Verden

Satellitt fant det kaldeste stedet på Jorden

En satellitt målte minus 93,2 grader Celsius midt i innlandet av Antarktis. Det er den laveste temperaturen som er målt på Jorden.

I nærheten av Antarktis' sentrum har en satelitt målt 93,2 minusgrader Celsius. Bildet er fra Jutulsessen på Dronning Mauds land.
 • Martin Aasen Wright
  Martin Aasen Wright
  Slagrammet småbarnspappa og styremedlem i LHL Hjerneslag Oslo

— Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forestille seg en så lav temperatur, sier Ted Scambos ved det amerikanske snø- og issenteret i Boulder, Colorado ifølge BBC.

Riktignok er 93,2 minusgrader den foreløpige temperaturen. Forskerne skal hente inn målinger fra flere temperaturmålere i verdensrommet for å få mer sikre tall.

Da kan den endelige temperaturen bli en grad lavere, ifølge BBC. The Guardian opplyser i et intervju med Scambos at temperaturen ble målt til minus 94,7 grader Celsius i august 2010, og at den samme Nasa-satellitten målte 92,9 minusgrader forrige sommer.

Kaldeste siden 1983

Den russiske Vostok-stasjonen målte den forrige kulderekorden til 89,2 minusgrader Celsius 21. juli 1983. Det var til forskjell fra i 2010, lufttemperaturen to meter over bakken som ble målt for 30 år siden. En satellittmåling måler derimot temperaturen fra selve ismassene, ikke luften.

93,2 minusgrader Celsius er cirka 50 grader kaldere enn gjennomsnittstemperaturen i Alaska og Sibir, og 30 grader kaldere enn Grønland.

Scambos la frem funnet under høstkonferansen til American Geophyscal Union (AGU), den største konferansen for geologer.

Ekstrem tørr og klar luft

Ted Scambos har jobbet med satellittmålinger av temperaturen i polare strøk i rundt 30 år. Scambos og hans kolleger har funnet ut at temperaturen er lavest i Antarktis i høytliggende områder i vintermånedene når luften er ekstremt tørr og og klar som gjør at varmluft ikke blir værende.

Ifølge Scambos måles så lave temperaturer i mindre «kuldehull».

- Kaldluft nær bakkeoverflaten faller lengre ned fordi luften er tung, og flytter seg videre ned i «luftlommene», forklarer han, ifølge BBC.

I «luftlommene» kan temperaturen falle ytterligere. Scambos forklarer at 93,2 minusgrader er det mest sikre tallet og at temperaturen kan ha vært en grad høyere eller lavere.

Til sammenlikning er den høyeste temperaturen målt, 70,7 plussgrader Celsius i Iran. En satellitt målte den høye temperaturen i Dasht-e Lut-ørkenen i 2005.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
  KULTUR
  Publisert:

  «Mer straff og flere forbud er ikke løsningen på utfordringene i ytringsrommet»

 3. 3
 4. 4
 5. 5