Verden

Politiet: Her blir nordmannen bortført på Filippinene

BEIJING/OSLO (Aftenposten): Lokalt politi har frigitt en overvåkingsvideo fra båthavnen på Oceanview Marina på ferieøya Samal.

 • Ntb
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia
 • Har du tips i saken? Kontakt våre journalister
  SISTE: En norsk mann og tre andre personer som er bortført på Filippinene, er tatt med til et avsidesliggende fjellområde sør i landet, opplyser filippinsk politi. Elitesoldater og militærhelikoptre er klargjort for en mulig redningsaksjon, melder AFP.

Ifølge politiet viser videoen at nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) og tre andre personer ble kidnappet fra ferieøya på Filippinene.

Nordmannen skal ha blitt bortført da han og en canadier kom til for å hjelpe et ektepar som gjerningspersonene angrep først, Ifølge lokalt politi og øyenvitner. Også en annen canadier og en filippinsk kvinne ble bortført.

Ekteparet klarte å hoppe på sjøen og komme i sikkerhet, men Sekkingstad og canadieren ble bortført i stedet, skriver den canadiske avisen The Globe and Mail.

Den norske ambassaden i Filippinene bekrefter at de har fått beskjed fra de filippinske myndighetene om at en av de kidnappede er Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra.

— Vi har god og løpende kontakt med filippinske myndigheter, både i hovedstaden og lokalt, sier Veslemøy Lothe Salvesen til Aftenposten.

Hun kan ikke si hvem UD er i kontakt med, men hun kan si at de bruker sitt nettverk for å finne ut hva som hardt skjedd med nordmannen.

UD har tidligere vært innblandet i fredsforhandlinger med New People's Army (NPA), som er det filippinske kommunistpartiet CPPs væpnede gren.

Nettopp NPA er en av gruppene som mistenkes å stå bak, ifølge Aaron Aquino, som leder den filippinske etterforskningen av saken.

Han forteller til Aftenposten at de fremdeles ikke har hørt noe fra kidnapperne. Dermed de ikke hvem som står bak, selv om de skal ha flere spor å gå etter.

— Vi har ikke hørt noe fra kidnapperne, men vi mistenker to grupper for å stå bak, sier etterforskningsleder Aaron Aquino til Aftenposten.

To grupper er mistenkt for å stå bak

Politiet har flere teorier om hvem som kan stå bak. Ifølge etterforskningsleder Aquino er det to grupper som er de hovedmistenkte.

— Det er en god mulighet for at det er Abu Sayyaf som står bak, samtidig som det var en lapp som ble funnet på åstedet som kaster mistanke mot NPA. Vi tror lappen er ekte, sier Aquino til Aftenposten.

Han forventer et samarbeid med norske myndigheter, og at han regner med Norge kan bidra med etterretning.

Foreløpig har Aquino bare vært i kontakt med den norske ambassaden én gang, da de ringte for å få bekreftet identiteten på nordmannen.

Kidnapperne hadde kledd seg ut som turister

Alberto Caber, kaptein for de lokale militærstyrkene, bekrefter også overfor Aftenposten at en av de fire kidnappede var en nordmann.

— Det var en nordmann, to canadiere og en fra Filippinene, sier han.

Canre forteller at det var i går kveld halv tolv, lokal tid, at elleve bevæpnede menn bortførte fire personer fra et feriested sør i landet. Mennene var utkledd som turister, snakket godt engelsk og det lokale språket tagalog. Dermed vakte de ikke oppsikt før de tok frem våpnene.

— De var bevæpnet med korte håndvåpen. De tok med seg fire personer og rømte med en gang, forklarer kapteinen.

Familien ble varslet tirsdag morgen

To japanere skal ha forsøkt å gjøre motstand, men til liten nytte. Mennene forsvant i små båter, men det er ukjent hvilken retning de tok. Det ble ikke avfyrt noen skudd og ingen ble skadet.

— Vi har ikke hørt noe fra kidnapperne, og vi har ikke mottatt krav om løsepenger, sier kapteinen.

Familien til den kidnappede nordmannen sier til Bergens Tidende at familien ble varslet om hendelsen av politiet tirsdag morgen.

— Det var en svært tung beskjed å få. Slik jeg har forstått det skal kidnappingen ha skjedd på mandag. Mer enn det vet vi ikke. Vi er selvsagt svært bekymret nå, sier faren til nordmannen.

Hæren i konflikt med kommunistgruppe denne helgen

«Rettferdighet for vår kommandant: NPA». Denne korte meldingen ble funnet av en sikkerhetsvakt på Ocean View resort etter at de væpnede kidnapperne hadde forlatt stedet med fangene mandag kveld. Det opplyser nettsiden til den filippinske presidentens kontor, som siterer rapporter fra den lokale politisjefen.

NPA står trolig for New People's Army, som er det filippinske kommunistpartiet CPPs væpnede gren.

Bakgrunn:

Les også

Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

Dersom det viser seg å være riktig at denne grupperingen står bak, kan aksjonen være gjennomført for å få oppfylt krav som knytter seg til Benito Tiamzon, formann i så vel CPP som NPA. Tiamzon ble ifølge The Manila Times arrestert i mars i fjor.

CPP leder koalisjonsgruppen National Democratic Front, som i flere tiår har kjempet for revolusjon på Filippinene. Norske myndigheter har siden 2001 vært involvert i fredsprosessen mellom regjeringen og National Democratic Front.

Kaptein Alberto Caber kan ikke bekrefte at det ble funnet en lapp signert NPA på åstedet, men sier at politiet etterforsker alle spor i saken. Derimot kan han bekrefte at hæren har vært i konflikt med New People’s Army denne helgen.

Saken fortsetter under videoen;:

Ektepar klarte å unnslippe

Før de fikk fatt på gislene, tok gjerningspersonene seg om bord i båten til et ektepar, men forsøket på å bortføre dem mislyktes fordi de gjorde kraftig motstand.

Ekteparet klarte å unnslippe, men de fikk hodeskader i kampen med kidnapperne, og behandles nå på sykehus.

Ifølge presidentkontorets nettside rapporterer Faco videre at polititjenestemannen som hadde ansvar for Holiday Oceanview Resort, kom til politistasjonen klokken 23.45 og meldte fra om bortføringen.

Da angrepet fant sted, var det rundt 30 turister på stedet, ifølge Manila Bulletin.

Først klokken 04.00 tirsdag morgen skal sikkerhetsvakten Alfie Monoy ha funnet papirarket med den angivelige beskjeden fra den kommunistiske grupperingen, NPA, cirka 500 meter fra bryggen der kidnappernes båter la til kai.

UD har satt krisestab

Utenriksdepartementet (UD) satte tirsdag morgen krisestab.

— Vi har personell på plass i området der dette skal ha skjedd, sier ambassadør Erik Førner til VG.

The Island Garden City of Samal Police Station har opprettet en spesialgruppe for å finne de fire bortførte. Innsatsen koordineres med det nasjonale politiets maritime avdeling, den filippinske kystvakten og lokale spesialstyrker.

Offensiv mot islamistgruppe

Det lokale politiet opplyser til nrk.no at de sitter på overvåkingsvideo av hendelsen, men at bildene skal være så mørke at de må få hjelp av teknisk ekspertise for å få bildene tydelig nok – slik at de kan kjenne igjen ansiktene på gjerningsmennene.

Båtene som gjerningspersonene flyktet i var så små at politiet ikke tror gisseltagerne har kjørt ut på åpent hav, og at gislene dermed er fraktet til et sted i nærheten. Tre patruljebåter fra den filippinske marinen leter nå etter gruppen. Også fly skal delta i jakten på kidnapperne.

Politiet har ikke fått noen henvendelse fra gjerningsmennene, og vet ikke om dette dreier seg om løsepenger eller om handlingen er knyttet til politiske mål. Ifølge BBC holder Abu Sayyaf en rekke gisler fanget i den sørlige delen av Filippinene.

Tirsdag morgen melder nyhetsbyrået AP at det filippinske militæret har iverksatt en aksjon for å ta til fange minst seks utenlandske islamistiske militante og deres allierte i Abu Sayyaf.

Aksjonen skal ha funnet sted i Sulu-provinsen, som ligger et godt stykke fra øyen kidnappingen skjedde. Det er ikke klart om det er noen sammenheng mellom de to hendelsene. Rundt tusen soldater skal ha deltatt i aksjonen.

Les også

Bakgrunn: Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

Sikkerhetssituasjonen er ustabil

Øyen Samal ligger nær byen Davao, som er den største byen på den urolige øya Mindanao sør på Filippinene.

Både politiet og militæret er overrasket over angrepet, som er en påminnelse om den ustabile sikkerhetssituasjonen i området, til tross for fredsinitiativer fra islamistiske opprørere den siste tiden.

Davao-regionen har vært relativt fredelig de siste ti årene. En fredsavtale med den største opprørsgruppen i fjor gjorde slutt på en 45 år lang konflikt som har kostet 12.000 mennesker livet og drevet 2 millioner på flukt.

Les også

 1. Slik lærer soldater å drepe

 2. Dette er nordmannens medfange

 3. Mannen som bestemmer over det norske gisselet

Kjartan Sekkinstad (56) fra Sotra (t.v) er en av de fire som ble kidnappet natt til tirsdag. UD bruker nå sitt nettverk for å finne ut hvem som står bak kidnappingen.