Minst 222 omkom etter tsunami i Indonesia

222 mennesker er bekreftet omkommet etter at en tsunami rammet i Indonesia lørdag. Norske Øystein Andersen måtte evakuere med familien.

Tsunamien knuste hundrevis av bygninger i Carita i Indonesia.
Tsunamien knuste hundrevis av bygninger i Carita i Indonesia.

Minst 222 er omkommet og 843 er skadet, melder de nasjonale krisehåndteringsmyndighetene på Facebook. Mange er fortsatt savnet.

– Situasjonen og tallet på omkomne kommer til å være flytende de neste dagene, og til og med ukene, sier Kathy Mueller, talsperson for Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger søndag kveld.

På samme tid arbeidet hundrevis av redningsarbeidere med å evakuere sårede og bære inn rent drikkevann og presenninger for å gi midlertidig husly til de tusenvis av menneskene som ble rammet av tsunamien dagen før.

Indonesiske krisemyndigheter opplyste søndag morgen at 222 mennesker så langt er bekreftet døde etter katastrofen. I tillegg er 843 personer skadd, og minst 28 mennesker er savnet.

Tallene ble gitt før redningsmannskapene hadde rukket å nå fram til alle de berørte områdene, og også krisemyndighetenes talsmann Sutopo Purwo Nugroho har advart om at dødstallet kan stige.

Overlevende samlet i en moské i provinsen Banten etter at vulkanen Anak Krakatau hadde et kraftig utbrudd.

Popbandet Seventeen holdt konsert på et hotell ved stranden da en bølge slo inn bakfra, og over scenen deres. Videoen viser de voldsomme kreftene som var i sving.

Bandets vokalist Riefian Fajarsyah har postet en video på Instagram der han gråtende forteller at hans kone, bandets bassist og manager er blant de savnede.

Myndighetene ba folk om å ikke få panikk

Store ødeleggelser etter tsunamien

Hundrevis av bygninger langs kysten ble ødelagt da den kraftige bølgen traff kysten sør i Sumatra-provinsen og Java-provinsens vestlige tupp klokken 21.30 lørdag kveld.

Ettersom tsunamien ikke ble forårsaket av et jordskjelv, ble ikke alarmsystemene utløst, og myndighetene hadde kort tid på å reagere og advare innbyggere i de utsatte områdene. Isteden var det et undervannsskred etter et utbrudd i vulkanen Anak Krakatoa i kombinasjon med høyt tidevann som utløste katastrofen.

Indonesiske myndigheter trodde først det ikke var snakk om en tsunami og ba innledningsvis folk om å ikke få panikk. Nugroho beklaget senere dette.

– Hvis det ble gjort en feil innledningsvis, beklager vi, skrev han på Twitter.

Nordmann måtte evakuere

Norske Øystein Andersen måtte evakuere familien i all hast da en tsunami traff hotellet deres i Vest-Java lørdag kveld.

– Jeg løp og banket på der kona og gutten min lå og sov. Da traff bølge nummer to hotellet vårt så hele bygningen ristet. Jeg kunne se bølgen gjennom vinduet, sier Andersen til NTB. Nordmannen er lokalt ansatt ved Norges ambassade i Jakarta og jobber med administrasjon og konsulær bistand

Store ødeleggelser

Utenfor hotellet ble Andersen møtt av store ødeleggelser. Båter ble skyllet inn på land, biler var ødelagt og bygninger rasert. Han og familien fulgte etter lokale beboere som rømte opp i høyden.

– Vi tenker å dra til storbyen etter dette, for det er ikke særlig hyggelig her, sier han. Noen timer før tsunamien inntraff, tok Andersen, som også er vulkanfotograf, bilder av vulkanutbruddet som utløste bølgene.

I september omkom 832 i Indonesia etter jordskjelv og tsunami i byen Palu.