Verden

USA: Kvinne skal ha meldt fra om overfall – skutt av politiet

Justine Damonds død vekker harme i USA og Australia. Hun ble skutt nær sitt eget hus av politimenn uten påslåtte «kroppskameraer».

Australske Justine Damond skal ha jobbet som meditasjoninstruktør og motivator. Lørdag kveld ble hun skutt av politiet nær sitt eget hjem i Minneapolis. Foto: Reuters

 • Julie Berg Melfald
  Journalist

Foto: Elizabeth Flores / TT / NTB scanpix

Foto: Elizabeth Flores / TT / NTB scanpix

Den 40 år gamle australske kvinnen skal like før midnatt lørdag kveld ha meldt fra om et mulig overfall i en bakgate bak sitt eget hus i Minnesota, forteller hennes forlovede, Don Damond, ifølge Reuters.

Hun skal deretter ha gått ut i pyjamas og stått ved siden av politibilen før hun ble skutt gjennom bilvinduet av en av politimennene, skriver Minnesota Star Tribune. Tre ulike kilder har oppgitt til avisen at en av tjenestemennene avfyrte skuddene fra passasjersetet, over sin partner som satt i førersetet. Damond skal ikke ha vært bevæpnet.

I en uttalelse mandag bekrefter Bureau of Criminal Apprehension at to politimenn responderte på en nødtelefon om et potensielt overfall like før klokken 23.30 lokal tid og at en kvinne ble påført dødelige skudd.

«Tjenestemennenes «kroppskameraer» var ikke skrudd på og politibilkameraet fikk ikke med seg hendelsen», heter det videre i uttalelsen.

Justines Damonds forlovede krever svar etter det tragiske dødsfallet lørdag kveld. Foto: Adam Bettcher/NTB scanpix

Alle politioffiserer skal bruke «kroppskamera»

Den siste opplysningen har skapt furore i USA. Det er enda uvisst hvorfor kameraene plassert på politiets uniformer ikke var påslått.

Politiavdelingen i Minnesota skal ha innført et reglement som krever at alle politimenn bruker «kroppskamera». Disse må skrus på når de rykker ut til «kritiske hendelser» og før politiet bruker makt under omstendigheter som inneholder kriminell aktivitet, skriver nyhetsbyrået AP.

 • I Norge diskuteres også praksisen: Videokamera kan bli en del av fremtidens norske politiuniform

Den amerikanske foreningen for borgerrettigheter (ACLU) vil straffe politimenn som ikke aktiverer kroppskameraet og konstaterer at drapet på Justine Damond burde ha vært filmet.

Det vanligvis stille og rolig lokalsamfunnet i Minneapolis er i sjokk etter Justine Damonds tragiske død. Foto: Elizabeth Flores/TT/NTB scanpix

Familien krever svar

Justines forlovede, Don, ga sin første offentlige uttalelse mandag morgen. Han krever svar på hva som skjedde den fatale lørdagskvelden.

– Vi har mistet vårt kjæreste menneske, og vi er desperate etter informasjon. Å få innblikk i Justines siste øyeblikk før drapet vil være en liten trøst i denne tragedien, sa han.

Ifølge flere kilder skulle paret ha giftet seg i august. Justine Ruszczyk hadde allerede tatt navnet til forloveden før bryllupet.

Kvinnen som opprinnelig var fra Sydney, jobbet som meditasjonsinstruktør og motivator. Nabolaget Damond bodde i sammen med partneren og stesønnen, skal være et stille og rolig lokalsamfunn.

I bakgaten hvor Justine Damond ble skutt av en politimann har minneord blitt skrevet på asfalten. Foto: Adam Bettcher/ NTB scanpix

Stesønn i sorg

Justine Damonds stesønn, Zac, har gått ut på Facebook for å uttrykke sin sorg over tapet av stemoren. Der beskrev han henne som «engasjert» og hans «beste venn».

– Min mor ble skutt av grunner jeg ikke vet, sier han i en video som ble lastet opp mandag morgen.

Sinte australiere

Australske medier har slått saken stort opp.

The Daily Telegraph med base i Damonds hjemby, Sydney, hadde over hele tirsdagens forside et bilde av 40-åringen med overskriften «Amerikansk mareritt».

Australiere har lenge vært kritiske til amerikanernes manglende vilje til å styrke våpenreguleringer. Tidligere statsminister John Howard har advart australiere mot å følge USAs retningslinjer når det kommer til skytevåpen.

Philip Alpers, skytevåpenanalytiker ved universitetet i Sydney, har studert forskjellene i våpenlovgivning i USA og Australia.

– Vi ser på USA som et veldig risikabelt sted når det gjelder skytevold – og det gjør resten av verden også, sier Alpers.

Ifølge AP bærer politioffiserer i Australia også våpen. Likevel er dødelige skyteepisoder langt sjeldnere der, og kun en håndfull hendelser rapporteres hvert år.

Damonds familiemedlemmer i Australia har gitt en uttalelse gjennom utenriksdepartementet i landet. Her står det at de «prøver å akseptere tragedien og å forstå hvordan dette kunne skje».

Sydney-baserte, The Daily Telegraph var ikke nådig mot amerikansk politi etter skytingen av en av sine egne.

Justine Damonds død er grundig dekket i australske medier. Her fra Courier Mails førsteside.

40-åringens tragiske bortgang har skapt sterke reaksjoner i hjemlandet hennes, ikke bare i USA. På forsiden til Manly Daily stilles spørsmålet «Hvorfor ble hun drept».

Langer ut mot USAs våpenlover

En australsk venninne av Damond langer ut mot våpenlovene i et innlegg på Facebook.

– Det finnes ingen andre land i verden hvor folk heller vil bevæpne alle, fremfor å forhindre hendelser som dette, skriver hun.

LES OGSÅ: Lokalbefolkning raser etter ny politiskyting i USA

Minnesota har de siste årene fått krass kritikk for politiets våpenbruk. I juni protesterte flere tusen mennesker i byen Minneapolis etter at en jury erklærte politimannen Jeronimo Yanez uskyldig i å ha skutt og drept Philando Castile i fjor. I 2015 ble 24 år gamle Jamar Clark skutt av politiet i byen. Han døde på sykehus påfølgende kveld.

Det er dessverre ikke første gangen tragiske hendelser hvor politi, skytevåpen og ubevæpnede sivilpersoner er involvert. Foto: Elizabeth Flores/TT/NTB scanpix

Minnesota langt nede på skytevåpenstatistikken

Det finnes ingen nasjonal database med oversikt over dødelige skyteepisoder som involverer politiet. Likevel viser selv ufullstendige statistikker at det er flere hundre slike hendelser årlig, skriver AP.

Den australske regjeringens offisielle reisetips til de som reiser til USA, advarer turister om å være på vakt for våpenkriminalitet.

De oppfordrer også australiere som bor i statene til å bli kjent med såkalte «active shooter»-øvelser. Sistnevnte omhandler situasjoner der en person går til angrep med skytevåpen.

Minnesota skal for øvrig være blant delstatene med lavest skytevåpenrelatert dødsrate, ifølge statistikk fra våpenkontrollgruppen Law Center to Prevent Gun Violence. Delstaten krever imidlertid ikke bakgrunnssjekk ved privat salg, og legger ingen begrensninger på antall skytevåpen en person kan kjøpe på én gang.

Les mer om

 1. Våpenlover
 2. USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Skyting

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Advokat til en av politimennene i Minnesota-skytingen: – Rimelig å være redd for et bakholdsangrep

 2. VERDEN
  Publisert:

  Politisjefen i Minneapolis tar avstand fra politimannen som skjøt Justine Damond

 3. VERDEN
  Publisert:

  Politisjefen i Minneapolis går av etter at Justine (40) ble skutt

 4. VERDEN
  Publisert:

  Voldsomme protester i Minneapolis

 5. VERDEN
  Publisert:

  USA raser: Én person drept etter skudd mot demonstranter i Detroit. Portforbudet brutt i Minneapolis.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Hva betyr det at aktivister vil avvikle politiet? Seiler opp som het sak i USAs valgkamp.