Verden

Gina Haspel ledet CIAs torturprogram i Thailand, nå kan hun bli den første kvinnelige toppsjefen

Gina Haspel (61) er utpekt som etterfølgeren til Mike Pompeo i CIA. I flere år var hun sjef for et hemmelig fengsel hvor de innsatte ble utsatt for tortur.

Gina Haspel kan bli den første kvinnen til å lede CIA.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Jeg har mange spørsmål til Gina Haspel, sier Mark Warner, demokratenes leder i Senatets etterretningskomité.

Tirsdag kunngjorde Trump at han ønsker 61-åringen som ny CIA-sjef. Hun tar over etter Mike Pompeo dersom han blir godkjent av Senatet som USAs nye utenriksminister.

Hun kan dermed bli den første kvinnen til å lede den legendariske etterretningsorganisasjonen.

  • Trump og Tillerson var uenige fra dag én. Her er fem av de viktigste kranglene.

Haspel har arbeidet i CIA siden 1985. I en årrekke jobbet hun som hemmelig agent, og hun har vært sjef for en rekke av CIAs utenriksstasjoner.

Blant annet var hun sjef for CIAs virksomhet i Thailand i 2002. Der drev etterretningsorganisasjonen et hemmelig fengsel hvor terrormistenkte ble utsatt for tortur.

Ifølge The Times spilte Haspel en sentral rolle da CIA brukte kontroversielle metoder i avhørene av folk som var mistenkt for å være Al-Qaida-medlemmer.

Ledet hemmelig torturfengsel

I Thailand hadde hun blant annet ansvaret for avhørene av to fanger, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri, som ble utsatt for tortur, skriver The New York Times.

Ved det hemmelige fengselet ble Abu Zubaydah utsatt for vanntortur («waterboarding») 83 ganger i løpet av en måned. Under avhør ble hodet hans gjentatte ganger slengt inn i veggene, og han ble utsatt for en rekke andre torturmetoder.

Til slutt fant avhørslederne ut at Zubaydah ikke satt på noe informasjon.

Avhørene av Zubaydah og al-Nashiri ble filmet og lagret i en safe ved CIAs utenriksstasjon i Thailand inntil 2005. Da ble filmene ødelagt.

Haspel, som i 2005 var tilbake i USA og arbeidet ved CIAs hovedkontor, signerte ordren om å slette opptakene av avhørene av Zubaydah og al-Nashiri.

Etterretningsorganisasjonen har i flere år hevdet at avgjørelsen om å slette opptakene ble tatt av Haspels sjef, José Rodriguez, som var CIAs direktør for hemmelige virksomheter.

Vanntortur er blant avhørsmetodene Haspel godkjente ved CIAs hemmelige fengsel i Thailand. Her viser en demonstrant i Washington D.C. hvordan «waterboarding» blir gjennomført.

Stanset i 2013

Over 100 fanger som ble tatt mellom 2001 og 2009, ble avhørt med metoder som tidligere president Barack Obama omtalte som tortur.

Da CIA ønsket å utnevne Haspel som direktør for organisasjonens hemmelige virksomheter i 2013, ble hun stanset av demokratene i Kongressen.

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein blokkerte utnevnelsen på grunn av Haspels rolle i avhørene og ødeleggelsen av opptakene.

Over 100 fanger ble i perioden mellom 2001 og 2009 utsatt for blant annet vanntortur. Avhørsmetodene skal ha funnet sted enten ved CIA-ledede hemmelige fengsler eller her ved militærbasen Guantánamo Bay på Cuba.

Kontroversiell utnevnelse

Da Mike Pompeo utnevnte Haspel som CIAs nestsjef i februar i fjor, uttrykte en rekke demokrater i Kongressen bekymring over hennes historie knyttet til tortur.

Republikanerne var overveldende positive til utnevnelsen.

Devin Nunes, den republikanske lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, sa at Haspel imponerte med sin dedikasjon og engasjement i etterretningsvirksomhetene.

Populær blant sine egne

Innad i etterretningsorganisasjonen ble ansettelsen av Haspel som CIAs nestsjef møtt med applaus - også fra folk som Obama-administrasjonen hadde utnevnt.

Michael J. Morell, som to ganger jobbet som CIA-sjef, var blant dem som sa han «applauderte» utnevnelsen av Haspel.

Lovprisingen av Haspel, til tross for hennes rolle i tortureringen av fanger, viser etterretningsorganisasjonens ambivalente forhold til dem som deltok i brutale avhørsmetoder, skriver The New York Times.

Under Bush-administrasjonen ble det erklært at avhørsmetoder som vanntortur var lovlig. Innad i CIA mener mange, ifølge The New York Times, at de som brukte denne typen avhørsmetoder, «bare gjorde jobben sin».

Les mer om

  1. CIA
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Rex Tillerson