Verden

Macron legger avgiftsøkninger på is etter flere uker med gateslag og protester

Frankrikes regjering kommer til å utsette de planlagte økningene i drivstoffavgiftene etter uker med kraftige protester.

Demonstrasjoner mot avgiftsøkninger utviklet seg til opptøyer i Paris lørdag. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Statsminister Édouard Philippe sa tirsdag formiddag at regjeringen vil legge flere avgiftsøkninger på is i seks måneder.

Målet er å få en slutt på de voldsomme protestene som har herjet de siste par ukene. I tillegg til utsettelsen, vil regjeringen innføre tiltak for å bedre levestandarden for lavinntektsfamilier, melder AFP.

– Du må være døv eller blind for å ikke å se eller høre dette sinnet, sa Phillipe.

– Franskmennene som har tatt på seg gule vester ville ha lavere skatter og jobb. Det er det samme som vi ønsker. Hvis vi ikke har lyktes i å forklare det, hvis regjeringen ikke har klart å overbevise Frankrike om dette, da må noe gjøres annerledes, sa statsministeren, ifølge Reuters.

Myndighetenes varslede økning i bensin- og dieselavgifter har bidratt til landsomfattende protester og regelrette opptøyer mot president Emmanuel Macrons regjering. Macron selv utsatte et planlagt besøk til Serbia for å bli i landet på grunn av opptøyene.

Macron har sagt at avgiftsøkningene er helt nødvendige for å få ned utslippene og innfri klimakuttmålene.

  • Derfor står Paris i brann - for tredje helg på rad.

Gateslag

Demonstrasjonene begynte som en grasrotprotest i regi av en bevegelse som kaller seg De gule vestene, mot en planlagt avgiftsøkning på drivstoff. Demonstrasjonene har senere utviklet seg til en bredere bølge av motstand mot økende levekostnader, skatter og avgifter og Macron-regjeringens økonomiske reformer.

Paris har de siste tre helgene vært preget av omfattende og dels voldelige protester. I helgen utviklet demonstrasjoner seg til rene gateslag. Da ble over 130 personer skadd og 400 pågrepet under opptøyene, som omtales som de voldeligste i hovedstaden på lang tid. Men demonstrantene har nektet å snakke med regjeringen.

Trusler

Demonstrantene krever ikke bare oppheving av økningen i drivstoffavgiftene. De krever også høyere minstelønn og at regjeringen gjeninnfører formuesskatt for høytlønnede – en skatt som ble avskaffet i fjor.

Representanter for De gule vestene skal ha planlagt å møte Philippe. Hans kontor opplyste tirsdag at statsministeren av hensyn til deres sikkerhet ikke kommer til å møte noen av representantene.

Begrunnelsen er at flere av lederne for demonstrasjonene har mottatt trusler fra meddemonstranter med advarsel om å ikke forhandle med regjeringen. Det opplyser to av lederne, Jacline Mouraud og Benjamin Cauchi.

Politiske og økonomiske kostnader

Næringslivsledere har advart om at demonstrasjonene kan skremme unna juleshoppere i den hektiske innspurten fram mot jul.

Finansminister Bruno Le Maire opplyste mandag at hotellreservasjonene har falt mellom 15 og 20 prosent siden protestene begynte.

Masseprotester har gjentatte ganger gjennom historien tvunget franske presidenter til å foreta helomvending, men Macron har så langt vist seg som en lite fleksibel reformpolitiker, og med evne til å stå imot presset.

– Jo lenger dette pågår, desto høyere blir den politiske kostnaden, sier Bruno Cautres ved forskningsinstituttet Cevipof.

Høye skatter

Fra sidelinjen har høyrepopulistiske Marine Le Pen heiet på demonstrantene. Hun har bedt Philippe «avslutte konfrontasjonslinjen som Emmanuel Macron har stått for de siste tre ukene».

Flere partier både i sentrum-høyre-landskapet og på venstresiden har også uttalt at de støtter protestene.

Finansminister Le Maire mener løsningen som må til for å bedre franske familiers kjøpekraft, er å redusere det generelle skattetrykket i Frankrike. Landet har noen av Europas høyeste skatter.

– Vi må få fortgang i arbeidet med å redusere skattene. Men for å gjøre det, må vi også sette opp farten for å redusere offentlige utgifter, sier Le Maire.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Emmanuel Macron