Verden

Møtet hele verden venter på, er i gang: Hvordan vil Putin håndtere Trumps samtalestil.

MOSKVA/HAMBURG (Aftenposten): Russerne er sikre på at Putin kommer til å sjarmere Donald Trump med smiger og sjarm. Møtet sprengte alle tidsrammer.

Trump og Putin ga hverandre et håndtrykk før møtet startet.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Før møtet sa Trump at han syntes det var en ære å møte Putin.

– Vi ser frem til at veldig mange positive ting skal skje, både for Russland og USA, sa Trump i en kort kunngjøring til pressen.

– Jeg er veldig glad for å møte deg. Jeg håper, som du sier, at dette møtet vil gi positive resultater, svarte Putin og smilte.

Trump er den fjerde amerikanske presidenten Vladimir Putin møter.

Møtet skulle etter planen vare i 35 minutter, men først etter to timer og ett kvarter var samtalen over kl. 18.30.

Putin bemerket da toppmøtet startet at de to har snakket på telefonen flere ganger før, men at de to lederne «definitivt trenger personlige møter».

– Telefonsamtaler er aldri nok, sa Putin.

Enige om Syria-plan

Trump og Putin ble enige om en ny avtale om våpenhvile i Syria, meldte nyhetsbyrået Ap etter møtet.

Nyhetsbyrået siterte tre amerikanske kilder.

Våpenhvilen skal tre i kraft 9. juli klokka 12 lokal tid.

En våpenhvile som både USA og Russland stiller seg bak er svært viktig med tanke på kampen mot IS, som nå er inne i en avgjørende fase.

Trump og Putin sprengte alle tidsrammer

– Et avslappet forhold mellom de to landene vil være avgjørende for global stabilitet, mente tyske Spiegel på forhånd.

I Moskva er man ikke i tvil om at Putin har et psykologisk overtak og utmerket godt vet hvordan kan skal håndtere USAs president.

– Å spørre om hvordan dette vil gå, er like dumt som å spørre om hvordan været blir i morgen, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på forhånd ifølge Interfax.

Jo lengre toppmøtet varte, jo mer passet det Putin:

På hjemmebane i Russland bygger dette opp om forestillingen om at Putin har gjenreist Russland som en stormakt og jevnbyrdig og respektert partner med supermakten USA.

Dette er et av de første bildene som ble tatt da Trump og Putin møttes for første gang i dag i Hamburg under G 20-møtet. Bildet er tatt fra en video mens Trump og Putin møter hverandre på gangen i Hamburg.

Spent på kjemien mellom Trump og Putin

Møtet startet i 16-tiden fredag i rom 14 i Kongress-senteret i Hamburg. Møterommet var for anledningen innredet med dype, hvite skinnstoler og USAs og Russlands flagg på veggen.

Hvordan den personlige kjemien mellom Trump og Putin er etter dagens møte, er det ingen utenforstående som vil vite helt sikkert bortsett fra utenriksministrene Rex Tillerson og Sergej Lavrov, samt de to tolkene.

Men det er vel kjent at USAs president Donald Trump snakker i korte, ufullstendige setninger, gjerne med sterke og direkte ord.

Putin på sin side er vant til å formulere seg i lange og kompliserte setninger og enetale. Han er også kjent for å være en sympatisk samtalepartner. Han og George Bush betegnet hverandre som «venner», og Putin sjarmerte selv Hillary Clinton med sin evne til å lytte og konversere, ifølge en av hennes mange lekkede e-poster.

 • Møtet mellom de viktigste landene på kloden avdekker en ny realitet: Verden har ingen sjef
Verdenslederne under det tradisjonelle «familiebildet» i Hamburg under G 20-møtet. Her møttes Trump og Putin for første gang.

Slik har Putin øvd seg på å håndtere Trump

– Å utvise beherskelse og holde roen når han møter sin amerikanske motpart blir ikke noe problem for Putin, ifølge den russiske avisen Gazeta.ru.

Avisen mener Russlands president er svært godt forberedt til å håndtere mennesker av typen som Trump. Det skyldes ikke bare at han er en gammel KGB-agent og spesialisert i å håndtere mennesker.

– Putin har trent i årevis på Zjirinovskij, skriver avisen og sikter til en av Russlands mest kontroversielle politikere.

En stor Trump-fan

Den ultranasjonalistiske, populistiske og frittalende politikeren Vladimir Zjirinovskij leder Russlands nest største parti, og er en stor fan av Trump. Han er kjent for et stort ego og ekstrem ordbruk.

I over 20 år har Zjirinovskij fått overskrifter i både vestlige og russiske medier med uttalelser som at «Russland skal herske fra Kabul til Istanbul» eller å bruke atomvåpen i Tsjetsjenia-krigen. I Norge ble han først kjent da han på svensk TV sa at et svakt land som Norge burde bli en del av Sverige.

– USAs president er svak for smiger, og Putin kjenner veldig godt til Trumps psyke, sa tidligere amerikanske viseforsvarsminister Evelyn Farkas til Bloomberg.

President Donald Trump, Russlands Vladimir Putin and president for EU-kommisjonen Jean-Claude Juncker i samtale fredag formiddag under G20-møtet Hamburg.

Forventer en uttalelse fra Trump og Putin

Trump og Putin har allerede hilst kort på hverandre og vekslet noen ord mellom fredagens G20-møter, før deres eget møte skal starte fredag ettermiddag.

Foran møtet snakket utenriksministrene Tillerson og Lavrov sammen i en time for å forberede presidentenes møte.

På forhånd ble det spekulert i at Trump og Putin ville komme med en felles uttalelse som ligner på det Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov kom med første gang de møttes i Genève 1985. Uttalelsen gikk ut på at både USAs og Sovjetunionens leder erklærte at ingen av landene kunne vinne en atomkrig.

Trump har tidligere erklært at atomnedrustning er en av hans viktigste saker.

Felles uttalelse om terror og Syria?

Ifølge flere ulike kilder på russisk hold står både Syria, Ukraina og Nord-Korea på dagsordenen under samtalene i dag.

Moskvas største bekymring er at Trump er så svak og presset på hjemmebane i «Russiagate», at han ikke våger å bli enig om noe som helst med Putin.

Russerne håper på enighet om en plan for Syria hvor USA og Russland blir enige om at Assad blir sittende, men at deler av Syria gjøre om til «sikkerhetssoner».

Ifølge den amerikanske nettavisen Daily Beast er imidlertid Trump-administrasjonen villig til å gå med en slik løsning for å sikre at IS utslettes en gang for alle.

Tidligere har USA krevd at Assad må gå, men argumentet er nå at situasjonen i Syria ikke må bli like kaotisk som i Irak etter USAs invasjon.

Har du mistet kontrollen over hvilke forbindelser Trumps betrodde menn har hatt til Russland? Her får du oversikten:

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Russland
 3. G20
 4. Vladimir Putin