Verden

Tyskland vil bruke skrivemaskiner for å unngå USAs avlytting

Dette hevdes å være tyskernes "nye" verktøyi kampen mot å bli overvåket.

Tyske politikere som skal granske USAs spionasje mot Tyskland, vurderer å bruke gammeldagse skrivemaskiner for å unngå avlytting.

  • Nils Kristen Sandtrøe
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

E-post og annen moderne kommunikasjon vurderer politikerne i det tyske parlamentets granskingskommisjon å kutte helt ut.

Granskingskommisjonen skal undersøke opplysningene fra varsleren Edvard Snowden om at USA etterretningstjeneste NSA (National Sceurity Agency) har drevet omfattende overvåking i Tyskland.

Blant annet skal telefonen til statsminister Angela Merkel ha vært avlyttet av amerikanerne:

LES OGSÅ:

Les også

- Merkel kan ha vært overvåket i ti år

Det var lederen av granskingskommisjonen, Patrick Sensburg, som i et TV-intervju fortalte om hvordan de forsøker å unngå å bli avlyttet og overvåket. Deler av intervjuet er gjengitt av The Guardian og design— og teknologibloggen gizmodo.com.

- Ingen spøk

Sensburg forklarte i TV-intervjuet at de tar den operative sikkerheten svært alvorlig.

Da intervjueren spurte om de hadde tatt i bruk skrivemaskiner, svarte han «faktisk, har vi allerede [en skrivemaskin], og det er en maskinell skrivemaskin.» Han la til at det var ikke noen spøk.

I tillegg tas det forholdsregler på bruk av smartelefoner, medlemmene i kommisjonen har fått krypterte mobiltelefoner, men på vei inn til sitt sikrede møterom, må alle telefoner legges i et metallskrin.

— Vi har forsøkt å kommunisere trygt internt med kryptert e-post, krypterte bilder og andre ting som jeg selvsagt ikke vil røpe, forklarte Sensburg.

LES OGSÅ:

Les også

Spionskandale gir knute på tråden

Skal ha spionert for USA

Den siste utviklingen i overvåkingsskandalen, som har ført til at forholdet mellom Tyskland og USA er på et historisk dårlig nivå etter 2. verdenskrig, var da en 31 år gammel agent i den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) ble pågrepet.

Agenten er mistenkt for å spionere på nettopp undersøkelseskommisjonen på oppdrag fra en amerikansk etterretningstjeneste. Minst en gang skal han ha fortalt amerikanerne om hva utvalget drev med.

31-åringen ble først pågrepet, mistenkt for å ha hatt kontakt med russisk etterretningstjeneste. Men under avhør skal han ha tilstått å ha gitt informasjon til amerikansk etterretning.

I tillegg skal også en ansatt i det tyske forsvarsdepartementet være mistenkt for spionasje.

Fordi USA, ifølge Tyskland, ikke samarbeidet godt nok for å oppklare disse sakene ble USAs CIA-sjef i Tyskland bedt om å forlate landet i forrige uke.

Les også

  1. Spionskandale skaper knute på tråden mellom USA og Tyskland

  2. Tyskland ber CIA-sjef reise etter spionskandale

  3. Tyskland vil ha forklaring fra USA om spionsak

  4. Tysk etterretningsansatt pågrepet - hevder å ha spionert for USA