Verden

Hillary Clinton avlyser California-reise etter kollaps

Presidentkandidaten er blitt behandlet for lungebetennelse siden fredag, opplyste legen hennes søndag kveld.

Hillary Clinton går inn i en ventende bil etter at hun ble behandlet for overoppheting i datteren Chelseas leilighet i New York søndag ettermiddag. Andrew Harnik, AP / NTB Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Hillary Clinton har avlyst en planlagt reise til California denne uken etter at hun kollapset på vei ut fra en minnemarkering for 11.september-angrepene i New York på søndag.

Presidentkandidaten skulle ha deltatt på en pengeinnsamlingsmiddag i San Francisco mandag kveld. Dagen etter skulle hun delta på en innspilling av en episode av talkshowet til Ellen DeGeneres.

Clinton-kampanjen kunngjorde i natt at California-turen ikke blir noe av. Det er foreløpig uklart om Clinton skal delta på et planlagt valgmøte i Las Vegas på onsdag.

Sank sammen og måtte hjelpes inn i bilen

Søndag morgen forlot Clinton 11.september-minnemarkeringen på Manhattan før seremonien var ferdig. Et videoopptak viser tydelig at 68-åringen svaier og deretter synker sammen før hun hjelpes inn i en ventende bil:

90 minutter etter kollapsen sendte kampanjestaben hennes ut en melding om at Clinton hadde blitt «overopphetet» i løpet av minnemarkeringen.

Senere viste Clinton seg for publikum og presse da hun kom ut av leilgheten til datteren Chelsea på Manhattan.

– Jeg har det kjempebra. Det er en nydelig dag i New York, ropte hun til pressen før hun poserte for et bilde med en liten jente som kom løpende mot henne.

Eksperter: - Nå blir Clinton nødt til å snakke om helsen sin

Ble diagnosert med lungebetennelse på fredag

Søndag kveld kom en ny melding, denne gangen fra Clintons lege, Lisa Bardack, som gjorde det klart at hun hadde diagnosert Clinton med lungebetennelse på fredag.

Dr. Bardack la til at lungebetennelsen hadde oppstått som en følge av allergien som har ført til kraftige hostekuler de siste ukene.

Det tok altså to dager fra Clinton fikk diagnosen lungebetennelse til dette ble offentliggjort, noe som har skapt store reaksjoner i amerikansk presse.

Rundt 60 prosent av amerikanerne sier allerede i meningsmålinger at de ikke har tillit til Clinton. Mangelen på åpenhet i spørsmålet om presidentkandidatens helse – hun har ikke offentliggjort en grundig legerapport etter at hun kunngjorde at hun stiller til årets presidentvalg – bidrar trolig til å skape et inntrykk av at hun har noe å skjule.

– Jeg forstår ikke hvorfor medhjelperne hennes ikke allerede søndag morgen sa: «lungebetennelse», skrev CNNs mediekommentator, Brian Stelter, på Twitter søndag kveld.

Chuck Todd, programlederen for det politiske talskhowet «Meet the press», er enig:

– Selvfølgelig skulle de offentliggjort dette. Det er ikke en forkjølelse, skriver han på Twitter.

Stille fra Trump

En som forholdt seg taus om Clinton i løpet av søndagen var Donald Trump. Heller ikke hans valgkampansatte eller politiske allierte benyttet seg av muligheten til å angripe demokratenes presidentkandidat mens hun var sårbar.

Trump ble spurt om Clintons kollaps da han forlot den samme minnemarkeringen hun hadde deltatt på søndag morgen, men han svarte at han ikke hadde hørt noe om det.

Den 70-årige republikanske presidentkandidaten har tidligere anklaget Clinton for å ha dårlig helse og for ikke å ha «utholdenhet» nok til å være president.

Donald Trump deltok på minnemarkeringen for 11.september-angrepene på Manhattan søndag morgen. Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix

Tausheten søndag kan ha en sammenheng med at det var 15-årsdagen for 11.september-angrepene og at Trump ikke ønsket å fremstå som om han benyttet seg av denne dagen til å oppnå politisk vinning.

Trump har heller ikke offentligjort en detaljert legerapport, kun et brev der legen hans hevder at Trump vil bli den «friskeste presidenten noensinne» dersom han blir valgt.

Trumps lege: Blir den friskeste president noensinne
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. USA-valg 2016

USA-valget 2016

 1. KRONIKK

  Kronikk: «Ivanka Trump vil bli USAs første kvinnelige president. Kanskje er hun det allerede.»

 2. KOMMENTAR

  Bøllete, hårsår, selvopptatt, inkompetent og med tvilsom impulskontroll — og i rute til å bli gjenvalgt

 3. VERDEN

  New York varsler kamp mot Trumps vraking av utslippskutt

 4. VERDEN

  Seks journalister anholdt i USA etter anti-Trump-demonstrasjon - risikerer ti års fengsel

 5. KRONIKK

  Høyresiden i Europa er i sterk fremvekst. Men for liberalt innstilte borgerlige er ikke det særlig gjevt.

 6. ØKONOMI

  Finansmannen om Trump på VIP-middag i Davos: Han er en bedrager. Og vil mislykkes.