Sverige-forhandlinger kan stanse en av verdens største humanitære katastrofer

Torsdag møtes partene i krigen i Jemen til forhandlinger utenfor Stockholm. Allerede etter kort tid ble det klart at partene er enige om å utveksle krigsfanger.

 Torsdag møtes partene i Jemen-konflikten på Johannesburg slott, nord for Stockholm. Politiet tar alle forholdsregler.

FNs Jemen-utsending Martin Griffiths opplyser at partene i Jemen-krigen er blitt enige om en fangeutveksling.

Fredssamtalene for det krigsherjede landet åpnet torsdag i Sverige, og partene har så langt kommet med utspill om sine krav og forhandlingsposisjoner. Fangeutvekslingen er det første positive tegnet fra Stockholm.

Jemens internasjonalt anerkjente regjering, som ble drevet i eksil i 2015, krever at Houthi-opprørerne trekker seg ut av den strategisk viktige havnebyen Hodeida.

– Kupp-militsen må trekke seg helt bort fra vestkysten og overlate området til den legitime regjeringen, uttaler Khaled al-Yamani, Jemens utenriksminister, på Twitter.

Tirsdag ankom opprørsrepresentantene Sverige, og onsdag ankom regjeringens delegasjon.

Les også

KOMMENTAR: «Aldri så galt at det ikke er godt for noe: Drapet på en journalist kan bidra til fred i Jemen», skriver Frank Rossavik

Krever flyplassen gjenåpnet

Opprørerne truer med å stenge flyplassen i hovedstaden Sana for FN-fly, dersom fredsforhandlingene i Sverige ikke resulterer i at den blir helt gjenåpnet.

Saudi-Arabia, støttet av USA, gikk til krig mot houthiene i Jemen mars 2015 og har innført full blokade av landet. Saudienes mål er å få president Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans regjering gjeninnsatt.

– Dersom flyplassen i Jemens hovedstad ikke blir gjenåpnet for det jemenittiske folk, vil jeg be vårt politiske råd og regjeringen i Sana om å stenge flyplassen for alle fly, uttaler opprørslederen Mohammed Ali al-Huthi på Twitter.

Jemenitter ser på resultatet av nok en Saudi-arabisk flyangrep. Bildet er tatt i februar i år, men krigen pågår fortsatt med full styrke.

Halve befolkningen nær sultkatastrofe

Minst 10.000 mennesker er drept i krigshandlinger siden 2015, store deler av landets infrastruktur er bombet i grus og 14 millioner mennesker trues nå av sult, ifølge FN.

Det første forsøket på å komme frem til en forhandlingsløsning fant sted i Kuwait i 2016, men strandet etter 108 dager og opprørernes delegasjon ble deretter sittende fast i Oman i tre måneder før de fikk returnere til Jemen.

Unge gutter ser på og leker i nyspadde graver i august i år. De står klare til bruk for ofre fra flyangrep.

I september i år gjorde FNs spesialutsending Martin Griffiths et nytt forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet, men houthiene nektet å reise til Genève uten garantier om at de ville få reise hjem og krevde også at FN bisto med å evakuere sårede opprørere.

Griffiths ga ikke opp og har nå lyktes med å få partene til å gå med på avtaler om evakuering av sårede og fangeutveksling. Han har også fått dem med seg til Sverige.

Les også

LES OGSÅ: Den arabiske våren – eller motrevolusjon som slo feil? Slik begynte katastrofen i Jemen.

Grundige forberedelser

Både FN og svenske myndigheter har forberedt fredssamtalene grundig og håper at partene skal bli såpass trygge på hverandre at det blir tatt steg i retning av fred.

– Det handler om å bygge opp trygge rom, sier Isak Svensson, freds- og konfliktforsker ved Uppsala universitet, til nyhetsbyrået TT.

Alt som skjer på Johannesburg slott er forberedt til minste detalj, helt ned til bordplasseringen i kaffepausene. Sverige har gode forutsetninger for å kunne lykkes, mener Svensson.

– Siden vi er et nøytralt land som har forbindelser med alle parter, og som ikke oppfattes å ha egne interesser i konflikten, sier han.