Ballonger og drager – Israel sliter med å forsvare seg mot Gazas nye våpen

ISTANBUL (Aftenposten): Jordbruksland på størrelse med 4000 fotballbaner har brent opp.

Unge palestinske menn sender opp ballonger fylt med helium. Under ballongene henger det brennbart materiale.

Det israelske forsvaret sliter med å forsvare seg mot det nye lavteknologi-våpenet til palestinerne på Gazastripen, nemlig partyballonger og drager.

Palestinerne på Gazastripen er militært fullstendig underlegne israelerne. De tar derfor i bruk helt andre metoder for å legge press på Israel. Sist ut er å antenne israelske landbruksområder.

En brannmann forsøker å slukke en brann på israelsk side like ved grensegjerdet mot Gaza. Bildet er tatt 11. mai.
Israelske kvinner med kikkerter forsøker å få øye på drager eller ballonger med brennbart materiale. De sitter like ved grensen mot Gaza. Bildet er tatt 8. juni.

En metode som krever færre palestinske ofre

Store demonstrasjoner og forsøk på å storme grensegjerdet som omslutter nesten hele Gaza, har ført til at mange palestinere er blitt skutt av israelerne.

Et annet og mer ukonvensjonelt våpen er ballonger eller flyvende drager som det er blitt festet brennbart materiale til.

En drage flyr over grensen mellom Gaza og Israel den 8. juni.
En israelsk soldat viser frem en drone og brennbart materiale som den har avskåret ved grensen mot Gaza. Bildet er tatt 5. juni.

Mye jordbruksland har gått opp i røyk

Det brennbare materialet har vist seg å være effektivt. Hittil har 2800 hektar med jordbruksland, et område på størrelse med 4000 fotballbaner, blitt svidd av. Dette inkluderer 570 hektar med hvete, skriver Financial Times.

Totalt har 25 kvadratkilometer blitt rammet, ifølge det israelske forsvaret. Dette tilsvarer et område på størrelse med en fjerdedel av Bærum kommune.

Israelske soldater forsøker å slukke en brann ved Mefalsim-kibbutzen den 14. mai.
En israelsk brannmann forsøker å slukke en brann ved grensen mot Gaza den 11. mai.

Lavteknologi danker ut høyteknologi

For å starte branner hos israelerne, henger palestinerne oljedynkede klesfiller eller små bokser med brennende kull under ballongene og dragene. Det har også vært rapporter om at det er blitt festet eksplosiver til dem.

Ballonger fylt med helium er vanskelig å skyte ned og det er for mange av dem til at droner er effektive, skriver Financial Times. Det israelske systemet for å skyte ned raketter skutt opp fra Gaza, det såkalte Iron Dome, er ubrukelig.

En israelsk soldat viser frem en drone den 5. juni. Dronen skal brukes til å stoppe ballonger og drager som sendes ut fra Gaza.
En israelsk brannbil forsøker å slukke en brann i en øker med hvete den 8. mai.

Sivile droneførere rekruttert

Det israelske forsvaret har bedt sivile droneførere om å melde seg til tjeneste. De ber droneførerne om å styre dronene mot drager med brennbart materiale.

Droner har til en viss grad vist seg å være effektive mot dragene, men gazaboerne har svart med å øke antallet drager de slipper løs.

En brann i busker ved grensen mot Gaza den 3. juni.
Israelske brannmenn jobber for å slukke en brann den 8. mai.

Israel svarer med flyangrep, Gaza med raketter

Det er hard debatt i Israel om hvor kraftig forsvaret skal reagere på ildspåsettelsene. Denne uken har israelske fly bombet Hamas-mål i Gaza. Ni mål ble bombet mandag, melder Reuters. Håpet er at angrepene skal presse Hamas til å stoppe de unge mennene som sender ut ballonger og drager.

I stedet har palestinerne svart med rakettangrep mot Israel. 45 raketter eller bombekastergranater ble avfyrt onsdag, ifølge Reuters.

Rakettangrepene var svar på tidligere israelske angrep, opplyste en talsmann for Hamas ifølge Reuters. Hamas er gruppen som har makten på Gazastripen.

En arbeider fra det israelske natur- og parkvesenet deltar i slukkingsarbeid ved grensen mot Gaza den 5. juni.
En israelsk brannmann står ved en brann den 3. juni.

Netanyahu truer med enda tøffere svar

Bruken av militære midler vil bli trappet opp så mye som nødvendig, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag ifølge Reuters.

– Vi er forberedt på alt mulig og våre fiender ville hatt fordel av å forstå det – med en gang, sa Netanyahu.

Palestinske demonstranter sender opp en drage med brennbart materiale den 20. april.