Verden

Hellas' statsminister står i politisk spagat

Hellas' statsminister har spilt høyt både med eget folk og sine kolleger i de andre EU-landene.

Tiden er i ferd med å renne ut for Hellas statsminister, Alexis Tsipras.
  • Europakorrespondent
  • Ingeborg Moe
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Alexis Tsipras står i en politisk spagat. Han har lovet for mye hjemme og mistet tillit ute.

Før helgen sa den greske statsministeren i praksis ja til det 60 prosent av grekerne sa nei til bare noen dager tidligere.

Han lovet sine landsmenn en helt ny avtale, slutt på sparepolitikk og en ny hverdag med verdighet og vekst dersom de stemte nei. Så kastet han sin omstridte finansminister Yanis Varoufakis, og snekret sammen en liste med nye kuttforslag— som lignet veldig på den han kalte utpressing fra EU noen dager tidligere. Det kan koste han dyrt både hjemme og ute.

Tsipras' kuvending før helgens avgjørende EU-møter, og avtalen han gikk med på i natt, kan gi ham store problemer på hjemmebane i tiden fremover, både blant velgere og hos den ytre venstrefløyen i eget parti, som synes drakmer er et godt alternativ til euro.

Stoler ikke på ham

Enda mer akutt akkurat nå er at tilliten til den unge ferske statsministeren har forvitret blant hans kolleger i de andre EU-landene, kolleger han er helt avhengig av. Det er det dramaet vi nå ser utspille seg i Brussel i helgen, og han betaler nå prisen for det gjennom avtalen som ble inngått i natt. Kravene om at nye reformtiltak vedtas innen to døgn, er et klart bevis på det. Mistroen som har fått utvikle seg vil trolig prege forholdet mellom Brussel og Athen i lang tid fremover.

Sjefen for finansministrene i eurosonen, nederlenderen Jeroen Dijsselbloem, er lei krumspringene fra Athen.

Sjefen for finansministrene i eurosonen, nederlenderen Jeroen Dijsselbloem, sa det rett ut da samtalene begynte: dette handler om tillit og troverdighet. Etter alle krumspringene og utspillene fra Athen er troen på at reformer faktisk vil bli gjennomført liten. Atmosfæren er giftig. I Hellas legges skylden på elendigheten på Tyskland og deres finansminister Wolfgang Schäuble, hvis fjes har tapetsert gatene i Athen den siste tiden til skrekk og advarsel.Samtidig er tyske skattebetalere svært lite innstilt på å gi Hellas mer penger. Ifølge Der Spiegel er det som skjer nå helt avgjørende for forbundskansler Angela Merkels ettermæle som Europas leder. Hun vil ikke at Hellas forsvinner ut av eurosonen og EU. Hun er i en «tap-tap»-situasjon, som Financial Times beskriver det. Selv om dette handler om tall, gjeld og reformer, er avgjørelsen til slutt politisk. Gresk utmeldelse av euroen vil være et stort nederlag for EU-prosjektet.

Castro-hilsen

Den greske regjeringens høye spill koster Hellas både euro og troverdighet. Den finansielle unntakstilstanden i landet betyr turistsvikt, manglende omsetning og tomme banker. Resultatet er at det vil koste enda mer å få Hellas på fote igjen nå enn det gjorde bare for noen uker siden. Den greske økonomien er på full fart utenfor stupet.Når det kommer til stykket handler ikke forhandlingene om Alexis Tsipras, men om hverdagen til den jevne greker. Hellas vil trenge hjelp i lang tid fremover.

Alexis Tsipras har fåttlykkeønskninger fra Cubas pensjonerte leder Fidel Castro, som berømmer ham for hans mot i møte med «ytre aggressjon». Problemet for Tsipras er at Hellas er europeisk og er avhengig av sine allierte i EU, ikke kommunistledere i Latin-Amerika.

Les også

  1. Finland sterkeste motstander av nye lån til Hellas

  2. Når må Tsipras gi opp?

  3. Må bevise at de vil gjennomføre reformer

  4. Neppe Hellas-avtale i dag, sier EU-topp

Les mer om

  1. Hellas