Gina Haspel ledet CIAs torturprogram i Thailand, nå kan hun bli den første kvinnelige toppsjefen

Gina Haspel (61) er utpekt som etterfølgeren til Mike Pompeo i CIA. I flere år var hun sjef for et hemmelig fengsel hvor de innsatte ble utsatt for tortur.

Gina Haspel kan bli den første kvinnen til å lede CIA.

– Jeg har mange spørsmål til Gina Haspel, sier Mark Warner, demokratenes leder i Senatets etterretningskomité.

Tirsdag kunngjorde Trump at han ønsker 61-åringen som ny CIA-sjef. Hun tar over etter Mike Pompeo dersom han blir godkjent av Senatet som USAs nye utenriksminister.

Hun kan dermed bli den første kvinnen til å lede den legendariske etterretningsorganisasjonen.

Haspel har arbeidet i CIA siden 1985. I en årrekke jobbet hun som hemmelig agent, og hun har vært sjef for en rekke av CIAs utenriksstasjoner.

Blant annet var hun sjef for CIAs virksomhet i Thailand i 2002. Der drev etterretningsorganisasjonen et hemmelig fengsel hvor terrormistenkte ble utsatt for tortur.

Ifølge The Times spilte Haspel en sentral rolle da CIA brukte kontroversielle metoder i avhørene av folk som var mistenkt for å være Al-Qaida-medlemmer.

Ledet hemmelig torturfengsel

I Thailand hadde hun blant annet ansvaret for avhørene av to fanger, Abu Zubaydah og Abd al-Rahim al-Nashiri, som ble utsatt for tortur, skriver The New York Times.

Ved det hemmelige fengselet ble Abu Zubaydah utsatt for vanntortur («waterboarding») 83 ganger i løpet av en måned. Under avhør ble hodet hans gjentatte ganger slengt inn i veggene, og han ble utsatt for en rekke andre torturmetoder.

Til slutt fant avhørslederne ut at Zubaydah ikke satt på noe informasjon.

Avhørene av Zubaydah og al-Nashiri ble filmet og lagret i en safe ved CIAs utenriksstasjon i Thailand inntil 2005. Da ble filmene ødelagt.

Haspel, som i 2005 var tilbake i USA og arbeidet ved CIAs hovedkontor, signerte ordren om å slette opptakene av avhørene av Zubaydah og al-Nashiri.

Etterretningsorganisasjonen har i flere år hevdet at avgjørelsen om å slette opptakene ble tatt av Haspels sjef, José Rodriguez, som var CIAs direktør for hemmelige virksomheter.

Vanntortur er blant avhørsmetodene Haspel godkjente ved CIAs hemmelige fengsel i Thailand. Her viser en demonstrant i Washington D.C. hvordan «waterboarding» blir gjennomført.

Stanset i 2013

Over 100 fanger som ble tatt mellom 2001 og 2009, ble avhørt med metoder som tidligere president Barack Obama omtalte som tortur.

Da CIA ønsket å utnevne Haspel som direktør for organisasjonens hemmelige virksomheter i 2013, ble hun stanset av demokratene i Kongressen.

Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein blokkerte utnevnelsen på grunn av Haspels rolle i avhørene og ødeleggelsen av opptakene.

Over 100 fanger ble i perioden mellom 2001 og 2009 utsatt for blant annet vanntortur. Avhørsmetodene skal ha funnet sted enten ved CIA-ledede hemmelige fengsler eller her ved militærbasen Guantánamo Bay på Cuba.

Kontroversiell utnevnelse

Da Mike Pompeo utnevnte Haspel som CIAs nestsjef i februar i fjor, uttrykte en rekke demokrater i Kongressen bekymring over hennes historie knyttet til tortur.

Republikanerne var overveldende positive til utnevnelsen.

Devin Nunes, den republikanske lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, sa at Haspel imponerte med sin dedikasjon og engasjement i etterretningsvirksomhetene.

Populær blant sine egne

Innad i etterretningsorganisasjonen ble ansettelsen av Haspel som CIAs nestsjef møtt med applaus - også fra folk som Obama-administrasjonen hadde utnevnt.

Michael J. Morell, som to ganger jobbet som CIA-sjef, var blant dem som sa han «applauderte» utnevnelsen av Haspel.

Lovprisingen av Haspel, til tross for hennes rolle i tortureringen av fanger, viser etterretningsorganisasjonens ambivalente forhold til dem som deltok i brutale avhørsmetoder, skriver The New York Times.

Under Bush-administrasjonen ble det erklært at avhørsmetoder som vanntortur var lovlig. Innad i CIA mener mange, ifølge The New York Times, at de som brukte denne typen avhørsmetoder, «bare gjorde jobben sin».