Verden

Nord-Korea «bombardert» med kopier av satirisk film

Den nordkoreanske avhopperen Lee Min-bok hevder at han har brukt ballonger til å sende tusener av DVD-er med filmen The Interview over grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

Aktivister i Sør-Korea har i årevis sendt flyveblader med luftballonger over grensen til Nord-Korea. Foto: Ahn Young-joon

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Lee opplyser ifølge BBC at han siden januar flere ganger har organisert ballongferder mot nord nattetid, sist natt til 1. påskedag.

Avhopperen, som nå er sørkoreansk borger, sier at han i tillegg til dvd-boksene hadde festet amerikanske dollarsedler og flyveblader som kritiserer Kim Jong-uns regime, til ballongene.

— Lørdag sendte jeg 1000 eksemplarer av filmen og cirka en million flyveblad, hevder han overfor det franske nyhetsbyrået AFP.

Lee Min-bok er avhopper fra Nord-Korea.

Alle ballongslippene skal ha skjedd i øde områder vest i landet, og i all hemmelighet.

– Viser mann, ikke gud

Til CNN sier Lee at han ikke lo da han så The Interview og at han synes den er vulgær.

Når han likevel velger å bruke kraft og tid på å distribuere filmen ved hjelp av sin ukonvensjonelle metode, er det fordi han ønsker å fortelle nordkoreanerne sannheten, fremholder avhopperen.

Lee mener Nord-Koreas regime hater The Interview fordi filmen viser landets leder Kim Jong-un som en mann, ikke en gud.

Omstridt film

Seth Rogens komedie forteller en oppdiktet historie om den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIAs forsøk på å drepe Kim, tredje generasjons diktator i familien som har styrt det isolerte landet med allmektig jernhånd siden 1948.

Den satiriske filmen er selvsagt forbudt i Kims rike. Og den nordkoreaner som måtte finne en av de ballongfraktede dvd-ene og ha utstyr til å vise den, risikerer trolig et lengre opphold i arbeidsleir dersom han skulle bli oppdaget av myndighetene, kommenterer BBC.

Randall Park har rollen som Kim Jong-un i spillefilmen The Interview. Foto: Fra filmen

Hacking og trusler

Allerede innen The Interview var lansert, ble produsentselskapet SONY utsatt for hacking og mottok trusler om at kinoer som satte opp filmen, ville bli angrepet.

Det førte til at filmen ble stanset. Men da selskapet ble anklaget for å bøye av for et angrep mot ytringsfriheten, valgte SONY likevel å vise komedien. Det føderale amerikanske politiet FBI hevder at Nord-Korea sto bak både dataangrep og trusler, noe Pyongyang-regimet benekter.

Skyter på ballongene

Hvis Lee Min-bok virkelig har sendt av sted så mange ballonger som han hevder, må nordkoreanske grensevakter ha hatt et svare strev med å skyte ned flest mulig av dem, slik de pleier å få ordre om å gjøre når denne type «angrep» fra sør truer.

For ballongsendte budskap over grensen er ikke nytt. Aktivister i Sør-Korea har i flere år benyttet denne metoden for å spre materiale de mener befolkningen i nord kan ha nytte av for å danne seg et bilde av hva som foregår i resten av verden, utenfor deres kommunistiske herskeres kontroll.

En hovedhensikt oppgis ofte å være markering av støtte til nordkoreanere som avviser statspropagandaen og nekter å bøye av for landets lederskap.

Pyongyang-regimet har flere ganger protestert overfor myndighetene i Seoul og forlangt at noe blir gjort for å stanse de flyvende utfordringene mot president Kims stalinistiske enevelde.

Svaret fra Sør-Korea har vært at denne typen aktivitet er uheldig og i verste fall kan sette grenseboeres liv i fare.

Men samtidig, påpekes det fra Seoul: I et demokrati har innbyggerne rett til å distribuere sine meninger.

 1. Les også

  Kims atomvåpen for nybegynnere

 2. Les også

  Nord-Koreas Kim krevde 10 milliarder dollar for et møte

 3. Les også

  Utvist fra Sør-Korea for å ha talt pent om Pyongyang

Relevante artikler

 1. VERDEN

  I Nord-Korea er hackerne håndplukket og en del av eliten

 2. VERDEN

  Avhopper: Nord-Korea villig til å utslette Los Angeles

 3. VERDEN

  Nord-Korea mislykkes med ny rakettest

 4. VERDEN

  Park (24) rømte fra Nord-Korea. Nå advarer hun mot myk linje overfor diktaturet.

 5. VERDEN

  For to år siden åpnet landene forsoningssenter. Nå har Kim sprengt det i luften.

 6. VERDEN

  Nord-Korea truer igjen med å skyte raketter mot Guam