Verden

– Spesialetterforsker Mueller etterforsker Trump

Spesialetterforsker Robert Mueller undersøker om president Donald Trump har prøvd å hindre etterforskningen om mulig Russland-kontakt, ifølge Washington Post.

Spesialetterforsker Robert Mueller skal ifølge Washington Post undersøke om president Donald Trump prøvde å hindre etterforskningen om mulig kontakt med Russland.
  • NTB

Tidligere FBI-sjef Mueller ble i forrige måned utnevnt til å undersøke om Russland påvirket presidentvalget i fjor. Mueller etterforsker nå også om presidenten forsøkte å hindre etterforskningen, skriver Washington Post, som siterer «kilder som er kjent med saken».

Tidligere FBI-sjef James Comey, som fikk sparken av Trump 9. mai, vitnet nylig for Senatets etterretningskomité. Han hevdet da at han ble avsatt for å endre måten Russland-etterforskningen ble utført på.

Har du mistet kontrollen over Russland-saken? I denne tidslinjen får du oversikten over hva som har skjedd:

Ny vending

Etterforskningen har til nå handlet om Russlands eventuelle innblanding i presidentvalget, og om Trumps kampanje har samarbeidet med Kreml.

I januar forsikret Comey Trump om at presidenten personlig ikke var en del av etterforskningen. Men rett etter at han ble sparket av Trump, sier nå tjenestemenn at dette endret seg.

Ifølge avisens kilder er Mueller i gang med å intervjue etterretningskilder om saken. Intervjuene tyder på at han ser spørsmålet om forsøket på å hindre etterforskningen som mer enn ord-mot-ord-krangel mellom presidenten og den sparkede FBI-direktøren, mener kildene.

Det hvite hus viser til Trumps advokat Marc Kasowitz om spørsmål som omhandler Russland-etterforskningen.

– FBI-lekkasjen med informasjon om presidenten er opprørende, utilgivelig og ulovlig, sier Mark Corallo, en talsmann for Kasowitz.

  • Richard Nixon sparket spesialetterforskeren i Watergate-saken i 1973. Det endte med at både justisministeren og visejustisministeren trakk seg i protest. Les om «lørdagsmassakren» i denne saken.

– Sparker ikke Mueller

Tidligere denne uken uttalte en venn av Trump, Christopher Ruddy, at presidenten vurderer å sparke spesialetterforskeren. Det ble avvist av Det hvite hus onsdag.

– Presidenten har rett til det, men han har ingen intensjon om å gjøre det, sa talskvinnen i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.

I praksis kan ikke presidenten sparke Mueller selv, det er det bare visejustisminister Rod Rosenstein som kan gjøre. Men Trump kan avskjedige Rosenstein og utnevne en ny visejustisminister som vil gjøre slik han ønsker.

Les mer om

  1. Russland
  2. Etterforskning
  3. Donald Trump
  4. FBI
  5. Det hvite hus