Verden

Video viser at amerikansk politi skyter mann med hendene i været

Enda en gang har en svart mann blitt skutt og drept av politiet i USA. Denne gangen er det blitt tatt opp på video.

 • Ap
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Enda et drap begått av politiet skaper sinne i USA. Onsdag viste amerikansk TV et videoklipp av en svært spent situasjon der to politimenn har stoppet en bil, og ender med å skyte den svarte mannen som kommer ut av passasjersetet. Ut i fra videobildene ser det ut til at mannen har hendene i skulderhøyde i det han kommer ut av bilen og blir skutt.

Videoklippet fra Brigdeton i New Jersey den 30. desember 2014, stammer fra et kamera som sto på dashbordet til politibilen som de to politimennene hadde kommet ut av. Politibilen står da parkert rett bak bilen politimennene har stoppet.

— Vis meg hendene dine!

Situasjonen tilspisser seg raskt i det den ene politimannen advarer partneren sin om han har fått øye på et skytevåpen i hanskerommet i bilen.

Politimannen Braheme Days skriker ordene «vis meg hendene dine» om og om igjen til Jerame Reid, som sitter i passasjersetet; «hvis du griper etter noe, så kommer du f**n meg til å dø!».

Det ser ut som om politimannen forsøker å strekke seg inn i bilen for å fjerne våpenet. Samtidig ser man at mannen som sitter i førersetet på bilen strekker hendene sine ut av bilvinduet. Men sekunder senere avsluttes det hele med at Reid ignorerer ordrene fra Days om ikke å bevege seg. Han reiser seg opp og kommet ut av bildøren - og blir skutt rett ned av begge politimennene.

Skytingen har ført til protester

Skyteepisoden har ført til demonstrasjoner i Bridgeton, en by i utkanten av Philadephia som sliter med store problemer. Av de 25.000 innbyggerne er to tredjedeler av befolkningen enten svarte eller av latinamerikansk avstamning.

Saken kommer i kjølevannet av en rekke skyteepisoder der svarte menn er blitt drept av hvite politifolk. I dette tilfellet var det en svart politimann, Days, som skjøt først. Partneren hans, som er hvit, avfyrte også skudd.

Begge politifolkene er blitt suspendert mens saken blir etterforsket.

- Han utgjorde ikke en trussel

— Videoen viser at Jeraime Reid ikke utgjorde en trussel på noe som helst tidspunkt. sier Walter Hudson, leder for borgerrettighetsgruppen National Awareness Alliance, til AP. - Han gjorde som politifolkene sa og de skjøt ham.

Reid (36) hadde tidligere sittet i fengsel i 13 år for å ha skutt mot politiet i New Jersey mens han var en tenåring.

Han ble også arrestert i fjor for blant annet besittelse av narkotika. Den gangen var Days en av politifolkene som arresterte ham.

Stoppet for en fillesak

Videoen av drapet ble offentliggjort etter at South Jersey Times og Press of Atlantic City be om å få den utlevert i henhold til amerikansk offentlighetslov.

Politiet stoppet bilen fordi den kjørte forbi et stopp-skilt uten å stoppe. Det hele startet vennlig nok, men så trekker Days seg plutselig tilbake og trekker pistolen sin, mens han roper til mennene i bilen at de skal vise ham hendene deres.

- Du kommer til å dø!

— Jeg kommer til å skyte deg, hører man at politimannen Days roper. På et tidspunkt bruker han også fornavnet til Reid. - Du kommer til å dø! Hvis du forsøker å få tak i noe, så kommer du til å dø!

— Jeg har ikke noen grunn til å forsøke å få tak i noe, bror, hører man Reid svare, samtidig som man kan høre at Days roper til partneren sin at Reid forsøker å få tak i noe.

- Jeg kommer ut for å legge meg ned

Så hører man at noen sier; «jeg kommer ut for å legge meg ned på bakken». Men Days roper til Reid at han ikke må bevege seg.

Passasjerdøren åpner seg og Reid kommer ut. Hendene hans er i skulderhøyde og ser ut til å være tomme. I det han skritter ut av bilen blir han skutt av begge politimennene med minst seks skudd.

 1. Les også

  Kraftig uro etter at nok en svart tenåring ble skutt av politiet i USA

Les mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Politiet: Mannen som ble skutt i Charlotte hadde pistol - politiets video publisert

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nye skyteepisoder mot politifolk i USA

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet blir ikke straffet etter at de skjøt og drepte mann (35)

 4. VERDEN
  Publisert:

  Voldelige protester etter ny politiskyting i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Sterke reaksjoner i USA etter at to svarte amerikanere er skutt av politiet på to døgn

 6. VERDEN
  Publisert:

  Unntakstilstand i Wisconsin: Politiet jakter på en antatt hvit mann etter at to ble drept under protester i Kenosha