Verden

Dette kan vi vente av James Comeys vitnemål i Kongressen torsdag

Washington står på hodet i påvente av at den sparkede FBI-sjefen skal vitne i Senatet. Han vil bli spurt om han mener presidenten har forsøkt å forhindre etterforskningen av Russland-saken.

Donald Trump og tidligere FBI-sjef James Comey.
  • Tarjei Kramviken

Senatet fortsetter undersøkelsene av det et samstemt amerikanske etterretningsvesen mener var russiske forsøk på å påvirke presidentvalget i fjor.

James Comey skal vitne i Senatets etterretningskomité torsdag. Det blir hans første offentlige uttalelser siden Donald Trump ga ham sparken 9. mai.

Sparkingen utløste krass kritikk av presidenten og anklager om at han forsøkte å stanse Russland-etterforskningen.

– Jeg vil vite om Comey ble presset – passende eller upassende. Hvor mange samtaler hadde han med presidenten om dette temaet? sier demokraten Mark Warner til CBS. Han er en av senatorene som skal spørre ut Comey.

President Trumps kritikere mener sparkingen av James Comey var politisk motivert. FBI-sjefen har egentlig et åremål på ti år for å skjerme byrået fra politisk press. Comey fikk sparken etter bare tre år.

Comey kan diskutere samtaler med Trump

Det er uklart hvor mye Comey kan si så lenge etterforskningen fortsatt pågår. Han vil derfor neppe diskutere detaljer fra selve etterforskningen.

Et sentralt spørsmål er om etterforskerne har funnet bevis for en eventuell koordinering mellom Russland og Trump-kampanjen. Men det vil neppe bli besvart av den vanligvis frittalende tidligere FBI-direktøren.

  • Hvor ille ute er egentlig Trump? Ifølge historiker har bare to andre presidenter i samtidshistorien hatt like store problemer.

Comey og den uavhengige spesialetterforskeren Robert Mueller skal imidlertid ha blitt enige om at Comey kan avsløre noen detaljer om kommunikasjonen han hadde med presidenten, skriver The Washington Post.

Comey-notater legges ikke frem

Etter sparkingen skrev The New York Times at Trump hadde bedt Comey om å avslutte etterforskningen av Michael Flynn, Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Saken var basert på et notat Comey hadde skrevet om møtet med Trump og som avisen hadde fått gjengitt fra flere kilder.

Comey er kjent for å være nøye på å dokumentere samtaler, og senatskomiteen vil derfor være interessert i å høre hvilke andre samtaler han hadde med Trump før han fikk sparken.

Selve notatene vil ikke bli lagt frem denne uken. De er en del av etterforskningen, og en offentliggjøring vil forutsatte at Mueller gir grønt lys.

Michael Flynn hadde den viktige jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver i bare tre uker. Da hadde han tilgang til USAs dypest bevarte hemmeligheter. Han fikk sparken for å ha løyet til visepresident Mike Pence om samtaler han hadde med Russlands USA-ambassadør.

Flynn blir sentral

Det sentrale spørsmålet i den åpne høringen blir om Comey oppfattet det som at presidenten la press på ham for å tone ned Russland-etterforskningen og etterforskningen av Flynn.

Mediene har avslørt at Flynn kan ha brutt loven to ganger. Først da han unnlot å registrere seg som lobbyist for Tyrkia, slik loven krever. I tillegg har han tilsynelatende oppgitt uriktige opplysninger da han skulle sikkerhetsklareres. Begge deler er straffbart.

Comey vil også få spørsmål om en middag han hadde med Trump i Det hvite hus. Der skal Trump ha bedt FBI-sjefen om å love at han ville være lojal mot ham. Comey svarte at han bare kunne love «ærlighet».

Robert Mueller var James Comeys forgjenger som FBI-direktør. Som nyutnevnt spesialetterforsker har han overtatt ansvaret for å etterforske det etterretningstjenestene mener var russisk innblanding i valget.

Tre etterforskninger

Senatets undersøkelser er en av tre parallelle etterforskninger. Forrige uke sendte etterretningskomiteen i Representantenes hus, som også undersøker saken, ut syv stevninger, ifølge The Wall Street Journal.

Flynn og Michael Cohen, Trumps personlige advokat, var blant dem som fikk stevninger. Det samme gjorde selskapene til de to.

Spesialetterforsker Robert Mueller leder den tredje etterforskningen.

Så langt er det ikke noen bevis på at Trump eller kretsen rundt ham koordinerte med russerne. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, som kan ende opp med å ta flere år.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Amerikansk politikk