Nord-Korea har avfyrt sitt niende missil siden Trump ble president

Sør-Koreas nyhetsbyrå Yonhap melder at Nord-Korea har avfyrt nok et ballistisk testmissil, det niende siden Donald Trump ble innsatt som USAs president.

Missiler fotografert under paraden 15. april for å markere 105-års fødselsdagen til landsfaderen Kim Il Sung.

Missilet ble avfyrt tidlig lørdag morgen, lokal tid, fra et anlegg i Puckhang nord for Pyongyang.

Militære kilder i Sør-Korea sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at testoppskytingen var mislykket, i likhet med den forrige for mindre enn to uker siden. Missilet nådde en høyde på 71 kilometer før det etter få minutter gikk i oppløsning.

Ifølge en amerikansk tjenestemann, var missilet av typen KN-17, som har mellomlang rekkevidde, melder CNN.

Trump twitret

– Nord-Korea respekterte ikke Kinas ønsker og deres høyt respekterte president når de gjennomførte oppskytingen av et mislykket missil i dag. Dårlig!, skriver Trump på Twitter noen få timer etter testen.

Nord-Korea har ikke direkte kommentert oppskytingen, men repeterte gjennom statlige medier lørdag landets mål om å nå det amerikanske fastlandet.

Sør-Koreas utenriksdepartement kaller testen et klart brudd på FNs resolusjoner og et siste tegn på landets «fiendtlighet og likegyldighet.»

En talsmann for japanske myndigheter, Yoshihide Suga, kaller også testen for et brudd på FNs resolusjoner.

Japan bekymret for angrep

– Japan kan ikke akseptere provokasjoner fra Nord-Korea, sier Suga.

Japan har de siste ukene blitt mer og mer bekymret over et mulig angrep fra Nord-Korea. USA har de siste dagene understreket at det er best om konflikten med Nord-Korea løses på fredelig vis. Men amerikanerne holder fortsatt muligheten åpen for et militært angrep.

Truet med nye sanksjoner

Nord-Koreas mislykkede prøveskyting ble foretatt mens situasjonen på den koreanske halvøy blir stadig mer spent, og til tross for intenst press fra så vel USA som det lukkede landets viktigste allierte Kina, om å stanse utviklingen av atomvåpen og ballistiske missiler.

Nord-Koreas leder Kim Jong UN fotografert under en parade i Wonsan 26. april.

Under Nord-Korea-møtet i FNs sikkerhetsråd fredag, advarte USAs utenriksminister Rex Tillerson om at det kan føre til «katastrofale konsekvenser» dersom Pyongyang-regimet ikke stopper utviklingen av disse våpensystemene. Tillerson truet Nord-Korea med nye sanksjoner og oppfordret hele verdenssamfunnet om å bidra til å legge press på Pyongyang.

– Jeg ber dette rådet handle før Nord-Korea gjør det, sa Tillerson.

Kina og Russland kritiserer USA

President Donald Trump sa torsdag i et intervju med Reuters at det er fare for en virkelig stor konflikt med Nord-Korea, samtidig som han roste president Xi Jinping og Kinas innsats for å få ledelsen i det lukkede landets ledelse til å besinne seg.

Men i FNs sikkerhetsråd understreket utenriksminister Wang Yi at det slett ikke er bare opp til Beijing å løse Nord-Korea-problemet. I møtet kritiserte både Kina og Russland amerikanernes trussel om å bruke militær makt.

– Bruk av makt vil bare føre til større katastrofer, sa Wang.

USA har beordret hangarskipet USS Carl Vinson og flere andre militære fartøyer til kysten utenfor Korea-halvøya. Atomubåten USS Michigan er allerede på plass i sørkoreansk havn.

Sør-Koreas marine planlegger å holde øvelser sammen med de amerikanske fartøyene.

Nord-Korea feiret nylig sine militære styrkers jubileum med en stor militærparade og omfattende øvelser og har truet med å senke det amerikanske hangarskipet.