Verden

Trump blir ofte møtt med gaver og underdanig smiger. Møtet med Putin kan bli tøffere.

NEW YORK/MOSKVA (Aftenposten): Ryktene har svirret lenge om forholdet mellom Trump og Putin. Nå skal de to teste den personlige kjemien.

Russlands ambassadør til Finland Pavel Kuznetsov (t.v.) tar i mot Russlands president Vladimir Putin på Flyplassen i Helsinki før toppmøtet med Donald Trump mandag ettermiddag. Lehtikuva/Roni Rekomaa via REUTERS

 • Christina Pletten
  kommentator
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

– Det starter alltid veldig søtt og hyggelig. Men det kommer til å bli harde tak og i det minste litt banning, spår russiske kommentatorer før dagens toppmøte.

Både president Donald Trump og Vladimir Putin har på hver sin måte skremt verden de siste årene. I dag skal to de presidentene prøve å skremme hverandre, samt forhandle, argumentere og se hverandre ansikt til ansikt.

De to har møttes to ganger før under korte møter på APEC-konferansen i Da Nang og G20-møtet i Hamburg.

Helsingfors er imidlertid første gang de to skal forhandle og diskutere over flere timer – dels uten rådgivere rundt seg. Toppmøtet er usedvanlig på mange måter: det har ingen fast agenda og ble arrangert på svært kort tid. Det eneste forhåndsmøtet var en tur sikkerhetsrådgiver John Bolton tok til Moskva, skriver Axios. Slike møter har tradisjonelt involvert lange forberedelser og forhandlinger på forhånd.

Russlands president Vladimir Putin og USAs Donald Trump hilser under sitt første møte i Hamburg under G20-møtet 7. juli 2017 CARLOS BARRIA

– Den enkleste av dem alle

I Trumps første år forsøkte mange ledere å bygge et forhold til presidenten ved hjelp av smiger og gaver: Saudi-Arabias kronprins Bin Salman lyste opp Ritz-Carlton med Trumps ansikt i fem etasjer. Japans Shinzo Abe ga ham en golfkølle i gull og en hvit hatt med en vennskapshilsen i gulltråd. Frankrikes Emmanuel Macron ga ham orkestersete til landets militærparade.

Smiskingen har vært vellykket – de tre er blant statslederne som har hatt det beste forholdet til den amerikanske presidenten. Kinas president Xi Jinping ga Trump en overdådig mottagelse som de kalte «statsbesøk pluss». Den amerikanske presidenten ble imponert og snakker fortsatt om Kina-turen.

Erna Solberg sjarmerte Trump ved å ha med seg et regnestykke som viste at USA hadde positiv handelsbalanse med Norge. Hun hadde også med golfkølle.

Om Putin vil bruke gulrot eller pisk, eller litt av begge deler, vites ikke. Men den amerikanske presidenten har ved flere anledninger uttrykt beundring for Russlands leder. Da Trump dro fra USA til Europa-turneen i Brussel, London og Skottland, sammenlignet han Putin, NATO-toppmøtet og Theresa May.

– Ærlig talt, Putin kan bli den enkleste av dem alle. Hvem hadde trodd det, sa Trump og satte seg på Air Force One.

Bilder av Donald Trump og Saudi Arabias kong Salman på Ritz-Carlton i Riyadh da Trump var på statsbesøk i mai 2017. JONATHAN ERNST / REUTERS

To presidenter som er svake for smiger

– Hva synes du jeg skal gjøre med Nord Korea, spurte Trump den russiske presidenten under en telefonsamtale i november 2017.

Noen tolket uttalelsen som om Trump har et naivt syn på Putin som en reell partner. En annen tolkning er at Trump bruker ros og smiger for å komme tettere på Putin.

Referat fra tidligere telefonsamtaler viser at også Putin bruker smiger overfor Trump.

– Det er underordnede som prøver å ødelegge vårt vennskap, sa Putin til Trump ifølge Washington Post da de snakket om spørsmålet om russisk innblanding i presidentvalget.

Trumps harde kritikk av NATO kan ha en positiv påvirkning på toppmøtet, men til syvende og sist er ikke personlig kjemi avgjørende, mener den russisk-canadiske forfatteren Seva Gunitsky.

– Putin har endelig funnet en amerikansk partner som ser ut til å tenke på samme måte som han gjør selv, sier Gunitsky, som er tilknyttet University of Toronto, til Aftenposten.

Han tviler imidlertid på at den personlige kjemien mellom de to lederne er nok til å føre til et bedre forhold mellom de to nasjonene.

– Uansett hvilket personlig forhold de får, så vil det være store hinder i veien, både av praktisk og politisk art. Russlands syn på hvordan verdenssamfunnet bør organiseres er grunnleggende annerledes fra USAs, og dette vil ikke endre seg uansett hvem som leder disse landene, sier Gunitsky.

Den første telefonsamtalen mellom Donald Trump og Vladimir Putin 28. januar 2017. De fleste av Trumps tilstedeværende medarbeidere er siden forsvunnet. JONATHAN ERNST /REUTERS

Samtalene: – Dette er som sumobryting

I Kreml forventer man at Trump vil bruke den samme forhandlingsteknikken han brukte innenfor eiendomsbransjen i mange år: Direkte, rett på sak, grov ordbruk og personlig.

– De er som sumobrytere. Før kampen berører de hverandre, truer hverandre og prøver å imponere fienden, sier Russland-eksperten Leon Aron ved American Enterprise Institute til Radio Svoboda.

– For Putin dreier alt nå seg om interne problemer, pensjonsreform, få vekst i økonomi og andre ikke så spennende temaer. For ham er dette møtet veldig stort og en symbolsk seier, mener Aron.

Han viser til at alle sovjetiske og russiske ledere siden Stalin har vært henrykte over å få møte en amerikansk president på tomannshånd.

Putins beskjed hjem til Moskva vil være: «Verden klarer seg ikke uten Russland. Trump forstår dette. Og ingen bryr seg uansett om hva EU måtte mene».

President Vladimir Putin foran sin nye russiskproduserte presidentbil «Aurus». SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Smiger kan hjelpe ... på kort sikt

Om den amerikanske presidenten er svak for smiger, kan dette også fungere den andre veien, mener Professor Monica Duffy-Toft. Hun er direktør for Center for Strategic Studies ved The Fletcher School of Law and Diplomacy ved Tufts University.

– En mulig vei til et bedre forhold mellom de to er at Trump følger samme oppskrift som med Kim Jong-un: han kan smigre Putin og behandle ham som en likeverdig forhandlingspartner, sier Duffy-Toft.

På russisk side, i likhet med blant europeiske allierte, er man bekymret for Trumps uforutsigbarhet og impulsivitet.

På den ene siden roser han Russland, på den andre siden har Trump ført en tøffere Russland-politikk enn forgjengeren Obama.

– Det viktigste med Trumps opptreden overfor nesten alle utenlandske statsledere, er hans tro på sine evner til å sjarmere, mener den uavhengige russiske avisen The Bell, som tror Putin vil være meget klar over at hva Trump sier og gjør er to forskjellige ting.

– Det et kolossalt gap mellom Trumps retorikk og hva han gjør.

Vladimir Putin og Donald Trump under en gåtur på APEC-møtet i Da Nang i Vietnam i november 2017. JORGE SILVA / REUTERS

Putin: Har allerede fått hva han ville

Putin på sin side er vant til å få snakke lenge og uimotsagt i forhandlinger. Hillary Clinton beskrev ham som en meget sympatisk bordkavaler da de møttes mens hun var utenriksminister.

Obamas utenriksminister John Kerry klaget over hvordan han måtte sitte timevis i Kreml-palasset og få en historisk forelesning fra Putin om Russlands unike plass i verdenshistorien og Vestens forræderi.

Det vil fungere dårlig i Helsingfors.

Putin er i likhet med Trump også blitt beskrevet som både uforutsigbar og følelsesmessig på møter.

I boken «Alle Kremls menn» skriver Mikhail Zygar at Putins lederstil nettopp består i å skape tvil hos menneskene rundt seg om hva han mener, slik at de må gjette seg til hans intensjoner.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Vladimir Putin
 3. USA
 4. Russland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trump og Putin kjøpslår om å hindre verdenskrig. Men først må presidentene bare spille golf og se fotball-VM.

 2. VERDEN

  Trump og Putin enige om historisk toppmøte

 3. VERDEN

  Trump og Putin møtes i Helsingfors

 4. VERDEN

  Det politiske USA går i strupen på Trump etter pressekonferansen med Putin

 5. VERDEN

  Kreml: Putin ikke fornærmet av Trumps møte-nei

 6. VERDEN

  Kreml: Mulig toppmøte mellom Putin og Trump i Wien