at Puigdemont skal sende det til den katalanske nasjonalforsamlingen, slik at de kan utarbeide en erklæring om selvstendighet. Det er skal skje innen 48 timer etter at resultatet foreligger.

Søndag er det sammenstøt mellom politi og velgere i Catalonia i Spania.

Voldelig dag

Spansk politi gikk søndag hardt til verks for å stenge valglokaler som skulle brukes under den omstridte folkeavstemningen om katalansk uavhengighet. Utstyrt med skjold, køller og skytevåpen banet de seg vei inn i valglokaler og tømte dem for utstyr. Den spanske regjeringen hevder at den ikke hadde noe valg.

Ved en skole i Barcelona forsøkte velgere å hindre politiet i å ta med stemmeurner og valgsedler. Politiet svarte med å avfyre gummikuler mot demonstrantene.

Tallet på skadede stiger gjennom søndagen. Det siste tallet som nå meldes, er at over 761 mennesker har oppsøkt helsemyndighetene i Catalonia for å be om hjelp. Av disse er 335 i Barcelona alene.

Spansk opprørspoliti skjøt med gummikuler og brukte køller mot velgere i Catalonia. Den spanske regjeringen hevder at den ikke hadde noe valg.

Europeiske politikere kritiserer voldsbruk

Flere europeiske politikere kritiserer nå politiets voldsbruk overfor velgere og demonstranter.

– Voldsbruk kan aldri være svaret. Vi fordømmer all form for vold og gjentar vårt krav om politisk dialog, tvitret Belgias statsminister Charles Michel.

Den spanske avisen El Pais skriver at en person er blitt lagt inn for operasjon på et sykehus i Barcelona etter å ha blitt truffet i øyet av en gummikule.

Katalansk fjernsyn viste samtidig bilder av folkemasser i byer og landsbyer over hele regionen der folkeavstemningen tilsynelatende ble gjennomført som planlagt. Regionale myndigheter meldte ved 11-tiden at 73 prosent av valglokalene fortsatt var operative.

Slik var situasjonen også i badebyen Sitges, 35 kilometer sydvest for Barcelona.

Helge Hafstad fra Oslo er på høstferie i byen og var i løpet av dagen flere ganger i nærheten av to valglokaler.

– Det var lokalt politi i nærheten av valglokalene, men de gjorde ingen forsøk på å stoppe valget. Jeg var i nærheten av valglokalene tre ganger i løpet av dagen, og det var like mange mennesker som sto i kø hver gang, opptil flere hundre ved et av valglokalene. Det hele så ut slik det gjør rundt norske valglokaler, sier Hafstad.

En mann viser frem merket på ryggen etter å ha blitt slått av politiet i nærheten av en skole i Barcelona.
Politiet var utstyrt med skjold, køller og skytevåpen i sammenstøtene med katalanske velgere.

– De vil bare stemme

Skotske James K. Puchowski, som også har nære bånd til Norge, er i Catalonia i dag etter invitasjon fra den katalanske regjeringen. Sammen med flere andre medlemmer av gruppen «English Scots for Yes» har han besøkt flere av valglokalene i løpet av dagen.

– Folk er ekstremt redde fordi de frykter at politiet kommer tilbake for å ta bort urnene og stemmesedlene. De er ikke redde for å bli slått. De vil bare stemme, sier Puchowski om velgerne han har snakket med i dag.

Han forteller at de håper på et valgresultat i løpet av kvelden, men at de tviler på at det skjer.

Puchowski forteller også at han venter store protester i løpet av kvelden.

– Det kommer til å være mange som vil vise frustrasjonen sin. Spesielt om EU og flere land fortsetter uten svar eller løsninger på dette.

– Uten forvarsel

Kort tid etter at valglokalene åpnet klokken 9 søndag morgen, opplyste det spanske innenriksdepartementet at politiet hadde begynt å beslaglegge stemmeurner og valgsedler. I løpet av dagen er 79 valglokaler stengt og tre personer arrestert, ifølge El Pais.

En av velgerne ved skolen Estela i Barcelona, Daniel Riano (54), forteller at politiet grep inn uten forvarsel.

– Vi ventet inne for å stemme da nasjonalt politi brukte makt for å komme inn. De brukte en kølle for å knuse dørglasset, og de tok alt, sier Riano som også forteller at politiet grep ham i hodet for å dra ham ut mens han holdt hånden til kona.

– Det var utrolig, de ga ingen advarsler, sier han til nyhetsbyrået AP.

Ved en annen skole i Barcelona melder velgere at politiet lot valget gå sin gang.

Saken fortsetter under bildene.

Søndag er det sammenstøt mellom politi og velgere i Catalonia i Spania.
En eldre kvinne blir ledet vekk av politiet.
Spansk politi bryter seg inn i stemmelokalet i Sant Julia de Rami der det var antatt at den katalanske regjeringssjefen Carles Puigdemont skulle stemme.

– Vi var tvunget

Den spanske regjeringen har med høyesterett i ryggen fastslått av folkeavstemningen om katalansk uavhengighet er grunnlovsstridig, og det er derfor politiet griper inn. Regjeringens representant i Catalonia, Enric Millo, forsvarte søndag morgen politiets inngripen.

– Vi var tvunget til å gjøre det vi ikke ønsket å gjøre, sa han på en pressekonferanse i Barcelona.

Spania har politi på ulike nivåer. Nyhetsbyrået Reuters skriver at det er nasjonale politistyrker som er satt inn for å stenge valglokalene. Det skjer etter at det regionale politiet i Catalonia ikke har fulgt opp rettsavgjørelser om å stenge valglokalene.

Fast bestemt

Katalanske regionsmyndigheter har vært fast bestemte på at folkeavstemningen skulle gjennomføres.

– Regjeringen er i dag i stand til å bekrefte av vi kan feire folkeavstemningen for selvbestemmelse, sa talsmann for regionsmyndighetene i Catalonia, Jordi Turull, på en pressekonferanse en knapp time før valglokalene skulle åpne søndag morgen.

Han la til at gjennomføringen ikke ville være slik katalanske myndighetene ønsket, men at de likevel kunne garantere at den ville skje på demokratisk vis.

Regjeringen i Madrid mente at det vil være praktisk umulig å gjennomføre den omstridte folkeavstemningen fordi spansk politi har stengt det elektroniske tellesystemet.

Allerede lørdag ble over halvparten av de over 2000 skolene som skulle vært brukt som valglokaler, stengt av spansk politi. Det ble også beslaglagt millioner av stemmesedler.

Hundrevis av katalanere stilte opp før daggry i Barcelona for å avgi sin stemme i folkeavstemningen som den spanske sentralregjeringen har stemplet som ulovlig.

Les også

 1. Høytstående politiker i Catalonia pågrepet av spansk politi

 2. Catalonias krav om selvstendighet bør avvises | Olav Fagelund Knudsen

 3. Aftenposten mener: Uheldig taktikk i Catalonia

Les mer om

 1. Barcelona
 2. Catalonia
 3. Folkeavstemning
 4. Mariano Rajoy
 5. Spania