Spionsiktede Frode Berg må sitte i varetekt i Moskva frem til mai

Ingen løsning i sikte for Kirkenes-mannen Frode Berg etter at Moskva-domstol tirsdag fastholder fengsling av den spionsiktede pensjonisten til mai.

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble arrestert i Moskva 5. desember i fjor, etter påstander fra russisk sikkerhetspoliti om at han er spion. Det var stort sikkerhetsoppbud i retten da han tirsdag fikk forlenget fengslingen. Berg så svært betenkt ut.

– Jeg tror FSB trenger en ny etterforskningsperiode etter 5. mai. Da vil ikke etterforskningen være ferdig før til sommeren eller senere, sier Bergs russiske advokat Ilja Novikov til Aftenposten.

Det betyr at nordmannen må regne med å sitte i fengsel til over sommeren.

– Jeg tror denne saken vil ende med en dom i Moskva-domstolen. Min erfaring er at spørsmålet om utveksling først kommer opp etter en dom.

Tirsdag fikk Berg og hans russiske forsvarer Ilja Novikov blankt avslag på sin anke i domstolen i Moskva om å gi nordmannen bedre soningsforhold.

Bergs forsvarere har bedt om at han får sone i husarrest i Moskva.

Fikk ikke si noe

– Anken avvises. Forstår du dommen, spurte dommeren i Moskva-domstolen etter en times rettsmøte bak lukkede dører.

– Ja, sa Berg fra glassburet der han ble strengt bevoktet av polititjenestemenn.

Dommeren tillot at det ble tatt bilder under opplesningen av dommen, men la ned forbud mot å stille Frode Berg spørsmål. Berg selv fikk heller ikke si noe.

Advokaten: – Ser lyset i tunnelen

Likevel virker nordmannen både sterkere og ved bedre mot enn ved de to tidligere gangene det har vært mulig å møte ham i retten.

Frode Berg sto bak en tykk glassplate under rettsforhandlingene i Moskva tirsdag. Han har nå sittet i over tre måneder i varetekt i Lefortovo-fengselet i den russiske hovedstaden.

På spørsmål fra Aftenposten om hvordan det går med ham, kommuniserte Berg ved å vise tommelen opp og smile.

– Han ser litt lysere på situasjonen nå. Berg sier han ser lyset i enden av tunnelen, sier hans advokat Ilja Novikov.

– Hvorfor det?

– Berg tror at norske myndigheter vil gjøre alt de kan for å finne en løsning.

Tror giftsaken kan påvirke Bergs situasjon

– Atmosfæren er blitt ganske tøff, sier Novikov om klimaet mellom Russland og Vesten etter nervegiftangrepet i Storbritannia.

– Selv om Norge ikke er direkte involvert i denne saken mellom Russland og Storbritannia, ser vi ofte at dette fremstilles her borte som en sak hvor Vesten er ute etter Russland.

På sikt tror han likevel saken også kan virke positiv for Berg:

– På den andre siden kan Russland få behov å vise at man i hvert fall bygger broer til noen vestlige land. Da kan Frode Bergs sak bli en god sjanse til å demonstrere godvilje og at ikke alle forbindelser er ødelagt.

Bildet er fra forrige møte i Moskvas høyeste domstol, 23. januar, hvor Frode Berg første gang fikk forsvare seg offentlig etter arrestasjonen 5. desember. Da Berg prøvde å si at han er uskyldig, ble han raskt stoppet av vaktene.

Forbereder sak til menneskerettighetsdomstolen

Etter tre måneder har Berg og hans advokater ennå ikke fått vite hele grunnlaget for spionmistanken.

Mange av sakens dokumenter er fortsatt hemmelige for forsvareren. Først når etterforskningen er ferdig til sommeren, vil forsvarerne faktisk vite hva som ligger til grunn for fengslingen.

– Vi visste at vi neppe ville få medhold. Det skjer nesten aldri, sier Novikov.

– Men for å forberede en sak for Den europeiske menneskerettighetsdomstol, er denne anken viktig.

Berg og hans advokater nekter fortsatt å si hvem de to nordmennene som ba ham ta med penger til Russland, er.

– Jeg har taushetsplikt om dette, sier Novikov.

3000 euro og to konvolutter med navn

Frode Berg ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB utenfor Hotell Metropol i Moskva 5. desember. FSB mistenker ham for medvirkning til spionasje fordi han hadde med seg 3000 euro og to konvolutter.

På konvoluttene sto navn på personer som FSB hevder var involvert i spionasje mot Russland for norsk etterretning.

Forrige gang Berg var i Moskva-domstolen, 23. januar, var første gang nordmannen fikk forsvare seg offentlig mot spionanklagene.

Ti dager senere, 2. februar, ble fengslingen av Frode Berg forlenget til 5. mai av Lefortovo-domstolen, som i praksis aldri bestemmer noe annet enn det FSB har bestemt.

– Jeg føler meg forferdelig misbrukt, sa Frode Berg om de to personene som ba ham ta med pengene til Moskva.

Jeg føler meg forferdelig misbrukt, sa Frode Berg da Lefortovo-domstolen vedtok at han skulle holde fengsles helt frem til 2. februar.

Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov har flere ganger tidligere gitt uttrykk for at Bergs beste håp ligger i at Norge og Russland blir enige om en utleveringsavtale.