Verden

Kun 22 gjester invitert til arveprinsens dåp

LONDON (Aftenposten): Onsdag feires britenes arveprins med en dåpsseremoni i tråd med foreldres smak.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Den britiske arveprinsen skal i dag døpes George Alexander Louis. Og når den knapt tre måneder gamle gutten døpes holdes både pressen og andre nysgjerrige på god avstand.

Likevel har de ivrigste rojale tilhengerne benket seg utenfor kapellet der dåpen foregår, og holdt stand i plaskende regn og vind for å få et glimt av George.

Men få timer før dåpen starter viser London-været seg fra sin beste side, og et enormt spesiallaget dåpskort signert av 5000 briter kunne trygt bringes frem til kapellet.

Og like før klokken 16, norsk tid, ankom hovedpersonen selv sin egen dåp. Trygt plassert i farens armer ble lille George båret inn i kapellet der gjestene ventet.

Hverken TV eller fotografer får være tilstede under seremonien .

Tradisjon og egne valg

Det er Erkebiskopen av Cantebury som i dag døper den lille arveprinsen med hellig vann fra Jordan-elven.

Foreldrene har valgt å gi George syv faddere, hvorav Williams kusine Zara Phillips er den eneste kongelige, skriver The Times. De øvrige fadderne er gode venner av Kate og William.

Paret har valgt det mindre kapellet i St. James palace i London, der det er plass til mellom 40 og 60 gjester, heller enn Buckingham Palace, der William og Charles i sin tid ble døpt.

Kun 22 gjester tar del i dagens dåp, enda færre enn forventet basert på valg av lokale. Hos de britiske TV-kanalene BBC og Sky kan du se stillbilder fra tv-bildene av George på vei inn i kapellet.

sz6d8eae.jpg

I tillegg til nærmeste familie og venner skal paret ha invitert jordmødrene som hjalp til da George kom verden i juli i år, skriver The Daily Telegraph.Flere nære barndoms— og studievenner av Kate og William skal ha blitt valgt til faddere for George.

Replika av historisk dåpskjole

Dåpskjolen er en eksakt kopi av kjolen hans far, farfar og oldemor brukte, og som totalt 60 nyfødte medlemmer av kongefamilien har blitt døpt i opp gjennom historien fra den først ble brukt i 1841. Men i 2004 var stoffet så slitt at man ble nødt til å sy en helt ny versjon av samme kjole, så George feirer sin store i dag i en nesten ny variant som kun er brukt en gang tidligere.

Moren Kate var iført en lys innsvinget drakt og hatt, pappa William i mørk dress og lyseblått slips.

Tre av ekteparets åtte-etasjer høye bryllupskake er i tradisjon tro hentet frem fra fryseboksen for å spises i dåpskaffen. Med litt ekstraarbeid på pynten er kaken så god som ny.

Valgte motefotograf

Selve seremonien foregår bak lukkede dører, men kongehuset vil sende ut et offisielt familieportrett etter dåpen.

Og der William og Kate lot bestefar Middleton ta det første offisielle bildet etter at den nybakte familien vendte hjem fra sykehuset, har de nå latt en profesjonell ta over bildejobben.

De har valgt den britiske mote- og magasinfotografen Jason Bell til å ta de offisielle dåpsbildene, og det har vakt oppsikt at en slik «rockefotograf» er tildelt et slikt oppdrag.

Bell har tidligere fotografert kjendiser som David Beckham og Daniel Craig for glansede magasiner som Vogue og Vanity Fair, og skal ha fått jobben etter å ha blitt nøye intervjuet for jobben og i hard konkurranse med andre kandidater.