Prins Harry og Meghan Markle ga hverandre sitt «ja»

Inn gikk Meghan Markle (36), fraskilt skuespillerinne fra USA. Ut gikk hertuginnen av Sussex.

Etter bryllupsseremonien gikk ferden i åpen vogn gjennom Windsors gater.

På trappene til St. George-kapellet i Windsor i Storbritannia ga hertuginne Meghan og prins Harry (33) hverandre det første kysset som rette ektefolk, til stor jubel.

Det var en synlig nervøs Harry, side om side med en smilende Meghan, som litt tidligere hadde gitt hverandre sitt «ja» under åsyn av erkebiskopen av Canterbury og rundt 600 gjester.

På trappen utenfor kapellet ga Meghan og Harry hverandre sitt første kyss som rette ektefolk.

Det var helt stille i forsamlingen da erkebiskopen spurte om noen protesterte. Men flere jublet da han erklærte paret som gift.

I flere dager har Storbritannia stått på hodet på grunn av bryllupet. I Windsors gater hadde opp mot 100.000 mennesker møtt frem, tre ganger så mange som til vanlig bor i småbyen noen mil utenfor London. Etter seremonien ble ekteparet fraktet i en åpnen hestevogn gjennom gatene for å motta folkets ovasjoner.

I forkant av seremonien sendte dronning Elizabeth, som selv var til stede, ut pressemelding om at paret ble tildelt titlene hertug og hertuginne av Sussex.

Les også

SE BILDENE: En fargefest. En folkefest. Et prinsebryllup.

Noe gammelt, noe nytt, noe selvplukket

Meghan stilte i en hvit brudekjole med båtutringning, lange ermer og fem meter langt slør, designet hos motehuset Givenchy, samt en over 90 år gammel tiara, lånt av dronningen. Brudens far var ikke til stede, han er nylig hjerteoperert. I stedet ble hun de siste meterne ført til alteret av sin kommende svigerfar, prins Charles.

Harry stilte, som sin bror og forlover prins William, i den svarte uniformen til kavaleriregimet Blues and royals, hvor de begge har tjenestegjort. Men den enkle brudebuketten i hvitt og grønt hadde Harry plukket selv.

Også andre sider ved seremonien var utradisjonell. Meghan lovet ikke å lystre sin ektemann, som kirkens bryllupsløfter tradisjonelt ber om. Prins Harry har på sin side valgt å bære giftering, som ikke er vanlig blant mannlige medlemmer av den britiske kongefamilien.

Les også

KOMMENTAR: «Det er lett å unne Harry alt godt», skriver Trine Eilertsen

Amerikansk preken stjal showet

Mest oppmerksomhet i kapellet fikk likevel prekenen, holdt av den amerikanske biskopen Michael Curry. Han er religiøst overhode i Den episkopalisme kirken i USA, og han har brukt sin posisjon til blant annet å arbeide mot rasisme og for homofiles rettigheter.

Bruden har en afroamerikansk mor, og valget av den svarte biskopen er blitt tillagt symbolverdi.

To av svært mange fremmøtte i Windsors parker og gater lørdag. Mange hadde hatt turen til byen noen mil utenfor London for å få med seg en bit av prinsebryllupet.

Den 13 minutter lange og flammende prekenen, holdt på amerikansk manér, var viet kjærligheten. Han åpnet med å sitere borgerrettsaktivisten Martin Luther King jr.:

– Vi må oppdage styrken ved kjærlighet, den forløsende styrken ved kjærlighet, og når vi gjør det, vil vår gamle verden bli en ny verden, siterte Curry.

Rundt 600 inviterte gjester fylte St. George-kapellet. Titusener var ute i Windsors gater utenfor.

Enkelte av de tilstedeværende så nesten litt sjokkerte ut av den ubritiske prekenen, mens andre trakk på smilebåndet. Selv dronning Elizabeth, som sjelden viser hva hun tenker, så litt overrasket ut.

– Kjærlighet er den eneste veien. Det er styrke i kjærlighet, ikke undervurder den, sa Curry tidlig i prekenen, adressert både direkte til brudeparet og til forsamlingen.

– Hvis dere ikke tror meg, tenk på første gang dere ble forelsket. Hele verden sirklet rundt deg og den du elsket. Vi ble skapt av kjærlighetens kraft. Gud selv er kilden til kraften. Den som ikke elsker, kjenner ikke Gud, sa han også.

Les også

LES OGSÅ: Slik vant prins Harry (12) en egen plass i britenes hjerter for alltid

Kjendistung affære

Ingen fra det norske kongehuset var blant de 600 gjestene i bryllupet. Den eneste norske gjesten var den profesjonelle polfaren Inge Solheim, som er venn av Harry.

De mange kjendisene til stede i Windsor fikk også mye oppmerksomhet. Blant andre talkshowdronningen Oprah Winfrey, paret Amal og George Clooney, skuespiller Idris Elba, Beckham-paret og tennisspiller Serena Williams var blant de inviterte.