Michael Nyqvist er død

En av Sveriges mest kjente skuespillere, Michael Nyqvist, er død. Skuespilleren som ble mest kjent da han spilte rollen som journalist Mikael Blomkvist i den «Millenium»-trilogien, ble 56 år gammel.

Michael Nyqvist døde natt til tirsdag etter en tids sykdom. Dette bildet av ham er fra desember 2015.

– Vi må i dag meddele den sørgelige nyheten at skuespilleren og forfatteren Michael Nyqvist er død etter en tids sykdom, heter det i en kunngjøring fra familien.

Nyqvist var tilknyttet Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm og spilte også i en rekke filmer og TV-serier gjennom årene.

«Millenium»-trilogien, basert på Stieg Larssons bøker, gjorde ham mest kjent. Innsatsen som journalisten Mikael Blomkvist sikret ham også flere store roller i Hollywood, blant annet i filmene «Mission: Impossible – Ghost protocol» og «John Wick». Han hadde også en rolle i den amerikanske TV-serien «Counterpart».

Michael Nyqvist fotografert i Stockholm i januar 2017.

Kjente og ukjente svensker reagerte med sjokk og sorg tirsdag kveld. Sangeren og skuespilleren Pernilla Wahlgren, som blant annet spilte i «Fanny och Alexander» la ut denne beskjeden på Instagram:

Nyqvist spilte også i den norske filmen «Kautokeino-opprøret» og vant opp gjennom karrièren en rekke priser for sin innsats på teaterscenen og filmlerretet.

Den siste prisen fikk han i januar 2017 da han mottok den svenske Guldbaggen for beste mannlige birolle i filmen «Den allvarsamma leken».

Michael Nyqvist (lengst t.h.) sammen med f.v. regissør Niels Arden Oplev og Noomi Rapace på vei inn til førpremière på filmen «Menn som hater kvinner» på Klingenberg kino i Oslo i mars 2009.

Dette skriver journalist, forfatter og programleder Mark Levengood, som blant annet har skrevet barnebøker med Unni Lindell, etter dødsbudskapet i en Twitter-melding (under annonsen):

Nyheten om at Michael Nyqvist er død kom som et sjokk på mange av hans kolleger i Sverige, som ikke visste at han var syk.

– Han betydde som veldig mye etter som han gjorde en så utrolig innsats i «Så som i himmelen». Det var helt fantastisk å få jobbe sammen med ham på den filmen, sier regissør Kay Pollak til Göteborgs-Posten.

– Utrolig fint menneske

Skuespilleren Sverrir Gudnason jobbet sammen med Nyqvist i filmen «Den allvarsamma leken» (2016), basert på Hjalmar Söderbergs bok med samme navn. De to kom svært nær hverandre under innspillingen, skriver Aftonbladet.

– Jeg synes at dette er så utrolig trist. Vi hadde et veldig bra samarbeid når vi jobbet sammen. Han var en veldig åpen skuespiller og et utrolig fint menneske. For ham var skuespilleriet en sak, men livet en annen. Han var bra til å leve og en veldig fin person, sier Gudnason til Aftonbladet.

Sist de så hverandre var for én og en halv måned siden, da de var utenlands for å møte en regissør.

– Hans person og hvordan han levde gjenspeilet seg i skuespilleriet. Han var utrolig nysgjerrig og åpen, og ingen som gjorde det bare for pengene, sier Gudnason.

Sven-Bertil Taube spilte sammen med Michael Nyqvist i blant andre Millennium-trilogien og Arn-serien.

– Det var et meget sørgelig sjokk å høre om hans altfor tidlige bortgang. Han var en fin skuespiller, men fremfor alt en omtenksom, sjenerøs og vennlig person. Han kommer til å bli dypt savnet, sier Taube til Aftonbladet.

Nyqvist døde av lungekreft, forteller hans representant i USA til Variety.