Ungarn bygger mur mot flyktninger

Den fire meter høye muren langs grensen mot Serbia skal holde asylsøkere unna. Ungarn får kritikk av FN og menneskerettighetsgrupper.

To migranter går utenfor en flyktningleir i Debrecen drøyt 20 mil fra Budapest.
  • Jørgen Svarstad

Ungarn har på kort tid blitt Europas mest populære asylland i forhold til befolkningens størrelse og overgår både Sverige og Tyskland.

Mandag vedtok parlamentet nye og strengere asylregler, samt ga støtte til regjeringens planer om å bygge en fire meter høy og 175 km lang mur/gjerde langs grensen Serbia.

Innenriksminister: — Historiens største migrantbølge

Den nye loven tillater forvaring av asylsøkere i midlertidige leire, den skal gjøre behandlingene av søknader raskere og begrenser ankemulighetene, ifølge BBC.

— Ungarn møter sin største migrantbølge i historien, vår kapasitet er oversteget med 130 prosent, sa innenriksminister Sandor Pinter før avstemningen. 151 parlamentsmedlemmer stemte for, 41 stemte mot.

54 000 migranter har kommet til landet så langt i år, mot 43 000 i fjor.

Flest migranter fra Afghanistan, Irak, Syria og Kosovo

I motsetning til Ungarn er ikke Serbia medlem av EU og Schengen. De siste to årene har mange migranter reist til Ungarn for å komme seg videre til Østerrike og Tyskland. De fleste kommer fra Afghanistan, Irak, Syria og Kosovo.

Regjeringen har fått sterk kritikk for planene om en mur. Byggingen skal starte umiddelbart.

- Vi har nettopp revet murene i Europa. Vi kan ikke begynne å bygge nye, har talskvinne for EU-kommisjone Natasha Bertaud, uttalt til New York Times.

FN advarer Ungarn

UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, har advart om at muren kan være i strid med menneskerettighetene.

— Retten til å søke asyl er en umistelig menneskerett. Vi er bekymret for at byggingen av et gjerde vil skape for mange barrièrer til å utøve denne retten, uttalte en talsmann til Reuters.

Regjeringen har avvist kritikken og hevder de ikke bryter landets internasjonale forpliktelser. De har minnet om at det finnes tilsvarende gjerder langs grensen mellom Hellas og Tyrkia, mellom Tyrkia og Bulgaria, og rundt de spanske enklavene i Nord-Afrika.