Verden

Amerikansk politiker anklages for å ha gått berserk etter et spørsmål om helsepolitikk

En republikansk politiker i delstaten Montana er siktet for overfall etter å ha gått i strupen på en journalist etter et spørsmål om helsepolitikk.

Greg Gianforte ble kjørt vekk av en medarbeider fra et valgkamparrangement i Montana etter at han skal ha gått til angrep på en journalist fra The Guardian. Politiet etterforsker saken.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

– Du gikk til angrep på meg. Du knuste brillene mine!

Journalisten Ben Jacobs var fattet, men åpenbart sjokkert etter at intervjuet med den republikanske politikeren Greg Gianforte endte på en helt annen måte enn hva han kunne forvente.

Gianforte tok ifølge Fox News journalister som bevitnet hendelsen, grep rundt nakken på Jacobs med begge hender og kastet ham deretter ned på gulvet i en såkalt body slam, et populært grep som benyttes innen amerikansk wrestling. Ifølge Fox-journalistene slo politikeren deretter reporteren flere ganger i ansiktet.

Fox news slo opp saken på sin nettside torsdag, under den tydelige tittelen «Meltdown in Montana».

Torsdag morgen melder CNN at at Gianforte er siktet for legemskrenkelse etter episoden.

– Kom deg ut!

et lydopptak av intervjuet, som The Guardian har lagt ut på sin nettside, kan man høre hvordan Jacobs stiller Gianforte et spørsmål om helsepolitikk før situasjonen blir avbrutt av en rekke høye brak.

– Jeg er så lei av folk som deg. Kom deg ut! roper Gianforte på lydbåndet.

Det var Jacobs selv som meldte om hendelsen – på Twitter:

Greg Gianforte er republikanernes kandidat til torsdagens spesialvalg i Montana, og episoden onsdag kveld skjedde like før et planlagt valgkamparrangement i småbyen Bozeman.

Fordi delstatens eneste kongressrepresentant, Ryan Zinke, ble utpekt av president Trump til å bli innenriksminister tidligere i år, må Montanas innbyggere velge en ny representant i Kongressens nedre kammer.

Zinke vant valget i 2016 med 56 prosent av stemmene, og Gianforte har vært ansett som den soleklare favoritten til å vinne spesialvalget.

Men nå har basketaket med The Guardian-journalisten, som etterforskes av den lokale sheriffen i Gallatin kommune, gjort at demokraten Rob Quist plutselig øyner en mulighet til å bli Montanas utvalgte i Representantenes hus i Washington, DC.

Ifølge bettingnettstedet PredictIt sank Gianfortes sannsynlighet for å vinne torsdagens valg fra 82 til 62 prosent som en følge av angrepet på journalisten onsdag kveld.

Gianforte-kampanjen sier i en skriftlig kommentar at The Guardian-journalisten hadde oppført seg aggressivt og at politikeren kun hadde forsøkt å forhindre at Jacobs dyttet mikrofonen opp i Gianfortes ansikt:

I uttalelsen hevder Gianfortes medarbeider at politikeren ba Jacobs om å fjerne lydopptageren – en begjæring som ikke er å finne på lydopptaket Jacobs publiserte like etter voldsepisoden.

Men Alicia Acuna, en journalist fra Fox News som var vitne til hendelsen, sier at Gianforte-kampanjens gjengivelse ikke stemmer overens med hva hun så.

– Gianforte tok tak i strupen på Jacobs med begge hendene og slengte ham i bakken, skriver Acuna på foxnews.com.

Den demokratiske senatoren Chris Murphy er blant de mange som påpeker at Gianforte-stabens versjon er noe helt annet enn hva man kan høre på lydbåndet:

Det lydopptaket derimot formidler, er at Gianforte blir kraftig irritert på Jacobs etter et spørsmål om onsdagens rapport fra Kongressens budsjettkontor, som viser at antallet amerikanere uten helseforsikring vil øke med 23 millioner dersom republikanernes nye helsereform blir vedtatt.

  • Les mer om denne rapporten: 23 millioner flere amerikanere vil stå uten helseforsikring med nye «Trumpcare».

Demokratene er sterkt imot lovforslaget, men det ble likevel vedtatt med et knapt flertall i Representantenes hus 4. mai fordi republikanerne har flertall i Huset og fordi partiledelsen lyktes i å holde sine representanter i stramme tøyler.

Velgerne, derimot, er misfornøyde med det nye forslaget. En tidligere versjon hadde støtte hos så lite som 18 prosent av befolkningen. Helsereformen er dermed noe som kan skape trøbbel i lokalvalg som torsdagens valg i Montana.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Republikanerne, USA
  3. Helsepolitikk
  4. The Guardian