Verden

Drepte soldat på gaten – hyller al-Qaida i retten

LONDON (Aftenposten.no): De drapstiltalte forklarte i retten at de var usikre på hvem de angrep, men at de ba til Allah om at de hadde plukket seg ut en soldat.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

To menn står tiltalt for drapet på Afganistan-veteran og soldat Lee Rigby (25). Hverken Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22) erkjenner straffskyld, selv om de villig forklarer seg om måten de så seg ut Rigby og planla handlingen.

Rigby ble påkjørt og senere stukket gjentatte ganger med kniv og hugget med kjøttøks, midt på lyse dagen i mai i år.

Retten har de siste ukene hørt hvordan øyenvitner på gaten i Woolwich sørøst i London ble vitner til det svært brutale drapet.

De to tiltalte gjerningsmennene henvendte seg til forbipasserende og forklarte motivet for ugjerningen med uenighet i britisk utenrikspolitikk og hevn for at muslimer drepes i utenlandsoperasjoner.

Ba om å slå til mot soldat

Aktor har forklart hvordan de to tiltalte sirkulerte i området rundt militærbrakkene i Woolwich på drapsdagen, på utkikk etter en soldat. Rigby var på vei hjem og kledd i sivil da han ble valgt ut som offer. Rigby skal ha vært den første soldaten de fikk øye på.

Da tiltalte Michael Adebalajo i dag begynte sin forklaring i retten sa han at han ba til Allah i minuttene før handlingen, for å forsikre seg om at de angrep en soldat og ikke en sivil.

Les også

Frykter uro i London under soldatdrap-rettssak

— Vel, jeg tror ikke det er noen måte man kan vite 100 prosent sikkert at han var en soldat. Men det var en del skritt vi tok før vi satte igang den dagen. Jeg holdt meg oppe og ba til Allah, ba om at han gjorde oppdraget til en suksess, og at vi slo til mot en soldat og kun en soldat, forklarte Adebalajo i retten. - I tillegg, mens vi ventet, fortsatte vi å be til Allah for å forsikre oss at vi ikke så oss ut noen utenfor det Islam tillater. Jeg så soldaten, jeg så at han bar en type bag alle i Woolwich bærer.

Rigbys familie er tilstede under hele rettsforhandlingen. Han etterlot seg en sønn, en ekskone og en forlovede. Rigby ble gitt en militær begravelse der både statsminister David Cameron og London-borgermester Boris Johnson var blant de over 1000 fremmøtte.

Konvertert og senere radikalisert

Drapet vakte sterke reaksjoner, og utløste en ny debatt om radikalisering i London. De tiltalte ble begge skadet av politiet da de ble pågrepet, og har sittet varetektsfengslet etter at de ble skrevet ut fra sykehus.

The Guardians reporter i retten skriver at Adebalajo mangler tenner i munnen. Han ble i sommer angrepet av medfanger.

Da 28-åringen ble bedt om å utdype sin bakgrunn forklarte han at han er helhjertet motstander av britisk utenrikspolitikk, og at han i løpet av Irak-krigen ble frastøtt av mediedekningen av det britiske militærengasjementet.

Tidligere har han bedt retten om å tiltale ham ved navnet Mujaahid Abu Hamza. Et stort spørsmål i saken er hvorvidt de to tiltalte har handlet på egenhånd eller vært del av et større nettverk. I dagene etter drapet ble en håndfull mistenkte pågrepet på flere adresser i London, men ingen av disse pågripelsene endte i siktelser.

- Jeg elsker al-Qaida

Begge de to tiltalte var kjente navn for britisk etterretning, og de skal ha deltatt i ekstremistiske demonstrasjoner og samlinger. I 2010 ble Adebalajo pågrepet i Kenya, mistenkt for å ha vært på vei for å motta trening med Al-Shabaab.

I retten forklarte han at han ser på al-Qaida som hellige krigere, men at han aldri har møtt noen av dem.

— Jeg elsker dem. De er mine brødre. Jeg har aldri møtt dem, men jeg elsker dem og anser dem som mine brødre i Islam.

Adebalajo vokste opp i et kristent hjem, men konverterte i voksen alder til islam. Han har gjennomgått en radikaliseringsprosess, og forklarte i retten at han konverterte i løpet av det første året som student ved University of Greenwich.

Adebolajo og Adebowale er begge britiske statsborgere oppvokst i England.

De to tiltalte Michael Adebolajo (28) og Michael Adebowale (22) forsøkte ikke å flykte, men ventet til politiet ankom åstedet i Woolwich sør i London i mai i år. Begge de to ble skadet i skuddveksling under pågripelsen.