Verden

«Vi har allerede fått kuttet pensjonen 40 prosent»

Pensjon har vært et av de vanskeligste spørsmålene i forhandlingene med EU. Tålmodigheten er satt på prøve både i Hellas og Brussel.

I går la den greske regjeringen frem et nytt tilbud til kreditorene, men fikk ingen positiv respons fra Eurosonen. I dag skylder Hellas etter all sannsynlighet 1,6 milliarder euro, et lån som skulle ha vært betalt ved midnatt.
 • Ingeborg Moe
  Ingeborg Moe
  Journalist
- Jeg vil karakterisere situasjonen som en stor katastrofe, sier fagforeningsleder Dimitris Koumbouris.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Veggen inn til kontoret hans er fylt av bilder fra protesttog. Dimitris Koumbouris er president i fagforeningen for pensjonister i privat sektor. Han sitter rolig foran et skap fylt av papirer og permer. Men som hos mange andre grekere vi spør, hardner ansiktsuttrykket på spørsmålet om det ikke er nødvendig å gjøre noe med pensjonssystemet. Tidligpensjon for 50 år gamle mødre med barn under 18 og frisører blir fortsatt brukt som eksempler på et system som ikke er bærekraftig.- Det er snakk om veldig få. Og de som tar pensjon i lav alder, hvem tror du har betalt for det? spør han retorisk, og viser til at pensjonsfondene arbeidstagere har betalt inn til i årevis er blitt kuttet.

Pensjon har vært et av de vanskeligste spørsmålene i forhandlingene med EU. Tålmodigheten er satt på prøve både i Hellas og Brussel. Det satt langt inne for den venstreradikale regjeringen å komme med innrømmelser på dette området, og det de kom med var ikke nok for å få en avtale med kreditorene før helgen. Kreditorene mener dagens system er altfor dyrt for den greske statskassen. Men for fagforeningsledelsen gikk de likevel altfor langt.

Stor katastrofe

- Vi har allerede fått kuttet pensjonen 40 prosent. Jeg vil karakterisere situasjonen som en stor katastrofe. Derfor kan vi ikke gå med på mer, sier Koumbouris.

Han ber pensjonistene la være å svare ja eller nei i den varslede folkeavstemningen på søndag. I stedet bør de legge en egenprodusert stemmeseddel der det står hva pensjonistene krever.

I Athen kom det i går kveld melding om at den venstreradikale regjeringen ville be om en ny redningspakke fra EU i siste liten mens den forrige var i ferd med å gå ut. Det skjedde mens banksystemet var i ferd med å kollapse og tilliten til Hellas var falt til bunns.

Dette skjedde i 11. time, etter fem måneder med resultatløse forhandlinger, der pensjon har vært en av de store verkebyllene.

Men også i Hellas finnes det høyst ulike syn på systemet. Mens pensjonistleder Koumbouris mener europeere flest blir utsatt for propaganda om det greske pensjonssystemet, kaller pensjonsekspert Platon Tinios ved tenketanken Eliamep det for «urettferdig, ikke bærekraftig og dyrt».

Sterke krefter

- Fagforeningene sier at pensjonene er blitt kuttet med 40 prosent. Men det gjelder bare en brøkdel, sier Platon Tinios.

- Fagforeningene sier at pensjonene er blitt kuttet med 40 prosent. Men det gjelder bare en brøkdel. For de fleste er det snakk om kutt på 14 prosent, sier han.Tinios, som har gitt ut flere bøker om pensjonssystemet, og som selv er knyttet til opposisjonspartiet To Potami (Elven), mener det finnes sterke krefter som gjør alt de kan for å hegne om rettighetene til babyboomerne, de som ble født rett etter krigen.

— Lever på lommepenger

- Lønningene til folk som arbeider er blitt kuttet mer enn pensjonene. Det er en hellig ku som er fjernet fra virkeligheten, sier Tinios om pensjonsdebatten.

Han sier at dagens system går ut over de eldste og de yngste, som ikke engang kommer inn på arbeidsmarkedet. Tinios mener det er mager trøst at mange av dem lever på lommepenger fra sine foreldre som får pensjon.

- De internasjonale kreditorene sier jo at pensjonene til de som har minst skal heves. Men det blir ikke nevnt i debatten. Folk får bare vite at pensjonene må kuttes, sier Tinios.

På plass i går kveld

- Det gjelder kanskje noen få, men vi fikk vår pensjon kuttet med 44 prosent, sier Fotiadis og Mavrakis.

Miltidias Fotiadis (66) og Konstantinos Mavrakis (65) jobbet samme på skipsverft i 40 år, og gikk av med pensjon for rundt ti år siden. De mener det er feil å fremstille pensjonssystemet for for generøst.— Det gjelder kanskje noen få, men vi fikk vår pensjon kuttet med 44 prosent. Det er vanskelig å få skapt et verdig liv ut av det. Vi tilhørte en yrkesgruppe som har hatt tungt arbeid og har betalt inn forsikringen hele tiden.

I går kveld var de likevel på Syntagma-plassen for å be regjeringen inngå avtale med EU.

— Vi er redde det lille vi har kan gå tapt.

Pensjonssystemet er fortsatt fullt av unntak og særregler. Men nye kutt i pensjonene er et av de aller vanskeligste stridstemaene for grekerne.

Les også

 1. Nå starter en ny D-dag for Hellas

 2. Hellas betalte ikke til IMF ved midnatt

 3. Dette krangler Hellas og långiverne om

 4. Grekerne om situasjonen i Hellas: «Jeg føler det alt har vært en katastrofe her»

 5. Hellas på randen av økonomisk kollaps: Frykten markspiser gresk økonomi

 6. Seks skritt som sendte Hellas utfor stupet

Les mer om

 1. Hellas