Nord-Korea hevder å ha utviklet og testet nytt våpen

Nord-Korea har utført en «vellykket test» av et nytt «høyteknologisk våpen», ifølge landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sammen med Cubas president Miguel Díaz-Canel i starten av november.

KCNA spesifiserer ikke i sin melding hva slags våpen det er snakk om, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Landets leder Kim Jong-un skal ifølge meldingen ha inspisert våpenet og var tilskuer da våpenet ble testet fredag. Testen «var vellykket», ifølge KCNA.

– Det toppmoderne våpenet, som lenge har vært under utvikling under vårt partis dynamiske lederskap, har som formål å beskytte vårt territorium og betydelig forbedre kampstyrken i hæren vår, heter det i meldingen, skriver Yonhap.

«Trygge»

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de fortsatt er «trygge» på det som ble vedtatt på toppmøtet med Donald Trump og Kim Jong-un i Singapore i juni, hvor de kom frem til en vag enighet om atomvåpennedrustning.

Departementet sier avtalen «vil skape en lysere fremtid» Nord-Korea.

– Vi er i samtale med Nord-Korea om å gjennomføre avtalen. Vi er sikre på at løftene fra Trump og Kim vil bli oppfylt, heter det i uttalelsen.

– Nye missiler

Statslederens våpeninspeksjon er den første kjente siden han overvar testen av et Hwasong-15-missil i november i fjor, ifølge Yonhap.

I juli sa amerikanske etterretningskilder til Washington Post at de tror Nord-Korea er i ferd med å utvikle nye missiler.

Det er ikke kjent hvor fredagens missiltest ble gjennomført, annet enn at det skal ha blitt gjort ved «et nasjonalt forsvarsinstitutt».

– Avslørt av satellittbilder

Washington Posts kilder uttalte også den gang at de tror Nord-Korea utviklet minst ett interkontinentalt missil av typen Hwasong-15 ved et anlegg i Sanumdong i utkanten av hovedstaden Pyongyang.

Det var ved dette anlegget Nord-Koreas første interkontinentale missil med en rekkevidde til å nå USA ble produsert, det ene av dem en Hwasong-15.

Amerikansk etterretning mener at satellittbilder fra Sanumdong kan tyde på at ett eller to missiler av samme type nå er i produksjon.